用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

我講真架, 佢依家學校有3x%入3大, 但佢暫時都退左步好多, 已跌出依個%了

拉低排名唔只2科史, 仲有英文, 佢地ut唔考英文, 只用平時在校作的2篇文作平均計, 佢剛合格咋, 所以排到好後, 依3科真正拉低了很多, geog 算最好, 有級3, 中文/sci也不錯的級排名

IloveJJ 發表於 19-11-27 14:51
Chem唔係背下野喳咩?
chem去到高年級都要對數有一定程度了解(多於bio),而且思路同邏輯要清晰否則易亂,容易錯careless mistakes. 你仔到中三先再決定啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 15:36
chem去到高年級都要對數有一定程度了解(多於bio),而且思路同邏輯要清晰否則易亂,容易錯careless mistak ...
所以如果數好, 基本上揀PHY & CHEM + M2 (如有位)是適合的, 對嗎?

另想請教, 如唔準備讀ART, VA係咪會少人揀呀? 打算多數係會學理科的,係咪唔駛考慮?

回覆樓主:

謝謝你

Alice00 發表於 19-11-27 16:25
所以如果數好, 基本上揀PHY & CHEM + M2 (如有位)是適合的, 對嗎?
我仔數理強,現修 phy/chem/econ +M2 ,基本上大部份大學學系都報得,如果你小朋友數好又揀3X可考慮。
VA 一定要有天份同興趣先好報,而且唔係間間學校都有開,我仔學校有開但屬於聯校課程,即是要去其他學校同其他學生一齊上堂。

Yanamami 發表於 19-11-26 18:35
讀得好咪相对“易”……有兴趣咪相对会“好”……所以無乜边科係绝对会易……听闻人地話日文会易,但你唔会 ...

都唔係咁講,阿女話中史好難攞分,佢次次唔中point。

YolandaTam 發表於 19-11-27 09:41

理論多,但冇 phy 咁刁鑽,所以唔駛花太多時間去理解。 ...

咁好心煩喔,仲諗住揀Geo添!阿大好宅㗎,要佢出街好似要咗佢條命咁。中史學校又低分!

YolandaTam 發表於 19-11-27 09:53
BAFS 啱啲勤力細心嚴謹,肯做題又肯背書嘅人。
phy 真係數底好先好揀呀, mechanics 又 algebra 又 geomet ...

我見BAFS有分account同management喔,讀起嚟有乜唔同

所以依家咪私補英文同數學囉

回覆 little_yolky 的帖子

ACCOUNT 讀各類型會計帳目, MANAGEMENT 讀理論

回覆 little_yolky 的帖子

我女到依家都係讀GEO 比較容易, 同埋測考都叫好高分, 而且佢係童軍, 基本行山, 戶外野都難唔到佢, 所以我估佢多數都會揀GEO就首選....

依家煩係第二同第三選咩

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-27 16:46
我仔數理強,現修 phy/chem/econ +M2 ,基本上大部份大學學系都報得,如果你小朋友數好又揀3X可考慮。
VA  ...
洋蔥頭媽咪, 好多謝你的分享同建議, 阿女都係數理, 咁會叫佢遲下考慮埋ECON. (覺得多數都係ICT或ECON二選一了)

VA同你地一樣係要周末聯校上堂的, 會考慮只因VA老師主動同佢講可考慮,但我始終覺得係副科...

同樓主一樣係暫未要揀科, 不過學校也是要求同學早D考慮定. 係到見大家分享, ,學到唔少, 對各科也有了較清晰概念, 多謝晒大家. 相信分科後大家都會更清楚點揀, good luck, all.

回覆 Alice00 的帖子

暫時阿女數學麻麻,所以仲係諗緊phy唔知佢得唔得,geog多數佢都會選,econ/phy/bafs 3選2,頭爆

little_yolky 發表於 19-11-27 17:05
我見BAFS有分account同management喔,讀起嚟有乜唔同
以我所知讀 management 還好,讀 account 亦有唔少數要計,頭都暈

‹ 上一主題|下一主題