用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬中學 乙一
樓主: Vijoyce
go

直屬中學 乙一   [複製鏈接]

clz 發表於 21-12-19 12:55
真係會有直屬中學校長叫小學部學生唔好填自行自己學校???

……

clz 發表於 21-12-19 12:55
真係會有直屬中學校長叫小學部學生唔好填自行自己學校???
記得當年去SPSS同SSGC簡介會,有人問校長自行有幾多位留俾自己小學部,兩間學校校長都話,小學部學生可以透過統一派位既直屬位入到,所以自行學位唔需要留俾佢地。
咁算唔算叫小學部學生自行唔好填佢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-20 06:44
記得當年去SPSS同SSGC簡介會,有人問校長自行有幾多位留俾自己小學部,兩間學校校長都話,小學部學生可以透 ...

所以自行學位唔需要留俾佢地 ?⋯ 四年前,中學講座後,禮堂門口,校長講:「但如果小學部同學只心儀中學部,中學部仍然好歡迎同學入表。」
咁又算唔算叫小學部學生自行唔好填中學部?

hkpapa852 發表於 21-12-20 06:44
記得當年去SPSS同SSGC簡介會,有人問校長自行有幾多位留俾自己小學部,兩間學校校長都話,小學部學生可以透 ...
小學部校長當年好清晰說出,如果好心儀中學部,建議填一間中學部,亦提醒家長,要小心選擇,曾經有同學填錯(當時唔知佢講自行定搞珠)入唔番中學部,非常後悔,校長都未必幫到佢!
當年班主任,校內同學處理升直中,同校外同學是不一樣,小囡班,當然最少有3份2填一間中學部做自行。

回覆 Poyau 的帖子

想請問如果小朋友只是3科合格水平1科成績較好, 是否未能上直屬中學.

tuelovefei 發表於 21-12-20 17:49
回覆 Poyau 的帖子

想請問如果小朋友只是3科合格水平1科成績較好, 是否未能上直屬中學. ...
每間直中要求唔同喎,問返老師最好,不過band 3成績是一定冇得起自行或大抽獎升上(直屬機制),但都聽EK人講,直中會用少量叩門位收番少量band 3生,band 2生是講彩數,所以問學校老師先最準確。

piyohk 發表於 21-12-20 13:32

所以自行學位唔需要留俾佢地 ?⋯ 四年前,中學講座後,禮 ...
咁人家要做雙面人(公開場合講一套,非公開場合講另一套)我都無佢辦法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

piyohk 發表於 21-12-20 13:32

所以自行學位唔需要留俾佢地 ?⋯ 四年前,中學講座後,禮 ...

呢個我覺得校長意思係你一心一意入中學部,咪自行填中學部不要多手填其他,因為萬一自行另一間收左落唔到lucky draw乙一,又同個女喊住叩門要回來,好似以前有d咁既例子

cmchang0927 發表於 21-12-20 19:01
呢個我覺得校長意思係你一心一意入中學部,咪自行填中學部不要多手填其他,因為萬一自行另一間收左落唔到l ...

個原因都有可能。
來多一個⋯陰謀論⋯中學收得表,睇哂申請表,比較吓自己小學部和外來生嘅成績,叻嘅囡囡,收咗先,唔畀機會她們填甲部「逃之夭夭」,免得影響業績。

cmchang0927 發表於 21-12-20 19:01
呢個我覺得校長意思係你一心一意入中學部,咪自行填中學部不要多手填其他,因為萬一自行另一間收左落唔到l ...

其實一直都係咁㗎啦,校長係生意人,要面對收生:
1.校長話我哋自行都會收生,校內聲音,仲乜收佢唔收我,我成績仲好過佢0.01分。校外聲音,自行位益自己友,隔離果間全部賣街,隔離好啲~

2.校長話我哋自行唔收自己友,校內聲音,我仲乜要晒張表啫,你話唔收㗎嘛,兩票全投隔離果2間~

講乜都係唔妥,要走嘅阻不了,想佢走嘅佢唔肯走,亦唔到校長話事。講收或唔收,咪自己評估,是否有需要留一線,日後若有,會好相見,無單一結論,勉強無幸福~~~

piyohk 發表於 21-12-20 20:24

這個原因都有可能。

我都係陰謀論信徒,我都覺得部份中學係會係自行收目標學生,不過可能都會參考交表格1或2,交1可以截住流向2,交2阻唔到1唔收佢。又不過,睇學校嘅收生睇法啦,親生仔女唔一定感情好~~~

piyohk 發表於 21-12-20 20:24

這個原因都有可能。

其實呢個反而唔會,要走既自行一定兩個試其他再加一d直資,全部失敗先返乙一,要留既就算直屬b2但成績b1a也會一心一意

mcl203 發表於 21-12-20 21:08
我都係陰謀論信徒,我都覺得部份中學係會係自行收目標學生,不過可能都會參考交表格1或2,交1可以截住流向 ...

要走的留不住要留的趕不跑

angelanala    發表於 21-12-20 22:47

我都係陰謀論信徒,我都覺得部份中學係會係自行收目標學生,不過可能都會參考交表格1或2,交1可以截住流向 ...

其實如果去意已決不是鐵粉,又肯定自己仔女係b1, 直屬通常只會放乙一作保險線

這個完全同意⋯⋯教育暑話唔好講畀中學知,但張表,一睇就知學校一定可以分別到自一或自二(連我呢啲師奶一睇都知)

piyohk 發表於 21-12-20 23:27

這個完全同意⋯⋯教育暑話唔好講畀中學知,但張表, ...

請問學校點樣可以分到自一及自二申請表?

cclemon2009 發表於 21-12-21 07:30
請問學校點樣可以分到自一及自二申請表?

原始方法:抄下學生自一/二號碼,代中學收表,對號。
但唔會間間直系都係咁做,估B1A學校就唔使咁做。

cmchang0927 發表於 21-12-20 22:22
其實如果去意已決不是鐵粉,又肯定自己仔女係b1, 直屬通常只會放乙一作保險線
...

這個屆屆不同⋯以為佢會走嘅(真正勁嘅同學),又唔走。誓神劈願話非君不嫁,自行已經走佬(家長咪又係雙面人,學校都無佢辦法)

piyohk 發表於 21-12-21 08:15
原始方法:抄下學生自一/二號碼,代中學收表,對號。
但唔會間間直系都係咁做,估B1A學校就唔使咁做。
呢個係EDB唔允許既做法,亦涉嫌侵犯私隱,如果東窗事發相信EDB只會打落水狗。

hkpapa852 發表於 21-12-21 08:35
呢個係EDB唔允許既做法,亦涉嫌侵犯私隱,如果東窗事發相信EDB只會打落水狗。 ...

同意⋯所以唔會間間做 ⋯ 做咗亦未必有很大「價值」⋯ 無必要開心些牙⋯

‹ 上一主題|下一主題