用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心散到咁,仲可以預習下年課程嗎?
樓主: Pigdripy
go

心散到咁,仲可以預習下年課程嗎? [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-8-26 10:05
試過有一次,文章講呢個小明患左無定向喪心病狂間歇性全身機能失調症,一時就我本善良,一時就義不容情, ...

就算唔係患咗無定向喪心病狂間歇性全身機能失調症,都係好難答。好似我覺得自己好善良,你哋覺得我唔係善男信女一樣。

Pigdripy 發表於 20-8-26 02:59
你講得好啱。令我好慚愧。罵又試過,佢就喊同埋更反感, 更加唔鐘意做功課和溫習。試過語重深長地講,佢好 ...

唔駛咁慚愧,大家都係摸住石仔過河。不過我果兩個發脾氣就一定死緊。

Jane1983 發表於 20-8-26 08:05
回覆 Pigdripy 的帖子

唔使慚愧啊!呢一代人錫仔女,對小朋友心軟係好正常。但大道理要搞清楚,所謂「教仔 ...

係,家家得一兩個,點會唔錫。C6都成日話我慈母多敗兒,縱壞阿細。佢自己又唔睇下自己搞到阿大成個港女咁!

ar_mak 發表於 20-8-26 10:20
冇野格,即係我買左隻股票升,嘩~呢間公司係好野黎!不過你試下股價跌?正一垃圾公司!

PS:如果以我既 ...

吓?!我一直覺得自己係小龍女架喔!我對佢哋有要求,係for their own good呀,係愛的教育。其實我都唔係好多要求,只需要佢哋每樣嘢都要以專業既態度去學/做,that’s all.

ar_mak 發表於 20-8-26 10:42
不過我都有個貼士,如果想在子女管教上有成效,首先就要從照顧上去入手。如果有三樣野,跟功課,帶去玩,沖 ...

哇!睇你回覆咁耐,最認同係今次!所以我響佢哋3-4個月大就開始toilet training架啦。我唔明點解香港好多阿媽,小朋友幼稚園會擔心佢哋唔識寫蘋果,但就唔擔心佢哋唔識爬馬騮㗎,唔識自己去廁所。

little_yolky 發表於 20-8-26 11:51
哇!睇你回覆咁耐,最認同係今次!所以我響佢哋3-4個月大就開始toilet training架啦。我唔明點解香港好多 ...
當年大女讀一小,唔識自己食飯
不過都解決到嘅

回覆 ar_mak 的帖子

你講得對。歸根究底,教養仔女的重點係關係。無果個鐵的關係,其他幫佢溫書呀、飲飲食食呀,都係無用。
點樣建立最鐵的關係,就係生活細節上,日積月累的建立。沖涼大小便,如果機械式黑面無表情菲傭的處理方法,係無value-added。但如果日日傾吓講吓教吓,好多好無謂的嘢,其實係根基。

香港真係趣怪,好多巨嬰。

little_yolky 發表於 20-8-26 08:13
其實係關事既,睇你理解有幾多囉。最慘係,睇完一篇文,問你小明咩性格,選擇入面又好似有幾個都啱咁。
...

另外仲有個問題係,長問題問你小明咩性格,好啦,嗰仔答咗abc, 有文章例子做支持(而我都覺得合理嘅),但model answer 唔係abc, 一樣錯。

b3410 發表於 20-8-26 12:30
當年大女讀一小,唔識自己食飯
不過都解決到嘅

吓?!我哋幼稚園要食完自己執碗,高班要同學分餸喔!

ar_mak 發表於 20-8-26 13:07
你又學埋我D衰野,亂答一通,然後自己講自己想講既野~

吓?!乜你亂答㗎?我睇得好認真架喔!乜你咁㗎!

Jane1983 發表於 20-8-26 12:37

你講得對。歸根究底,教養仔女的重點係關係。無果個鐵的關係,其他幫佢溫書呀、飲飲食 ...

乜原來呢D嘢有關係㗎?咁唔怪得之,佢兩個細個時我成日唱心肝寶貝同佢哋沖涼,又唱my bonnie陪佢瞓。

諗起果時真係開心,唔駛勞氣的⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題