用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生? ...
樓主: bobolam
go

東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生?   [複製鏈接]

maggiecch 發表於 18-6-11 23:20
我好肯定咁講,家長不是前線教育工作者,就不要胡說什麼君子/小人之說。

的確東區學校有協議不收同區叩門 ...
請問你是前線教育工作者?

bobolam 發表於 18-6-12 15:05
請問你是前線教育工作者?

係。所以比較清楚

maggiecch 發表於 18-6-12 21:29
係。所以比較清楚

想請問下,點解東區唔收同區叩門既?

3btsoi 發表於 18-6-12 22:04
想請問下,點解東區唔收同區叩門既?

因為這幾年係最嚴峻少學生,但之後慢慢會上升返。
況且大家都諗到叩門那批大多的一定會係派到不太理想的而想轉校。

所以東區校長唔想見到有任何學校這幾年會被殺校,大家提出了減每班人數和不接受同區叩門,希望捱過這幾年難關。

其實派位後,東區校長都互通消息,運作順利,所以係適齡學童未升返,都會繼續以上措施。

我出聲係因睇唔過眼某些家長好陰謀論,將一件事不盡不實,胡亂加入自己的「所謂」見解在此發表。這抹殺了我們所做的。

我也就此說完,希望家長明白。大家都知道這樣很難為某些派位不理想的學生,但也希望東區學校團結,共度難關。

maggiecch 發表於 18-6-13 14:36
因為這幾年係最嚴峻少學生,但之後慢慢會上升返。
況且大家都諗到叩門那批大多的一定會係派到不太理想的而 ...

多謝你既回答,不過好失望,我以為有突破性既原因係家長唔明既。原來講到尾都係`唔想自己同區殺校',學校既利益係遠遠大過學生既利益。

他區既學校就默默比東區搶走學生,他區學被殺就唔理,學生既權利又唔理。

教育已經唔係以學生為本,係以自己友飯碗為本。

回覆 maggiecch 的帖子

不好意思!
我知前幾年東區學校有君子協定,某間學校網上資料也有寫不接受同區叩門, 升中講座亦有提及。但上年東區真的有君子協定嗎?

上年放榜前,致電了幾所英中,有的答可以於放榜當天到學校提交資料,有的答稍後到學校網看收生要求,而學校網上也再沒列明不接受同區叩門。另外,升中講座也沒提君子協定(聽了兩年講座)....如果真的不接受同區叩門,真的要清楚說明比較好(幸好上年不用走到叩門一步,否則原來是不接受同區,真的苦了家長和學生)

回覆 3btsoi 的帖子

其實,你的第一點和第二點是否contradict?
原來講到尾都係`唔想自己同區殺校',學校既利益係遠遠大過學生既利益。=> 有能力的學生轉到好學校=> 學校唔啱

他區既學校就默默比東區搶走學生,他區學被殺就唔理,學生既權利又唔理。=> 有能力的學生轉到好學校=> 學校唔啱

咁想點?

3btsoi 發表於 18-6-13 15:31
多謝你既回答,不過好失望,我以為有突破性既原因係家長唔明既。原來講到尾都係`唔想自己同區殺校',學校 ...

你究竟明唔明殺校不是保住老師飯碗,而是為讀緊的學生着想?你竟說出我們自私的話?試問你有小朋友讀緊中三,中四,知道中一因收生不足而面臨殺校,學生愈來愈少,老師和政府資源也少,難道你覺得學生不受影響?
他們轉校是否容易?你是家長會點諗?

最自私的是有你這樣的家長!

利申:我沒有受到殺校影響,但會明白如果學校每年都怕收生不足對學生影響是很大,對就讀家長也會很徬徨

Joe8889 發表於 18-6-13 15:52

你連每區學校如何運作都不知道,何以說我有矛盾?

因為每區所面臨的問題不一樣,每區校長跟分區主任都會作出一些決定。他們未必每一樣都向家長交待的。你要投訴不是學校,而是教統局沒有一個長遠的教育制度,往往都是每一年算一年。

well said.

家長永遠覺得全世界都要圍著學生轉。一定要自己小朋友攞到盡。

其實,咁心態,同雙非咪一樣。

利申:不是前線人員,只是普通家長。

maggiecch 發表於 18-6-13 16:07
你連每區學校如何運作都不知道,何以說我有矛盾?

因為每區所面臨的問題不一樣,每區校長跟分區主任都會 ...

joe唔係講你唔岩,係講另一個話你既家長。

回覆樓主:

1.出生率低迷年,抽好學校已經著數左;副作用係唔夠分佈人數會殺校,老師教席不保。咁都唔畀人行一條生路。第時出生率高又唔夠經驗老師又話教育界?無哂學位(被殺校)又話教育界?

2.不是所有區都有學生不足情況。看hkpapa既B1機會率數據就知。取多人既區學生而唔收自己區並無不可。

這是營運決定,我地屬實無權過問。

`用區域分類學生有冇機會叩門係唔啱'

答晒你2個問題

彭書瑩 發表於 18-5-2 13:15
你好,請問知唔知葵青區有無君子協定

葵青有君子協定

k_wong7 發表於 18-6-13 16:49
葵青有君子協定

唔該晒

maggiecch 發表於 18-6-13 15:59
你究竟明唔明殺校不是保住老師飯碗,而是為讀緊的學生着想?你竟說出我們自私的話?試問你有小朋友讀緊中 ...

殺校,要即時所有學生轉校? ?我見親都係等最後一級畢業,先關門。

自私又好偉大又好,家長都係想為小朋友,叩門一點都不好玩,派到好學校就唔洗叩門啦,派得唔理想去搵學校,仲要受地區限制,學校有冇考慮過家長既苦心。

其實教育界應該向教育局反影殺校呢個問題,搵出長遠既解決辦法,過多幾年,無左雙非,又要面對殺校呢個問題。

為何一定要入B1學校,要看看子女自己能力和興趣,選一間合適學校而不是選出色學校。「寧為雞首、不為牛後」!

王家爸爸 發表於 18-5-2 17:09
既然係B2A學生,入咗B2A學校,又點解需要再叩另一B2A學校?

請問點樣可以知道小朋友係B1A?學校只告知係B1學生,冇再細分B1A,B1B or B1C

9466 發表於 18-6-14 10:48
請問點樣可以知道小朋友係B1A?學校只告知係B1學生,冇再細分B1A,B1B or B1C
是家長自己評定,學挍也是估計,其實100分是Band1;80也是Band 1,攪珠時要看看隨機號碼了。有些學校70名內也是band 1.所以分數也不能作準,全部B也可是band1,有科C也可以是band 1.坊間的banding 也是估計。最重要看看自己子女的能力和興趣!

9466 發表於 18-6-14 10:48
如果你既老師話前三十名都係B1,你又係前十名,咁就大約知道。
‹ 上一主題|下一主題