用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代問聖家書院
樓主: mw7183
go

代問聖家書院 [複製鏈接]

回覆 Freshment 的帖子

Thx,甘78個位是平均分給2間聖家或是按两間聖家的成績合拼計算頭78個,知不知兩間聖家大概各有多少同學上返書院

ATMW227 發表於 17-12-4 19:38
回覆 Freshment 的帖子

Thx,甘78個位是平均分給2間聖家或是按两間聖家的成績合拼計算頭78個,知不知兩間聖 ...

兩間直屬小學咪俾兩間小學生依Banding和隨機號碼先後去抽囉~~~

回覆 mcl203 的帖子

甘假設兩間聖家有100個band 1 生,她們全㨂書院的話,就按随機号碼選頭78個,甘即是如果兩間聖家全級第ㄧ果個抽到no 79和 no 80 她們是否都入不到聖家,是這樣計嗎,thx

ATMW227 發表於 17-12-4 21:11
回覆 mcl203 的帖子

甘假設兩間聖家有100個band 1 生,她們全㨂書院的話,就按随機号碼選頭78個,甘即是

理論上係對的~~~

但,係唔少既直屬中學,佢哋係好有策略收自己學生既。舉例,若佢地有80個位,但只有估算78個B1生,佢哋未必會用自行位收生,但若估算有82個B1生,為求肯定目標B1生唔會抽輸唔可以直升,咪用4個自行位先收級1-4,令統一位足夠收B1生。

所以,可能係解釋到為何往往直升學生多於直屬位。

亦據以往有用家分享過,聖家有力勸邊緣生放棄選中學部,亦似係控制人流既方法之一。

以上係斷估,無實證支持~~~

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:40
校長話教育局合規定唔可以比學生知呈分既分數. 但我識其他學校既人都知分數, 真唔知點解?

...

吓我所知只系唔會派回家
小朋友學校睇完對喎
哲哲寫真 哲哲私相集

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:40
校長話教育局合規定唔可以比學生知呈分既分數. 但我識其他學校既人都知分數, 真唔知點解?

...

....校長只可以信,唔信亦都無計~~~

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:44
係, 但如sure自己個女係band 1生, 就唔駛擔心乙一書院抽唔到, 係band 2生要保守些, 以備叩門.
...
但學校會你是B1/B2嗎?

mw7183 發表於 17-12-4 21:33
吓我所知只系唔會派回家
小朋友學校睇完對喎
一至四考試是已改完份試卷有埋分數, 但唔可以帶回家, 五六年班呈分, 只是對答案未改既試卷, 所以唔會有分數.

soscho 發表於 17-12-5 08:49
但學校會你是B1/B2嗎?
視符一個個老師講唔講, 用乜形式講, 有D會分上, 中上, 中, 下...., 有D會話是band幾, 有d會講上唔上到書院, 之前聽d師姐講, 如老師講成績上到書院, 即是在大抽獎乙一穩陣入到, 咁就算是band 1生.

但好多野都無話100% 準確, 都要靠個年收生情況而定.

Freshment 發表於 17-12-4 18:56
你之話有師姐平均C grade 都考到唔錯學校,想問下間學校係本區B1?
係咪本區就真係唔知, 也唔知是自行定大抽獎入, 我諗C grage 都是接近B 既邊緣.

不過九龍城band 1位平均多些, 入band 1中學都唔奇.

PandaTam123 發表於 17-12-5 12:53
視符一個個老師講唔講, 用乜形式講, 有D會分上, 中上, 中, 下...., 有D會話是band幾, 有d會講上唔上到書院, ...
過兩日就P6 第一次家長會, 下星期先係呈二, 一月就要報, 老師咪只有呈一分, 點分到band 幾?

soscho 發表於 17-12-5 14:05
過兩日就P6 第一次家長會, 下星期先係呈二, 一月就要報, 老師咪只有呈一分, 點分到band 幾? ...
過兩日P6 第一次家長會是講自行既程序, 唔係主要見家長, 但聽往年家長講, 個日老師在家長會後會叫一些成績較遜的家長留下, 可能建議她們自行安排.

正式見老師既家長日是在自行之後, 所以家長都好迷茫點知呈二成績.   

PandaTam123 發表於 17-12-5 14:31
過兩日P6 第一次家長會是講自行既程序, 唔係主要見家長, 但聽往年家長講, 個日老師在家長會後會叫一些成績 ...
咪係, 見家長時已經揀左啦, 過兩日老師叫成績較差嘅自己諗, 係咪暗示埋其他嘅可以上書院? 但只得一次試嘅參考, 好易估錯, 唔俾我呈二突然發力?

soscho 發表於 17-12-5 14:40
咪係, 見家長時已經揀左啦, 過兩日老師叫成績較差嘅自己諗, 係咪暗示埋其他嘅可以上書院? 但只得一次試嘅參 ...
無辦法,我慶幸阿囡五年來成績都好穩定,會以呈一嘅成績報自行,
我們不會選書院了。
如呈二成績差左,才在乙一選回書院。

elbar    發表於 17-12-6 09:44

OB-father 發表於 17-12-5 18:26
無辦法,我慶幸阿囡五年來成績都好穩定,會以呈一嘅成績報自行,
我們不會選書院了。
如呈二成績差左,才在乙一 ...
你亞女成績實好好, 不過唔係話自行一定要揀書院?  當然你好有信心就另計

soscho 發表於 17-12-6 09:00
你亞女成績實好好, 不過唔係話自行一定要揀書院?  當然你好有信心就另計

阿囡成績吾算好好,不過好穩定,沒有大上大落。吾選書院,只不過想找一間更適合中學。如果想試其他中學,建議在自行嘗試。如果一向級名次徘徊50~70之間,書院放乙一就最穩妥。

OB-father 發表於 17-12-6 10:23
阿囡成績吾算好好,不過好穩定,沒有大上大落。吾選書院,只不過想找一間更適合中學。如果想試其他中學, ...
亞女1-4年級都徘徊級2x, 你覺得有冇能力外闖?

可否講下你大概會揀邊幾間?

soscho 發表於 17-12-6 10:38

絕對有能力外闖,前幾年有位c姐全級大約十幾二十名上下,德望收左,不過佢想同返同學一齊,最後選擇書院。這個名次可選比書院更好中學,當然要看囡囡意願

soscho 發表於 17-12-6 10:38

暫時心儀旅港,不過會好多人爭

OB-father 發表於 17-12-6 11:00
暫時心儀旅港,不過會好多人爭
黃笏南你唔考慮, 查實呢兩間邊個高班D?
旅港有乜吸引你而令你放棄HF做自行?
‹ 上一主題|下一主題