用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好後悔,係咪真係揀錯學校,真道 vs德兆 ...
樓主: keigood
go

好後悔,係咪真係揀錯學校,真道 vs德兆   [複製鏈接]

回覆樓主

其實我覺得如果係happy school, 無外補,除非小朋友好定,好收收,遊云係正常。佢唔識,加上跟唔到,令佢更唔想做,去真道可能教學方法啱些,但其實都要面對功課同考試。

不如試下幫佢搵出問題,去功課班,係自行做得到功課先有用。

keigood 發表於 19-1-18 08:12
真係好後悔當初揀左德兆放棄真道,日日功課勁多,因為我個係細b,好多野都未能理解,成績當然唔理想,初初返 ...

睇吓小一下學期如何, 試吓同小朋友多些溝通, 好多插班都是4至5月報。如果小朋友繼續讀得唔開心, 我會轉輕鬆些學校, 比返自信佢先。

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

人地多謝咁又點? 最緊要適合自己,讀書好講信心,長期跟唔到,都無咗份上進心,影響好深遠。我以前讀書都識一些所謂神校學生,但跟唔上,結果咪仲衰過村校但跟得到的,所以適合自己先發揮到。人地多謝與我何干??

回覆 hkpapa852 的帖子

什麼是NCS?

真係好後悔當初揀左德兆放棄真道,日日功課勁多,因為我個係細b,好多野都未能理解,成績當然唔理想,初初返 ...

有媽媽從津小轉聖三一話好適合,啓基培道也是低壓學習

以下是真道校網內的2018-2021學校發展計劃,內容顯示真道11年之課程很緊迫,而且不一定適合每一位學生,所以我覺得你唔應該後悔!
Our Weaknesses
1. Internal communication among the rather large number of staff members needs to be improved. 2. The self-evaluation culture still needs to be further strengthened.
3. The compressed 11-years curriculum inevitably makes teaching schedule rather tight.
4. Bridging between the Primary and Secondary Division needs to be smoothen.
5. The compressed curriculum may not match every student’s developmental trajectory well.
6. More teacher trainings are needed in the area of catering for learning diversity.
7. Some students are not alert to the need for studying hard for their future and may even lose motivation in learning.
8. The effectiveness of middle management needs to be further enhanced.
9. Although parents are well educated but some may have various expectations that mismatch with our professional judgement.

kankan2019 發表於 19-1-25 12:29
以下是真道校網內的2018-2021學校發展計劃,內容顯示真道11年之課程很緊迫,而且不一定適合每一位學生,所 ...

近年公開試成績已反映咗呢個現實
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以下是真道校網內的2018-2021學校發展計劃,內容顯示真道11年之課程很緊迫,而且不一定適合每一位學生,所 ...

其實會唔會遲啲變返12年呢?

Lindytiger 發表於 19-1-25 12:51
現在還有很多忠實Fans, 無乜機會變. 相信要等到有一定比例既家長開始用行動去決定後, 學校先會變.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-25 13:14
現在還有很多忠實Fans, 無乜機會變. 相信要等到有一定比例既家長開始用行動去決定後, 學校先會變.

我嗰個係細B,嗰陣時真道收咗結果真係唔夠膽去讀。

所以話就算選那一間结果都一樣,不如找出問題所在,早日解決。

Every parents want the best for their babies, it's difficult to face the reality and tackle the problem....  add oil..

Lindytiger 發表於 19-1-25 12:51

朋友孩子真道ib已畢業,佢話dse班孩子如覺自己未ready考公開試,可選擇多讀一年,佢話見過有一班dse有一半人repeat

poonseelai 發表於 19-1-25 17:29
朋友孩子真道ib已畢業,佢話dse班孩子如覺自己未ready考公開試,可選擇多讀一年,佢話見過有一班dse有一半 ...

Oh.....其實不如實際啲轉返正常學際仲好。當年同朋友商量揀學校時,大家都覺得其實冇必要讀少一年,見唔到有咩特別好處。

poonseelai 發表於 19-1-25 17:29
朋友孩子真道ib已畢業,佢話dse班孩子如覺自己未ready考公開試,可選擇多讀一年,佢話見過有一班dse有一半 ...

學校應該冇一半人可以重讀,邊有咁多位。

miujoey 發表於 19-1-25 17:46
學校應該冇一半人可以重讀,邊有咁多位。

唔係一半人,有一班有一半人,dse唔止一班掛?

我不是真道用家,但看過朋友女兒初小的中文自家課本,好深,見到她有中,英,數 notes,不覺得簡單容易

回覆樓主

比較過初小試卷,真道確實比一線津小深唔小,尤其英文

若小朋友是慢慢吸收型,或需要多練習來鞏固學習,真道確實不適合。

至於公開試成績,相信與中小學的教學模式轉變、年齡、學生學習態度都有關,不能一言以蓋之。
高小開始,總有一批學習態度一般的孩子,去到中學便相差更遠。眼見學校也很努力去幫這些學生,並沒有放棄任何一個,或者這樣的取向,並不是一間能走在尖端的學校吧?

OP妮歌 發表於 19-1-26 21:16
比較過初小試卷,真道確實比一線津小深唔小,尤其英文

若小朋友是慢慢吸收型,或需要多練習來鞏固學習,真 ...

小三開始,有很多開始要補習,學校保底做得不錯,但是語文方面真係需要浸嘅,保底帮忘不太大,幸好學校嘅閱讀風氣很好。
‹ 上一主題|下一主題