用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小三的家長(妳

Zoey

因為女女學校每星期只有2堂普通話堂, 所以佢對普通話都有d恐懼。初初我都係試下比佢上3科, 見佢都還可以應付到, 不過有時都會想放棄, 不過好像學鋼琴一樣, 一定有困難的時候, 我希望可以和佢堅持到底啦!
Zoey 寫道:

joanneka,

妳囡囡好利害, 學晒 3 樣公民都應付到         , 我女 P.1 既時候, 上 Chi & Eng, 分配唔到足夠時間, 結果上左一年都要 quit     :cry:     .

必必

學公文英文對英文文法是有幫助的, 但不會上幾堂就見到成績, 要每天聽cd, 做練習, 從中便可以學到英文文法。女女現在學緊past tense。
必必 寫道:
各位:

學公文英文對英文文法有沒有幫助? 因為我個女英文差些, 想同佢補一補.

joanneka

好利害喎, 妳女女已學緊past tense, 唉, 令到加多幾分壓力添

Mimi_Ma,
口試抽不仲我囡囡,她不知幾想仲,上少堂嗎!
囡囡嗰次,唔好彩地抽仲了全班最...的嗰幾個學生,但他們都話好淺,好簡單.

[quote]
fion414 寫道:
FengMaMa,
我個仔都係九月升小三, 佢最弱係中文, 尤其係作文....唔知三年級要作幾多字?
其實似媽咪番學多過仔女自己番學......佢

醒目開學勳章

raccoon_dog :

可能是你囡囡間學校準備充足,  我侄仔讀的學校是新校,  老師都冇經驗.  我侄仔 英文都唔錯, 但衰緊張,小朋友毫無準備上戰場實緊張.  
今年輪到我囡囡,  我反而一點都不擔心.  而家係擔心她的英作及中作 兩樣.  都唔知點教,  作文一點創意都冇.  真頭痛 !  

:-|

siulisa,

聽講每科都係抽學號, 唔係個個都要考的. 好彩就唔駛考.
阿女間學校都算係地區名校啦! 有什麼原因你覺得佢讀緊名校呀?   

joanneka 寫道:
Zoey

因為女女學校每星期只有2堂普通話堂, 所以佢對普通話都有d恐懼。初初我都係試下比佢上3科, 見佢都還可以應付到, 不過有時都會想放棄, 不過好像學鋼琴一樣, 一定有困難的時候, 我希望可以和佢堅持到底啦!

joanneka,

我女學校都係普通話課唔係好足夠     :cry:    , 好彩佢都算有少少無師自通, 可能係中文既關係, 容易上手 d, 但英文就差少少喇     :cry:    !  我都絕對同意 Kumon 其實係不錯既選擇, 我女學習既一年裡面, 英文科學多左好多好多 vocabs, 中文科又打好左併音既底, 所以我都好鼓勵小朋友去上          .

係呢, 妳囡囡學琴學左幾耐呀        ?  有機會又可以交流下呢!

joanneka,

我驚公文要好多時間做呀! 要做幾耐?開學之後, 每日做完功課, 仲會唔會有時間做?

必必

冇.....因為我知道架好多學校都係二年級或三年級開始分班, 但四同五年班仍然都要分班, 到五升六年班先唔分班, 而妳女女間學校咁分班法, 我都係第一次聽咋 所以先會咁諗囉, 我係咪見識少

siulisa

你太誇張啦, 我只係盡我的努力去幫佢, 成功與否都要睇佢自己。 佢婆婆常常都話何必錦辛苦, 全部都唔學就最好, 大人細路都唔駛辛苦, 真係比佢激死。
siulisa 寫道:
joanneka

好利害喎, 妳女女已學緊past tense, 唉, 令到加多幾分壓力添

[quote]
siulisa 寫道:
melodylaw

一諗到升小三, 我都感到壓力, 唉.......再加上囝囝近排真係一言九頂, 總之就

siulisa,

我只係想讚你叻, 一估就估中. 因為阿女間學校每年都有60幾個%可以入英中, 所以學校可以有3班精英班.   

Zoey

我女女學琴學左差唔多三年了, 十月會考二級, 係唔係慢左d呀?
我常常都有留意你地學琴那邊的留言, 只是無留言, 最近公司無錦忙, 請多多指教。
Zoey 寫道:
[quote]
joanneka 寫道:
Zoey

joanneka,

我女學校都係普通話課唔係好足夠     :cry:    , 好彩佢都算有少少無師自通, 可能係中文既關係, 容易上手 d, 但英文就差少少喇     :cry:    !  我都絕對同意 Kumon 其實係不錯既選擇, 我女學習既一年裡面, 英文科學多左好多好多 vocabs, 中文科又打好左併音既底, 所以我都好鼓勵小朋友去上          .

係呢, 妳囡囡學琴學左幾耐呀        ?  有機會又可以交流下呢![/quote]

必必

如果認真去做的話, 數學只需15分鐘, 中文和英文要聽cd大約半小時, 但如果果日功課多的話, 我女女就會唔夠時間做, 留到第二日做兩份就會辛苦d。
必必 寫道:
joanneka,

我驚公文要好多時間做呀! 要做幾耐?開學之後, 每日做完功課, 仲會唔會有時間做?

Mimi_Ma,
但囡囡校的學生,考口試考得很開心呢,可能考官問題,還說考官唔惡很好人.

我自己作文就好差,幫不到她們,但大囡係老吹王,她的作文還得過獎,又登過雜誌,而妹妹又聰明過她,囡囡校又一直都要寫週記,我想要她作文唔難,而且又是書蟲,應該冇問題.
現在只怕她日日玩,唔記得點返學.

各位mammi,
請問評核試 成績對小朋友本身有冇影響ga, 又 會唔會派 番成績ga?   

醒目開學勳章

應該叫' 評估試' ,  成績對學校有影響,  對小朋友冇影響,  但學校為了校譽會加強小朋友操練,  唔會派成績給學生.

joanneka / Fengmama
我個仔之前學琴, 學到2級話唔想學, 想學踢足球, 踢踢下又話好辛苦唔想學.....真係比佢玩死
現在佢學公文中英數約半年(中文2A,英文B2,數C)佢又話悶...今次我唔比佢再放棄, 唔可以話有困難就立即放棄, 我要佢比心機學.....不過我都覺得學公文幾悶, 因為經常要重複重複做工作紙

醒目開學勳章

各位 :

你o地多數買那間出版社習作給小朋友做練習.  我去到書局睇到眼都花,  本本都合用, 但唔可以買晒,  有那些較好請比些意見.
‹ 上一主題|下一主題