用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應唔應該強行去外國留學
樓主: 脹爆寶
go

應唔應該強行去外國留學   [複製鏈接]

脹爆寶 發表於 19-7-5 00:38
唔洗呀有u收6.5,學科排名都唔錯

以我知道,好睇讀那一科目和那一間大學。澳洲 IELTS 就一定全 7分,大學收了,到最後也要求讀一年英語程就一定了。

回覆樓主:

記得在EK見過話DSE 5到5**才拉curve, 其他係水平对照。如果傾尽屋企流動資產都未夠,我唔会去。聽過前人分享只得一年費用就出國,打工賺餘下兩年三年費用,直到畢業才回港,今時今日是否仍可行我唔知。

poonseelai 發表於 19-7-5 07:10
記得在EK見過話DSE 5到5**才拉curve, 其他係水平对照。如果傾尽屋企流動資產都未夠,我唔会去。聽過前人分 ...
可以參考 HKEAA e.g. 旅遊與款待 http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/subject_information/category_a_subjects/ths/or/bs2018.html >>>> http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/ths/ths-2018ppt-1.pdf
P.3
L5 **              0.5% Top 10% of L5 (Approx.)
L5* or above 1.9% Next top 30% of L5 (Approx.)
L5 or  above 4.6%
L4 or  above 15.4%
L3 or  above 35.6%
L2 or  above 75.1%
L1 or  above 93.1%

脹爆寶 發表於 19-7-5 00:38
唔洗呀有u收6.5,學科排名都唔錯

其實,你明唔明,呢 d 係 “minimum requirement”,比你免強入到,你未必讀得上。見好多人,本身成績好好,去到外國因為適應問題,成績並非如願,何況你的成績,真係非常麻麻。唔好話 physio,我覺得你入 science related 的科也可能讀得辛苦。咁如果你屋企同意比你去,即管去。要講的,講晒。

Activehealth 發表於 19-7-3 21:50
如果真係唔夠分入香港physio,連東華physio都無,我會揀nursing bachelor.
當然你有自己選擇。
...

香港nursing 唔係都要好高分先入到咩?

cow    發表於 19-7-5 10:02

貝珠 發表於 19-7-5 09:51
香港nursing 唔係都要好高分先入到咩?

由 assoc 上

你都識講強行啦...by the way birmingham uni真係唔係好掂,讀asso博上本地大學可能仲好,反正做得本行見到呢間野都知咩事,120萬假設你計啱都要有排先收支平衡。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

Cara2006 發表於 19-7-5 09:25
其實,你明唔明,呢 d 係 “minimum requirement”,比你免強入到,你未必讀得上。見好多人,本身成績好好 ...

IELTS係基本英語能力,達到大學要求就ok, 高過又唔会有着數,9分滿分,oxbridge 都係要求7.5, 咁会唔会讀唔到,事實上讀唔讀到有好多因素。樓主情況錢可能係最大考慮

脹爆寶 發表於 19-7-3 10:37
各位媽媽好!其實我係今年dse生,因諗咗好幾個月都好困擾,希望各位家長可以企係你哋自己角度睇,表達對我 ...

如果重讀一年再考 bio 得唔得?$80萬真係唔夠,距離頗遠。早前計過要$40萬一年,但我的英國朋友話要預多一點,$45萬一年左右。要同家人理性地商討,如果全家積蓄衹是$80萬,就不要強迫父母一定要立即送你到外國,要體諒父母,其實大部份人都 afford 唔到送子女去外國的。總有其他出路的!

回覆 Activehealth 的帖子

非常讚成讀nursing,其實 nurse 畢業後大把工作,就算將來唔做醫院,都有其他工作機會。

回覆 脹爆寶 的帖子

IELTS 6.5 英文唔算好,身邊攞 7 嘅同學都係 Level 4
BTW,點解你要咁注重排名?你有冇睇清楚排名係如何計算出黎?

我覺得讀 nursing 都好好,一定有工做,又唔洗再特別進修。

回覆 Isaacmommy 的帖子

又唔洗 45 萬咁多!你英國個朋友住倫敦?學費連雜費 20 萬,屋租以 Birmingham 黎講,8 萬係頂盡,衣食 5 萬已經好豪,行就飛機一程頂多 1.5 萬,自己去玩就頂盡都係 1.5 萬,36 萬一年咁樣已經非常好食好住好玩,除非讀醫/住倫敦,否則冇咩可能需要 40 萬咁多。
80 萬夠樓主讀 3 年,暑假樓主努力賺 2-3 萬幫補,應該唔成問題,但只能夠佢 3 年,多一年都 no way。

簽名被屏蔽

有行內的朋友說,若要讀物理治療去澳洲讀較好,費用也沒有去英國留學那麼貴。不過要順利畢業很有難度,此外英文程度一定要好,否則實習多數會唔合格。不過最重要都是費用,若預算不夠或太勉強的話,去外國留學前真的要諗清楚。
因為始終同去旅遊唔同,當你真係喺當地生活而缺錢的時候,會過得好唔開心和有壓力,若因而影響到學業成績便更是得不償失。而預算也要預寬鬆些,因始終有額外用錢的地方,譬如你未必即時搵到理想嘅兼職,學校活動可能要付費參加,和同學一起外出要用錢等等。
最重要1點,別以為讀完回港後一定有高薪厚職等著你去做,一份好的工作必定有很多人競爭, 所以之前付出嘅未必能即時得要回報 (尤其是那付出是你家人和你所有的積蓄),所以決定去之前真的要三思。

1998Ruby1998 發表於 19-7-5 14:35
回覆 Isaacmommy 的帖子

又唔洗 45 萬咁多!你英國個朋友住倫敦?學費連雜費 20 萬,屋租以 Birmingham 黎 ...

如果在倫敦讀要幾多錢一年?$400k?

原本都諗住起英國讀物理治療,但發覺太高分先入到,所以轉行去sports science (利申:出年Year 12)
‹ 上一主題|下一主題