用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Unionville High School, Toronto
樓主: twhkleung
go

[加拿大] Unionville High School, Toronto [複製鏈接]

回覆樓主:

Markham 今日落第一次雪了

twhkleung 發表於 21-11-16 11:07
Markham 今日落第一次雪了
這中學成績都真係幾高下, 我仔這個semester讀果幾個credits, 班平均景然都在90%以上, 即唔洗理考第幾, 只要有班average, 基本上絕大部份大學同degree, 都好大機會入到.
90%係乜水平, e.g. 入英國Imperical College 讀個三年制BEng in Electrical and Electronic Engineering, GCE A-level 要A*AA, 如果係OSSD, 要90%.
既如位G12學生畢業時拿到90%, 咁可以去UofT讀個4年制的EE degree, 或去IC讀個3年制既EE degree.

点解我要講一講, 因為如果個學生係International student, UofT同IC都要比較高既International tuition fee, 但IC讀3年, 而且WW ranking 高d.

就算返HKUST 讀EE drgree, requirement係85%.

(只是個人意見)

回覆 twhkleung 的帖子

你好呀,我正替小兒找搵緊資料去加拿大讀high School, 可否PM分享一下?非常感謝!

niclsc315 發表於 21-7-12 19:21
可以呀,妳pm我呀
可以加埋我嗎?🙂

請問有冇小朋友讀緊Arts Unionville ? 有少少野想請教(emoji)(emoji)

sweetie-mom 發表於 22-8-14 14:03
請問有冇小朋友讀緊Arts Unionville ? 有少少野想請教(emoji)(emoji)

Arts Unionville是中學嗎?在那哩?还是你指的是unionville high school呢?

twhkleung 發表於 22-8-14 21:29
Arts Unionville是中學嗎?在那哩?还是你指的是unionville high school呢?

都係unionville high school 入面既Arts program

sweetie-mom 發表於 22-8-15 08:49
都係unionville high school 入面既Arts program

我囝囝有個同學讀緊UHS的Art Program,個同學仔响加拿大出世,但响HK長大,二年前从香港飛过拿UHS考这個Program。
你問题係乜,我睇下可唔可以幫你問下佢。

有無同學仔讀G10, 或巳經讀完G10,
可否一起傾下UHS
:idea:

回覆樓主:

請問大家對UHS 有咩評價?
想請教一下大家對學校嘅睇法,係咪太多華人呢?
其實我有心儀另外兩間,不過附近homestay 選擇比較小,變相返學路程成問題,唔似UHS 咁方便。

W221 發表於 22-9-28 16:38
請問大家對UHS 有咩評價?
我本身報23年2月插班,但school board回覆09年出世,不能插grade9。而家諗住再報 ...

1. 華人真的很多,但大多数是二代或是Hk人但已有PR或passport,真正的HK來的international students很少
2. 小d華应該會对英文同融入文民好d,但成績好的中學通常亚洲人多,因為家長多注重子女學業
3. 就算入UHS都唔代表homestay一定會近,已我所知有幾個同學要用1小時返學。
4.如果有別的心仪中學,不仿一试,特別係有IB果d

twhkleung 發表於 22-9-28 21:27

1. 華人真的很多,但大多数是二代或是Hk人但已有PR或pass ...

多謝你回覆!
其實我另外心儀果兩間係冇乜人講,一定有位先揀。
網上大都係討論UHS,呢個school board冇乜人講其他學校。
你囝囝適應好嘛?homestay?

W221 發表於 22-9-28 23:43
多謝你回覆!
其實我另外心儀果兩間係冇乜人講,一定有位先揀。
網上大都係討論UHS,呢個school board冇乜 ...

你係咪指halton哩個board?如果係,老實講,我都發現走宝,哩個board 唔单只高水平學校多,international student 重可選IB同AP,唔一定只選ossd,因為考美国同英国大學,IB同AP認受性高好多,如早知我會選这SB而非York board.

https://www.hdsb.ca/parents/Pages/New%20to%20Halton/International-Students.aspx

我仔住左一年homestay,而家搬左出來,租住在一condo,5分中行到返學校。佢讀得好开心,只是課程較淺...

係呀,不過homestay 真係頭痛。
始終York 比較多選擇,而且我仔應該比你仔細,homestay 係好大concern。
York 裡面你仲有冇其他心水?middlefield 有冇comment?

W221 發表於 22-9-29 00:43
係呀,不過homestay 真係頭痛。
始終York 比較多選擇,而且我仔應該比你仔細,homestay 係好大concern。
Yo ...

其实唔洗乜心水,因為申請是先报先得,早d报基本上冇需要選第二間。如要選,我會選bur oak,因果边係住宅區,homestay应会較多同較近學校,成績也不錯。

但public school此终係官校,老師都係工一份,都係要靠自己努力的!

twhkleung 發表於 22-9-29 01:06
其实唔洗乜心水,因為申請是先报先得,早d报基本上冇需要選第二間。如要選,我會選bur oak,因果边係住宅區 ...

因為今次插班比佢reject咗,下次一opening會即刻報,除咗UHS 外,其他應該冇咁爆,first choice 應該入到…我再study 下bur oak 先。
多謝晒你意見!

twhkleung 發表於 22-9-29 00:04
你係咪指halton哩個board?如果係,老實講,我都發現走宝,哩個board 唔单只高水平學校多,international  ...

樓主方便透露unionville 這邊condo現在租金多少嗎?找資料說downtown studio 要 $2300,想比較一下。另外,condo 要付管理費嗎?謝謝

ahbu 發表於 22-9-29 10:51
樓主方便透露unionville 這邊condo現在租金多少嗎?找資料說downtown studio 要 $2300,想比較一下。另外 ...
https://www.realtor.ca/map#ZoomLevel=18&Center=43.853137%2C-79.337734&LatitudeMax=43.85460&LongitudeMax=-79.33349&LatitudeMin=43.85167&LongitudeMin=-79.34198&Sort=6-D&PropertyTypeGroupID=1&PropertySearchTypeId=1&TransactionTypeId=3&Currency=CAD
1. You may select the condo from this site, and then call the agent.
2. The rental fee includes the condo management fee already.

twhkleung 發表於 22-9-29 13:30
https://www.realtor.ca/map#ZoomLevel=18&Center=43.853137%2C-79.337734&LatitudeMax=43.85460&Longitude ...

Thanks

W221 發表於 22-9-29 01:13
因為今次插班比佢reject咗,下次一opening會即刻報,除咗UHS 外,其他應該冇咁爆,first choice 應該入到 ...
万锦于人村高中停招留学生 华人家长热议 https://info.51.ca/articles/1148708
‹ 上一主題|下一主題