用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 咩叫做被蠶食?
樓主: fanay
go

咩叫做被蠶食?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-11-28 16:18
我女唔会问呢d“点解我老豆唔係李+x”既问題。人人手上套牌都唔同,派乜牌俾你又不受控制,你只能做既係打 ...

well said

littlefaith 發表於 17-11-28 14:23
題外話:近年EK好似多咗好多用詞不當的情況,先有SFA跳船,跟住又話世襲乞人憎,依家又話必收生蠶食學位… ...

呢尐就係宜家傳媒喜歡嘅常用字眼,嘩眾取寵,鐘意挑起社會矛盾嘅書寫手法。

P1Girl 發表於 17-11-28 15:32
我唔好意思就真! 其實我唔係話您...

我個"您"字係指所有人...

同意兄姊在讀,方便照顧而收弟妹嘅做法合情理,宗教分亦可以理解,但父母係畢業生有分加就值得檢討。可能係分數上嘅比例或其他安排,而且自行收生人數比例亦可以減少,放返多些少位出嚟俾其他區內外嘅人抽纖。

tkinwong 發表於 17-11-28 09:09
我對世襲這個詞很反感。

這些是「必收」生,是支援家庭措施,唔係咁多家庭可以請兩個工人,來接送兩個小朋 ...

間學校好先有人願意被「優先」啫,如果係垃圾學校,有幾多個家長會享用呢個「優先權」?

而作為一間小學,咁被動去收一班學生,學生隨時會出現較大能力上差異,對教學一啲都無好處。

新界班鄉民,都大條道理要闔家一齊住,先出左丁權呢啲惡習。個人利益永遠大於一切,得益者覺得理所當然,其實好合理。

littlefaith 發表於 17-11-28 14:25
小朋友最後其實個個都有書讀,又點可以話違反「有教無類」精神呢?

因為人地只想讀名津 想個世界圍住自己轉就最好最合理~

Alange 發表於 17-11-28 20:29
父母都是監護人。只係有人玩法律灰色地帶,將自己父母的監護權轉俾親戚!只要親戚在該校工作該小童就可以 ...

張form寫明係父/母在職先count,  無提過可換上監護人喎!你講既case係親身見過例子定fd既fd講咋?!

MC1128 發表於 17-11-28 16:48
不超過 70% 學位收取與學校有關係之申請人(其兄 / 姊在本校中 / 小學就讀;中 / 小學畢業生或教職員或校 ...

我由頭到尾都好睇唔過眼直資收七成自己友冇問題,但政府學校收五成,啲人就嘈喧巴閉話唔公平!
我有個同事,常説:入什麼幼稚園沒有問題,個仔識幾多野都冇問題,反正入小一都係靠關係... 現在直資神級男女校收咗,等緊直資神級男校 formal offer , 再慢慢揀

Lucifer3960 發表於 17-11-28 13:26
回覆 栗子媽 的帖子

哥哥,姐姐在, 必收, 明白及接受,....................... 但有些"必收生"哥哥,姐姐們 ...

係10分而唔係5分

Alange 發表於 17-11-29 01:22
法律上父母是監護人。
有錯請指正。

父母就係父母! 無話可以寫監護人! 你聽人講想咁做定果個人真係做左?

回覆樓主:

我覺得世襲/必收生就好似抽居屋既綠白表比例咁!!!!
世襲生如綠表, 人數較少, 中籖率高。
没有世襲就是白表, 幾百or幾千人爭一個位, 機會極微。
有各種原因支持世襲/必收是合情合情。
可是百無人士就只能靠自行派位, 派完後整返落黎嗰D位, D位仲係越來越少!!!!! 所以請不要怪我地百無人士心中的無助, 㥬惶。

Alange 發表於 17-11-28 20:36
只要你有面,有權,十分有錢,入直資不是問題。 但有無資質就上天賦予,有很多人中途跳船架。
...
有啲入唔到理想學校既家長都應為, 自己小朋友能力絕對適合入讀理想既學校...可惜唔夠分, 又冇關係人事, 白白浪費小朋友資質, 去到啲所謂寶校,又怕學壞, 心裡當然不甘啦...

有好多人都鼓勵, 當其他學校唔識貨時, 你就更加唔可以衰俾人睇, 去參加啲比賽,打番起間學校個名, 寶校都出到世界奧數天才, 音樂天才, 藝術天才, 語言天才, 社交天才... 睇你點面對件事

applebot 發表於 17-11-29 09:22
有啲入唔到理想學校既家長都應為, 自己小朋友能力絕對適合入讀理想既學校...可惜唔夠分, 又冇關係人事, 白 ...

我同你差不多想法,做人既態度和思維好緊要,入唔到名校唔代表自己小朋資質差只要悉心栽培灌溉,努力上進,最終也會上到大學.  現在個社會太多抱怨,只怪不公平有什麼用,一入唔到名校就好似天跌落黎咁,大人直接影響小朋友思維,身邊有不少入唔到名小但正面態度積極上進入番名中. 。比你入到名小你又會抱怨人地有錢有資源自己小朋友唔夠爭. 做家長真係要重新學習和反省一下。

Muigg 發表於 17-11-29 11:19
我同你差不多想法,做人既態度和思維好緊要,入唔到名校唔代表自己小朋資質差只要悉心栽培灌溉,努力上進 ...
我喜歡你尼句: "比你入到名小你又會抱怨人地有錢有資源自己小朋友唔夠爭. 做家長真係要重新學習和反省一下。" that's TRUE!!

回覆樓主:

五年前自行,深知15分只係路過,年年都係咁行,大仔當年第一年開始多人,無預計過天,亦無而家咁多家長做埋統計。
‹ 上一主題|下一主題