用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

公道啲講,
2015年有兩個狀元出現之前, 如果話比人聽, 你放棄傳統名校去港小, 背後會比人笑, 覺得你有冇傻啲呀? 傳統名校有人脈, 又有業績你都唔要? 有興趣可以search 番2007年左右的BK/EK 紀錄. 當年的港小學生, 仲會比人標籤....好聽啲叫活潑好動, 唔好聽就係坐唔定, 專注力不足等等….

至於收外來生, 當年好多人都會將港同書院作為後備, 永遠都排到最後, 一有傳統名校收, 就會放棄港同, 真心一條心想讀港同的係有, 但唔多. 因為我女已經畢業, 所以我只可以講今年或之前的情況, 很多時考級頭的, 直上的比外來生多, 今年DSE 考得最好的幾位同學, 都係直上的.

港同書院的成績, 有上亦有落. 需要知道小學係100% 直上, 有band 2, 3 學生亦都唔奇, 所以一年好啲, 一年差啲, 亦都正常. 我作為港同的舊家長, 學校有band 1 已經夠, 唔洗再追問 A B or C. 而我眼中所見, 原本屬於band 2 成績的同學, 今年亦到考到好成績, 好替佢地開心. 我真係唔識解釋同唔知點解. 明明中三之前, 仲好似好hea 咁, 去到高中, 突然變左另一個人

留言唔係想講港同有幾好, 而係唔想大家將港同依兩年的好成績, 全部歸功於外來生, 外來生當然有出力, 但直上的學生, 由一班從活動教學中嘻嘻哈哈成長的小朋友, 去到高中發力追成績的努力, 都係不可以沒殺的.

順帶一提, 當年的兩位狀元, 都係港小直上的原校生.

Zleep    發表於 23-7-24 10:19

我認為港同小學升上去既總體而言唔會差過band1 A中學既收生。到中學,叻既同差既都是原校生。甚至乎小學上既持久力更佳。
Banding只反映對小學知識既熟悉程度,唔反映對中學課程既適應程度。
例如一者用兩年時間研究學校呈分考試,另一者可分一半時間滲入中學課程,并且培養學生自主學習能力。
直資贏在中小銜接。

醒目開學勳章 王國長老

mimi1102 發表於 23-7-24 10:08
公道啲講,
2015年有兩個狀元出現之前, 如果話比人聽, 你放棄傳統名校去港小, 背後會比人笑, 覺得你有冇傻 ...

我都只能用我女果届做例(阿仔果届收料不足….)
2018 dse, 尖子大合照中,起碼2/3係港小上
港同向心力好強,小學叻嘅學生唔少唔願走(有嘅,但叻嘅直升亦唔少)
至於外來生,叻嘅有,唔叻嘅都有。平均分布吧,我女果届都有外來生留級的

同意你講,努力過俾過心機的,都應俾點credit

mimi1102    發表於 23-7-24 13:50

先唔分外校定直升,睇DSE成績,咁多subject 5 以上個%咁靚仔,應該大部分學生都學習得好好。

Charlotte_mom 發表於 23-7-24 13:37
我都只能用我女果届做例(阿仔果届收料不足….)
2018 dse, 尖子大合照中,起碼2/3係港小上
港同向心力好 ...
2018dse, 即係2012年入,當時收band 1 A or B人, 少!2016年有有狀元先收生明顯好左,2023年有收成好正常!

73662710 發表於 23-7-24 23:17
2018dse, 即係2012年入,當時收band 1 A or B人, 少!2016年有有狀元先收生明顯好左,2023年有收成好正常 ...
宜家係港同家長出來正視聼,話港同小直升的學生勁啵.

而這一句"2016年有有狀元先收生明顯好左,2023年有收成好正常!"
似乎是與上面的"正視聼"是南轅北轍

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 23-7-25 01:54
宜家係港同家長出來正視聼,話港同小直升的學生勁啵.

而這一句"2016年有有狀元先收生明顯好左,2023年有收 ...

得喇得喇
明白你意思了,成績同學校無關丫嘛,港同唔識教丫嘛,你仲清楚過港同家長丫嘛

你去買魚啦你

mimi1102    發表於 23-7-25 09:50

回覆樓主:

真係恭喜晒港同, 又一間DSE勁校。

從來冇話過直升的學生勁, 版主同我都有講過, 直升的學生中, band 1-3 的程度都有, 我地睇左佢地12年, 由咩野程度, 到依家考到我地心目中覺得好的成績 (外界可能覺得只係普通料), 係見到佢地的努力, 係覺得安慰的, 留言只係想講, 原校生都有付出努力.

而這一句"2016年有有狀元先收生明顯好左,2023年有收成好正常!"
請留意番每年的DSE 成績, 當年雖然有兩個狀元, 但總成績都唔係好, 之後幾年都唔好, 2020, 2021 直情係差, EK 好多人話佢係Band 1B, 我都同我女講, 受之有愧, 最多只可以叫Band 1C.

唔係想話港同好, 原校生勁, 只係希望唔好沒殺原校生的努力, 其他有小學的學校亦都一樣.

mimi1102 發表於 23-7-25 10:03
從來冇話過直升的學生勁, 版主同我都有講過, 直升的學生中, band 1-3 的程度都有, 我地睇左佢地12年, 由咩 ...
唔係話港小唔好!!!港小其實也很勁,沒有看小港小的意思!
只是好上加好!

整體成績固然重要,但是狀元效應也是很強的!

Charlotte_mom 發表於 23-7-25 08:36
得喇得喇
明白你意思了,成績同學校無關丫嘛,港同唔識教丫嘛,你仲清楚過港同家長丫嘛
討論區見過唔少,只要版主唔like,可以好快揾到位去ban.
我一向唔忌尼啲,ban咪ban.至於理據,各人自有判斷.

如果講學校"神",點解會有數個未達3322?(還未包括半途出走個啲).有人會講那些本來就2,3仔.至少,未能在自主收生階段選到B1生及未能將3變2,2變1.何來之神?

PS:現實中個案,小朋友讀名幼,自細學好多野,入神小.直上神中.然後中四去英國某名校.再以IB考回"講大"某神科.

過程的成績是矛頭>>>中游>>>副班長>>>優異成績升大>>>副班長.

mimi1102 發表於 23-7-25 10:03
從來冇話過直升的學生勁, 版主同我都有講過, 直升的學生中, band 1-3 的程度都有, 我地睇左佢地12年, 由咩 ...
從來冇話過直升的學生勁, 版主同我都有講過, 直升的學生中, band 1-3 的程度都有, 我地睇左佢地12年, 由咩野程度, 到依家考到我地心目中覺得好的成績 (外界可能覺得只係普通料), 係見到佢地的努力, 係覺得安慰的, 留言只係想講, 原校生都有付出努力.

請留意番每年的DSE 成績, 當年雖然有兩個狀元, 但總成績都唔係好, 之後幾年都唔好, 2020, 2021 直情係差, EK 好多人話佢係Band 1B, 我都同我女講, 受之有愧, 最多只可以叫Band 1C.

唔係想話港同好, 原校生勁, 只係希望唔好沒殺原校生的努力, 其他有小學的學校亦都一樣.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

似乎和樓上所講的非常吻合.即個一句"南轅北轍"

medicine 發表於 23-7-25 10:36
medicine, 你好!我是你所说“教猴子的爸”。你就姑且放过港同吧。难得有一家新直资办得那么成功,家长们也无私地分享,你就别捣乱吧。
DSE成绩是主要靠外来生,还是原校生,有那么重要吗?
看他们的5+%,就知道很多人都取得好成绩,而且是年复年越来越好,肯定的是“这间学校总有一些不一样“。

大家都知讀書從來沒有免費午餐....學習氛圍好重要,但重中之重係學生及家教...

猴子爸 發表於 23-7-25 11:19
medicine, 你好!我是你所说“教猴子的爸”。你就姑且放过港同吧。难得有一家新直资办得那么成功,家长们也 ...

可能佢今年另一個火頭燒唔起, 茅頭去了港同

poonseelai 發表於 23-7-25 11:56
可能佢今年另一個火頭燒唔起, 茅頭去了港同
“另一個火頭“?这是他的嗜好。喜欢看到哪里看似有漏洞,有“不合逻辑”的话,就会大加鞭鞑。

猴子爸 發表於 23-7-25 12:08
“另一個火頭“?这是他的嗜好。喜欢看到哪里看似有漏洞,有“不合逻辑”的话,就会大加鞭鞑。
...
但對我黎講係好事,有啲角度及邏輯我係忽略咗..,啱定錯從來都冇絕對.

HK-MAN 發表於 23-7-25 12:26
但對我黎講係好事,有啲角度及邏輯我係忽略咗..,啱定錯從來都冇絕對.
正如意见都可以有不同种类:有些是善意的,有些是挑剔的,有些是无聊的,有些是恶意攻击的。看你怎样看他的留言了。

猴子爸 發表於 23-7-25 12:30
正如意见都可以有不同种类:有些是善意的,有些是挑剔的,有些是无聊的,有些是恶意攻击的。看你怎样看他的 ...

討論區存在的目的意義就係咁,反之,意義就失去了,亦唔需要再上EK搵參考喇!咁大個人,自己識過濾,啱睇咪睇,唔啱睇可以唔睇。

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 23-7-25 10:33
討論區見過唔少,只要版主唔like,可以好快揾到位去ban.
我一向唔忌尼啲,ban咪ban.至於理據,各人自有判斷.

如果版主唔like就可以ban,我ban 咗好多人好耐啦
做人做事對得住良心好d, 我唔想再維持呢種無聊嘅對話,公道自在人心,你鍾意點就點啦

catf2    發表於 23-7-25 14:24
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊