用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Celia0001
go

港大同學會書院   [複製鏈接]

cafeva 發表於 24-4-8 02:51
我地小學都有。之前以为討論中學所以話中一。小幾開始就忘了,好似小一開始有係assembly 講野 ...

因為我地冇大鑼大鼓講比人知呢啲教學好處,而且我地又當左係日常

Rpp 發表於 24-4-8 01:04
所以起跑線還是早好多過我哋普通中文小學,我哋中學先接觸呢啲野。

直私小學呢樣真是心津小多,响中學見到來自不同小學的同學,就睇到個分別

smallsoso 發表於 24-4-5 22:19
其實小朋友經常做project 及拍video 已經好熟練,但要有心機及考合作能力,因為由跟同學傾idea 直到製作成 ...

Project &presentations 可以培養小朋友溝通技巧,組織能力等等,是活動教學的一種,令小朋友更加有興趣上堂,從而更能吸收知識,但看來並不能完全分別到本地傳統和 國際/思考分析型的教學模式。
根據自己的經驗和本地學校轉去國際學校的朋友的分享,比較傳統/知識型和國際/思考型的教學,另一個分別是分析型的教學是沒有對與錯的答案,錯(我估)就是回答問題時沒有思考到其他角度又或選擇project題目時題目太factual,小朋友找不到分析思考的角度。但我估都可以根據分析的角度去計分。
不知港大同學會的活動教學、融會貫通是不是類似?
所以如果最終都是考DSE和IAL等等知識型考試,很難做到高中啟發思考和分析能力。但自己和小朋友未考過或準備過DSE所以不知這樣想是否正確?

(sorry,不是教育界的人,不屬性各種用詞,用IB這個term又太規限,所以這幾個”本地/傳統/國際/思考/分析”terms未必準確… 要研究一下或請大家分享一下)

cafeva 發表於 24-4-8 02:51
我地小學都有。之前以为討論中學所以話中一。小幾開始就忘了,好似小一開始有係assembly 講野 ...

未見過/認識過,咪以為係新玩意~

玩開既,無甚突別~

liverpool2023 發表於 24-4-8 08:43
直私小學呢樣真是心津小多,响中學見到來自不同小學的同學,就睇到個分別
...

無跟過功課無聽佢吱吱喳講講有呢啲玩,中學有玩完全跟得上,因為有次好遲返屋企,佢WhatsApp影比我設計一種遊戲要交功課,佢教緊另外設計一個同學。

Rpp 發表於 24-4-8 10:20
無跟過功課無聽佢吱吱喳講講有呢啲玩,中學有玩完全跟得上,因為有次好遲返屋企,佢WhatsApp影比我設計一 ...

小朋友呢個年齡接觸新事物好快上手,我記得有次功課係咩拍片介紹樣野,用英文介紹配上字幕,有插班生家長買左套拍攝工具,幫亞女搞左三個鐘頭,打電話跟我講,我問自己件佢話半個鐘,因為我係房玩手機,佢叫我出去佢要祿音,之後配字幕。大約有半個鐘完成咗。

Rpp 發表於 24-4-8 10:20
無跟過功課無聽佢吱吱喳講講有呢啲玩,中學有玩完全跟得上,因為有次好遲返屋企,佢WhatsApp影比我設計一 ...

我都唔駛跟功課,不過我仔係好喜歡講野既人,日日放學、晚晚瞓覺都會講唔停,係正宗口水佬!所以我好清楚佢學校既野

Rpp 發表於 24-4-8 10:31
小朋友呢個年齡接觸新事物好快上手,我記得有次功課係咩拍片介紹樣野,用英文介紹配上字幕,有插班生家長 ...

係呀!我仔中學就好多呢啲功課,佢哋會識點整?唔識都好快搵到邊度學?

catf2 發表於 24-4-8 08:25
因為我地冇大鑼大鼓講比人知呢啲教學好處,而且我地又當左係日常
...

點為之大鑼大鼓? 即係唔可以分享新派直資的教學? 總之有人問,就要撐傳統名校完勝? 我細果個都喺傳統名校小學部讀緊,真心唔覺得啲家長有咁mean

f00130    發表於 24-4-8 13:39

feifei_baby 發表於 24-4-8 13:34
點為之大鑼大鼓? 即係唔可以分享新派直資的教學? 總之有人問,就要撐傳統名校完勝? 我細果個都喺傳統名 ...

其實我覺得呢度mean既家長兩樣都唔係,我估係未考到嗰啲多

mcl233 發表於 24-4-8 09:50
未見過/認識過,咪以為係新玩意~

玩開既,無甚突別~
咪就係囉,我見其實好多學校有有做到。不過好似亞女間有返咗上下歷史嘅天主教女校,就已經被標籤為傳統,谷,要坐定定死讀書……

feifei_baby 發表於 24-4-8 13:34
點為之大鑼大鼓? 即係唔可以分? 總之有人問,就要撐傳統名校完勝? 我細果個都喺傳統名 ...
當然可以啦.要多謝全版咁多篇幅都分享新派直資的教學的好處, 知多D 真係好

回覆 feifei_baby 的帖子

呢個帖嘅主題係“港大同學會書院”,想了解港同多點嘅家長見到此主題自然會入來睇,有好心用家分享,但睇睇吓,又係見到講這是甚麼傳統名校嘅日常,見慣不怪!人家只如實分享,沒講到這是港同獨有。

回覆樓主:

樓主#1問果啲,一早已經離左題啦~

RainyRice 發表於 24-4-5 00:34
謝謝你的分享,請問如果學校課程教得快考得深,老師怎樣教小朋友令小朋友可以準備到考試?這個”融會貫通 ...

唯一解釋申請IB唔批,lAL成本又低D,我盲估。

回覆 mcl233 的帖子

分享可以有延伸,這就是討論區。睇到有人話因為有人在EK幫港同大肆宣傳,所以一有“港同”二字出現,就會有一班狙擊手現身。但想了解多點呢間新派直資學校嘅家長,變相响呢度沒有甚麼可以睇,真正用家都不敢分享,怕換來冷嘲!

回覆樓主:

港同係叻- 成績真係好好,運動與學術都非常捧,能夠短短廿年有呢個成績不容易,其實揀左入去都不會後悔,唔洗思前想後咁多,考慮吓男女校,地點已經差不多,其他都不會令用家失望吧

回覆 catf2 的帖子

你係用家?想知成績點樣好?  運動方面邊個項目較出色? 音樂重視嗎?  謝謝!

Ayaya 發表於 24-4-8 15:28

你係用家?想知成績點樣好?  運動方面邊個項目較出色? 音樂重視嗎?  謝謝! ...
成績年年有公佈DSE 5+, 學屆田徑都係DG, GH, HY 之後到佢, 咁透明 你見唔到? 音樂唔知道, 我不是用家, 我女成日問我點解港同咁勁所以我都有留意

DSE成績見有家長話不應只睇5+,要睇埋4,精英以外同學嘅成績如何。我道行未夠高,所以希望可以在EK討論區睇多啲,了解多啲。
運動我知田徑,但其他?例如球類?  

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊