用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈二,仲會唔會考呈三?
樓主: rainy888
go

考完呈二,仲會唔會考呈三?   [複製鏈接]

BHA 發表於 20-12-7 11:27
要計算各科既Mean score (係excel 用 average function 就得)
=>有呀,用咗AVERAGE()
再核實過D數字, 原來之前無留意下面有幾個學生成績係由81跳去75, 而唔係跳去80

改番之後大家數字大致上係夾既

不過記著不要將累計成績除"科比重累加", 因為實際操作係唔會咁做, 而且因為EDB系統每次都會roundup去兩個小數位, 造成既誤差可能會好大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-7 10:46
原來有幾個人既成績之前入錯咗
按照原始成績, 結果係咁 (大家用既公式有D唔同, 但結果一致):

反而我嘅例子只係單一例子,我冇做到simulation,咁其實都唔可以推論若有一科分數是遠遠抛離,其他只是一般前列,標準化後排名會多數高於標準化前排名⋯⋯

BHA 發表於 20-12-7 11:52
反而我嘅例子只係單一例子,我冇做到simulation,咁其實都唔可以推論若有一科分數是遠遠抛離,其他只是一 ...
係, 呢個例子講出, 如果個別科目成績如能遠遠拋離/遠遠墮後, 那怕只係呈分科比重最低既樂藝, 差距係可以好大
考好每一科, 不要有科目被擠離mean score, 咁先安全

要個別科目拋離他人, 其實只有中英兩科機會大一點

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-7 11:57
係, 呢個例子講出, 如果個別科目成績如能遠遠拋離/遠遠墮後, 那怕只係呈分科比重最低既樂藝, 差距係可以好 ...

其實都係最近半年睇返hkpapa852嘅post先知呢個重點,之前大女無呈分,學校又一直無提分數會標準化⋯⋯

BHA 發表於 20-12-7 12:25
其實都係最近半年睇返hkpapa852嘅post先知呢個重點,之前大女無呈分,學校又一直無提分數會標 ...

唔係間間學校會講解呈分細節
只有少量小學會提及

多數學校只叫大家努力考好每一科 (其實無論知唔知, 現實都係要咁)

反而教人只考好3/4主科,唔理音樂同VA先會害死人。

請問大家的學校會公佈各科的mean 和SD 的嗎?

回覆 hkpapa852 的帖子

其實可否試一個 音樂  突然地好差, 學校次第成績會跌成點?MANY THX

我都想知, 如果其中一科 術科差很多., 結果會變成點?

Vitsoi00 發表於 20-12-10 17:35

其實可否試一個 音樂  突然地好差, 學校次第成績會跌成點?MANY THX

會跌五至十名

回覆 sunnygirl 的帖子

出事了.

BHA 發表於 20-12-6 13:14
我整咗個例子大家參考:

謝謝你的詳細解說!請問什麼是加權分數?及Standard deviations 之後,不是最高取2分,最弱係負2?

joeycj 發表於 20-12-11 08:23
謝謝你的詳細解說!請問什麼是加權分數?及Standard deviations 之後,不是最高取2分,最弱係負2?
...

我這裏加權分數指依比重(9 9 9 6)調整後分數。

標準化後,理論上無上下限,但依正態分布,68.2%會是正負1之內,95.4%是正負2之內,99.7%是正負3之內⋯⋯

BHA 發表於 20-12-11 11:31

我這裏加權分數指依比重(9 9 9 6)調整後分數。

明白,謝謝你啊
‹ 上一主題|下一主題