用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急:學生簽證
樓主: bbbusy
go

[英國] 急:學生簽證   [複製鏈接]

alpham0m 發表於 23-8-19 20:39
Offer letter 不等於CAS, CAS number係一組大學派比學生用來申請學生簽證既號碼,至於收既速度快慢,視乎 ...
多謝你回覆, 你說 " 至於收既速度快慢.....是指offer letter嗎? 我奇怪點解學校(大學)一封email都冇俾我....定係我自己心急呢.....

回覆 kittttty 的帖子

真係間間學校速度同作法都唔同,如果都已經等左有一個禮拜,我覺得可以好有禮貌咁寫email或者打電話去問。

回覆 alpham0m 的帖子

好的, 謝謝你

kittttty 發表於 23-8-19 18:00
請問offer letter 等於cas嗎? 放磅當日已經收到 message " your place is confirmed" 但之後就冇再收到任何 ...
流程係meet 到CO既放榜時UCAS status 已經係confirmed , 之後一日就轉為unconditional firm , 學校亦出埋enrolment letter 你讀咩課程學費等資料,好快出埋學費單。我仔學校尋日已經可以log in 入自己account, 入面要你填passport 資料,upload passport 同相片做學生証,學校話24 號前會出晒CAS 比學生,自己log in account 入面upload。

yuyueng 發表於 23-8-20 04:42
流程係meet 到CO既放榜時UCAS status 已經係confirmed , 之後一日就轉為unconditional firm , 學校亦出埋en ...
多謝你, 我會作為參考

小佳 發表於 23-8-18 14:18
想請教student visa同埋passport收到之後,你哋有冇同時收到decision letter.

因為我冇發現有decision lett ...
請問你係幾時申請?仲未收到passport,好擔心…..

kayanjojo 發表於 23-8-21 12:45

你申請咗Visa未?幾時申請?

kayanjojo 發表於 23-8-21 12:45

81日去北角申請, 普通証,

84日收到email要補under18 consent letter

(當時check list只要求passportTB, 冇要consent letter, 所以我未upload consent letter)

815日起開始緊張

817終於收到visa 同埋passport,

818收到UKVI decision letter by email.

(但其實decision letter issuing date 14/8)

我估因我補文件所以遲幾日收到, 正常15日內, 我見有JM 7日就收到.

yuyueng 發表於 23-8-20 04:42
流程係meet 到CO既放榜時UCAS status 已經係confirmed , 之後一日就轉為unconditional firm , 學校亦出埋en ...
我女UCAS 而家都淨係confirmed,唔知點解

squeaky 發表於 23-8-21 20:52
我女UCAS 而家都淨係confirmed,唔知點解
可能學校慢D啫,正常firm choice confirmed 咁insurance 果間個status 變咗decline 既。

醒目開學勳章

3b 發表於 23-8-17 15:03
阿仔今日去了北角, 職員都係話15日

我仔都係17/8 下午去北角,今日收到email話可以拎得喇,非快證

wing530 發表於 23-8-23 14:40
我仔都係17/8 下午去北角,今日收到email話可以拎得喇,非快證

嘩!好快,唔知呢2日有無人申請呢?唔知最快預約到時?

yuyueng 發表於 23-8-23 15:17

17/8 下午去北角,今日收到email 可以取passport, 不是快證。

回覆樓主:

我應今星期有CAS,唔做priority 又好似好risky. BTW, 18歲university 是取student visa, not child student visa,對嗎?大家自己做,不經agent?

阿仔終於上週五(18/8)晚收到CAS,星期六預約最快約到琴日22/8上去北角,想9月中出發所以比左錢做快證,且看俾錢既快證快唔快得過唔使俾錢既快證。

wing530 發表於 23-8-23 14:40

我仔同你仔同一日,又係今日收到email 可以取證

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 23-8-23 15:17

咁我又唔知呀,不過比想像中快,好彩冇做快證,慳返d

醒目開學勳章

alpham0m 發表於 23-8-23 16:17
阿仔終於上週五(18/8)晚收到CAS,星期六預約最快約到琴日22/8上去北角,想9月中出發所以比左錢做快證,且 ...

我都想知,睇下快我哋幾多日

醒目開學勳章

llmom 發表於 23-8-23 16:23
我仔同你仔同一日,又係今日收到email 可以取證

今年好快手喎,又唔使一早去北角,今年好似輕鬆d

llmom 發表於 23-8-23 15:22
17/8 下午去北角,今日收到email 可以取passport, 不是快證。
想問大家起VISA application /course information / qualification you will get 應該填咩呀?佢比你揀果D全部唔知係乜,之前申請Y10 同Y12 都無填過。

PS: 我仔一般三年大學果D。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊