用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見HyS vs YWGS
樓主: 260260
go

求意見HyS vs YWGS   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 24-3-30 19:22

又唔一定,除非話阿女係學界某類專才,協恩強項。普通人YW ...

原來都好豐富。
我投 YWG 一票。
1)校舍靚
2)活動都幾多元化
3)成績呢 ,中學主要靠小朋友自己多啲

lot888 發表於 24-3-30 21:10
早一段長時間,家長偏向HY,近一兩年GH成績好咗,借勢炒上,部份家長改變睇法。如你係HY 校長會點做?必定 ...

HY 我唔知呀!但GH 在讀生和啲老師都幾happy 咁- 啱啱復活節出遊學團,十團八團返左嚟……下星期又放假去玩啦!見校長老師學生都冇太嚴肅嘅 ,特別校長,會上台彈結他唱歌,對學生嘅比賽/表演活動幾乎100%出席打氣唔會失場,我覺得佢位置好穩

回覆樓主:

回樓主, 英華是非常好的學校,免學費,如果住港島一定揀英華,如果住九龍又喜歡協恩就選協恩,不過知道HY 校內競爭都幾大,最好有遇强越强心態

260260 發表於 24-3-29 09:56
家住九龍,HYS vs YWGS點樣揀?計過路程不相差很多

有能力交學費,選HYS; 冇能力交,選YWGS。

catf2 發表於 24-3-30 21:51
HY 我唔知呀!但GH 在讀生和啲老師都幾happy 咁- 啱啱復活節出遊學團,十團八團返左嚟……下星期又放假去 ...
你误會啦,我唔係話校長地位不穩,相返係非常穩,因學校成績呢兩年升咗。我之前回覆係話要在大眾心目中,GH要蓋過HY位置未穩,所以校長要捽老師及學生成績。結論係兩間學校學生壓力不少。另一方面,從上面各回覆,好似還未有高手帶出YWGS核心優點。我就再看看往後嘅討論。

lot888 發表於 24-3-31 22:06
你误會啦,我唔係話校長地位不穩,相返係非常穩,因學校成績呢兩年升咗。我之前回覆係話要在大眾心目中,GH ...

又係喔!應該話YWGS有沒咩核心優勢令大家揀距而棄HY除學校新、免學費。

lot888 發表於 24-3-31 22:06
你误會啦,我唔係話校長地位不穩,相返係非常穩,因學校成績呢兩年升咗。我之前回覆係話要在大眾心目中,GH ...

咩叫核心優點?好高深喎!
拗爆頭都諗唔到,選科算唔算,phy chem bio各有兩班(60人左右)m1/m2各一班(30人左右)自行入嗰班,基本上冇自我放棄學業, 已經近乎穩入,只要同學想讀。

kirstyau 發表於 24-3-31 23:45

咩叫核心優點?好高深喎!
D人如果選唔到科多數點應對?轉校?讀另一科?

260260 發表於 24-3-31 22:38
又係喔!應該話YWGS有沒咩核心優勢令大家揀距而棄HY除學校新、免學費。

YWGS既核心優勢就係佢個名囉!港島家長始終都認同佢
我估大部分九龍新界才會想去HY吧?

cafeva 發表於 24-4-1 09:10
成日話升中選校,要睇埋高中選科易唔易選修心儀科目。不過相信每間學校都有學生選科未必百分百心儀!都係如你所說,一係照讀,一係轉校!
之前聽過家長分享強如D記,都有學生選唔到心儀科目,應該最後係選擇轉戰IS ! 其實除了以上選項,仲可以有咩選擇呢~

liverpool2023 發表於 24-4-1 09:24
...
港島咁多好學校,當然唔駛過海讀hys  同樣有hys 亦不用過海讀Yw S。咁當然有例外,有個朋友當年就過海讀hys  因有親人任教。

bettyay 發表於 24-4-1 09:33
成日話升中選校,要睇埋高中選科易唔易選修心儀科目。不過相信每間學校都有學生選科未必百分百心儀!都係如 ...
如果轉校除了IS係咪要低一個banding 先有機會?

cafeva 發表於 24-4-1 09:10

自行入到去好少選唔到科,中一係最top嗰四五十人之一,到中三急跌到去下游而揀唔到心水科,咁讀邊間都一樣,一係食科豬頭骨,一係轉間b2中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cafeva 發表於 24-4-1 09:42
如果轉校除了IS係咪要低一個banding 先有機會?
咁又唔知喎!冇研究。如果你指D記,她們可能轉邊間都覺得係低一個banding 吧!

260260 發表於 24-3-31 22:38

重覆

liverpool2023 發表於 24-4-1 09:24
...

HYS全香港都聽過佢名吧!又要講舊C,我做女時,新界人去到北面,真係未聽過YWGS, 第一次聽YWGS係出嚟做嘢同事個妹喺嗰度讀,到生完女升小到升中,先留意女校,小學九龍,YWGS又喺深水埗,咪報升中講座,聽完就

我覺得可以試咗ywgs 先,讀落唔鍾意先再轉。港島區始終好啲,入hys 真係捱到殘,仲要比學費去捱,佢expect 你係又玩得又讀得,真係要有心理準備。

gracelam 發表於 24-4-1 09:46
自行入到去好少選唔到科,中一係最top嗰四五十人之一,到中三急跌到去下游而揀唔到心水科,咁讀邊間都一樣 ...

以YWGS為例子。一級170人有6x個可以揀pcb. 考6x已經揀唔到,唔係講跌去下游。係咪選唔到科係普遍現象?

kirstyau 發表於 24-4-1 10:07

HYS全香港都聽過佢名吧!又要講舊C,我做女時,新界人去到北 ...

所以我咪話港島人鐘意YWGS,九龍新界就HY囉!
我自己由細到大都住九龍
但啲細路讀小學先過香港住
我在西南區,遇到既街坊家長都會好推崇英華

cafeva 發表於 24-4-1 10:08
以YWGS為例子。一級170人有6x個可以揀pcb. 考61已經揀唔到,唔係講跌去下游。係咪選唔到科係普遍現象? ...

到中三仲有咁多人嗎?
女仔都咁多人鐘意PCB嗎?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊