用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st mary
樓主: rainbowcov
go

st mary   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-5-13 11:11
TSA咪做緊對學校嘅評核囉~~~
我覺得TSA的題目較易,是用來評核學校的整體教學水平是合格。而PS1相對教難,是可拉開成績,反映學生程度高低。
正如某些學校的呈分試會出深些一樣。

bananaGi 發表於 21-5-13 11:27
60係合格?
咁數用英定中考?

PS1無合格與否 常模表有平均分
數學試卷中英對照

2018年 PS1
原始分 中文 | 英文 | 數學
B1A 67-68 | 75-76 | 82-83
B1B 62-63 | 66-67 | 73-74
B1C 58-59 | 58-59 | 64-65
--------------------------------------------------
B2A 54-55 | 49-50 | 55-56
B2B 50-51 | 40-41 | 47-48
B2C 46-47 | 31-32 | 39-40
--------------------------------------------------
B3A 40-41 | 23-24 | 30-31
B3B 32-33 | 15-16 | 20-21
平均 51.56 | 46.01 | 52.21

BBCOW2009 發表於 21-5-13 12:00
我覺得TSA的題目較易,是用來評核學校的整體教學水平是合格。而PS1相對教難,是可拉開成績,反映學生程度高 ...

大家目的係唔同,但,學校不可能唔知自己學生係乜水平,自己嘅教學程度成效和水平,吧~~~

mcl203 發表於 21-5-13 12:06
大家目的係唔同,但,學校不可能唔知自己學生係乜水平,自己嘅教學程度成效和水平,吧~~~
...
哦,我不是針對學校,是針對個人。因為升中時學生一直不知道自己的banding,靠學校估或前人的派位分析。
如之後學生會知道自己的PS1成績,則可知道自己大約全港的位置。
起不了什麼作用,得個知字

Poyau 發表於 21-5-13 12:06
PS1無合格與否 常模表有平均分
數學試卷中英對照
我可以去邊到其他學校ps1成績?

BBCOW2009 發表於 21-5-13 12:18
哦,我不是針對學校,是針對個人。因為升中時學生一直不知道自己的banding,靠學校估或前人的派位分析。
如 ...

EDB係認為,求學不是求分數,亦唔建議提供Banding俾學生,不標籖學校。PS1係唔使操練的,但大部分學校係照操~~~

bananaGi 發表於 21-5-13 12:40
我可以去邊到其他學校ps1成績?

部份學校校務報告有PS1各科成績

bananaGi 發表於 21-5-13 11:27
60係合格?
咁數用英定中考?

數學科份卷中英對照
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 21-5-13 12:53
部份學校校務報告有PS1各科成績
收到的學生考出來的PS1滿意,DSE又滿意,咪唱通街咯(校務報告擺出來).
假如.PS1理想但DSE不理想,會有動機擺出來嗎?或者兩者都不理想,咪好易比人標簽,到時收生係咪增添變數?既然有尼個顧慮,你話啦.擺唔擺出來好?

medicine 發表於 21-5-13 15:56
收到的學生考出來的PS1滿意,DSE又滿意,咪唱通街咯(校務報告擺出來).
假如.PS1理想但DSE不理想,會有動機擺出 ...

類似DSE成績咁 視乎學校做法
有詳細公布 亦有選擇性披露

會唔會有幾間女校PS1成績對照一下?謝謝

德望
聖心
聖保祿跑馬地

BBCOW2009 發表於 21-5-13 12:18
如 ...
就算俾你知道自己學校既Pre-S1對照分,都唔會知到本區或全港既排位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yianleen 發表於 21-5-13 18:21
會唔會有幾間女校PS1成績對照一下?謝謝

德望

三間都無公布

cafeva 發表於 21-5-11 13:16
BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?

BPS 2020年中英數5+平均達B1A
據2014年PS1成績 生源亦為B1A

文憑試 5+ | PS1 | 常模表 1A 1B 1C^
中文 21.4% | ~68 | 68-69 63-64 59-60
英文 50.8% | ~81 | 80-81 72-73 64-65
數學 38.1% | ~84 | 85-86 77-78 70-71
-----------------------------------------------------------
CEM 36.8% | ~78 |

^ 據常模表頭11.1%/22.2%/33.3%

2014年中一入學前香港學科測驗常模表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2014_(TC).pdf

BPS 2020 DSE 5+

PS1成績要睇percentile, raw score 係比較唔到。

SJC既PS1成績一向有問題,可以不理。

SHCC最後一次公佈PS1,係2012年。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

St. Mary 有歷史、有直屬小學保証 100%升中、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但近幾年經常給數據派圍攻,真心替它不值。一所以基督精神為本的百年老校遊走於人為的 banding 1A 至1B間,有升亦有跌,究竟有什麼問題?今時今日仍首選聖瑪利而捨其他津/直名女校,除左要有一定學術表現及極高胆量,相信仲要包括以下種種:
~熱切奉行天主教信念
~認同堅持龍津的辦學理念,不隨波逐流,不追捧奢華
~著重真正品格和德育培育(這亦是它跟其他熱門女校的最大分別,接觸過真正校友/小師妹後,您才會感受到 Marian的特質)
~如果您追求的是極高鬥心和競爭力、高調的宣傳/公關/招攬技倆、華麗校舍配套、力求拔尖以保武林盟主之位...etc, really sorry to tell you that SMCC 肯定不適合您

kiwi2007 發表於 21-5-14 22:43
St. Mary 有歷史、有直屬小學保証 100%升中、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但 ...

想要吹奏某校,閣下的文字稍微改改幾個字,一樣合適:
St. Mary 有歷史、有直屬小學保証 100%升中、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但近幾年經常給數據派圍攻,真心替它不值。一所以基督精神為本的百年老校遊走於人為的 banding 1A 至1B間,有升亦有跌,究竟有什麼問題?今時今日仍首選聖瑪利而捨其他津/直名女校,除左要有一定學術表現及極高胆量,相信仲要包括以下種種:
~熱切奉行天主教信念
~認同堅持龍津的辦學理念,不隨波逐流,不追捧奢華
~著重真正品格和德育培育(這亦是它跟其他熱門女校的最大分別,接觸過真正校友/小師妹後,您才會感受到 Marian的特質)
~如果您追求的是極高鬥心和競爭力、高調的宣傳/公關/招攬技倆、華麗校舍配套、力求拔尖以保武林盟主之位...etc, really sorry to tell you that SMCC 肯定不適合您

XX 有歷史、直屬小學保証 100%政府派位、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但近幾年經常給數據派圍攻,真心替它不值。一所以基督精神為本的數十年老校遊走於人為的 banding 1A 至1C間,有升亦有跌,究竟有什麼問題?今時今日仍首選XX而捨其他津/直名校,除左要有一定學術表現及極高胆量,相信仲要包括以下種種:
~熱切奉行天主/基督教信念
~認同堅持津的辦學理念,不隨波逐流,不追捧奢華
~著重真正品格和德育培育(這亦是它跟其他熱門校的最大分別,接觸過真正校友/小師弟妹後,您才會感受到 XX的特質)
~如果您追求的是極高鬥心和競爭力、高調的宣傳/公關/招攬技倆、華麗校舍配套、力求拔尖以保武林盟主之位...etc, really sorry to tell you that XX 肯定不適合您

XX可以隨便填上,總之天主/基督教B1津校即可.

PS:用抽象主觀的詞語,即係放之四海而皆準.實際少少.唔使甘多字,其他人一樣領會到.

JojoDad    發表於 21-5-17 14:19

回覆 kiwi2007 的帖子

~數據派就是金科玉律?
~真正校友/用家親身經歷和意見 is inferior to statistics?
~數據分析有否送回 IMC 自省?
~天主教=基督教?
~甚麼是吹奏?吹奏=吹捧?
~維持接龍=不識時暮?
~-所學校只能永處頂峯?
~St. Mary 肯定是向下走的?我地數據派D數字咁精準,你地仲咁多聲氣?
~信你地-成, .....
~心儀 SMCC 的 prospective parents 不應受其他人影響而改變自己初衷
https://youtu.be/3GxYVdv84CA
瑪莉!我好鍾意您!

原曲:I'm Gonna Make You Mine
作詞:許冠傑
作曲:T.Romeo

^打開我本日記 由前頭讀落尾
無時唔提及您 次次喫飯嫌魚腥雞冇味
運動又冇心機 時時圍住唱機
首首歌都點俾您^

數理化唔願理 頻頻留堂罰企
見你放學擒擒青仆崩個鼻
但係重笑瞇瞇 黐黐地由你起

*瑪莉 我好鐘意您 您您您 要有心理預備
因為我決心追瘦您 您您您莫逃避*

而家我冚住被 仍然懷念着您
每晚兩點搭四 我會發夢全海灘得我哋
踏住浪跳飛機 手拖手食個梨

kiwi2007 發表於 21-5-15 07:53
回覆 kiwi2007 的帖子

~數據派就是金科玉律?
我都好想個女入SMC,可惜佢B1C差少少,唉!唔敢搏啊!

hkpapa852 發表於 21-5-14 17:28
PS1成績要睇percentile, raw score 係比較唔到。

SJC既PS1成績一向有問題,可以不理。

可以講多啲SJC 既PS1情況?
‹ 上一主題|下一主題