用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見 YWGS vs HKUGA
樓主: hezekiah
go

求意見 YWGS vs HKUGA   [複製鏈接]

smallsoso 發表於 24-4-6 11:42
港同選科是因應學生選擇,不需要以排名選科的。所以,基本上學生想選擇的科目都可以入讀。
...

我港同朋友話當年唔係,佢小朋友入咗唔想入嘅科,要好努力應付,當年講緊剛畢業,唔知而家係咪唔同咗?

mcl233 發表於 24-4-6 11:10
三輪面試,是否因為學校要嚴選學生,以提高整體學業成績,似乎同坊間認知既增值力強,並非太配合?~
...

三輪面試並非篩選學業成績,更多是看語言表達,解難能力以及溝通合作方面。從結果來看,錄取的學生都未必是成績最top

PolarBear834 發表於 24-4-6 09:31
呢個係一個值得思考的問題。首先要理解小朋友是一個怎樣的B1A學生。同意如果是真的尖子,他們有很強的自學 ...

希望如你所說,我至今都未見過我小朋友認真溫習過…寄希望於高中時知道自己發奮讀書

swh2020 發表於 24-4-6 12:08
三輪面試並非篩選學業成績,更多是看語言表達,解難能力以及溝通合作方面。從結果來看,錄取的學生都未必 ...

咁太謹慎了,大部份都份2面已經決定到~ [/smiley

mcl233 發表於 24-4-6 11:10
三輪面試,是否因為學校要嚴選學生,以提高整體學業成績,似乎同坊間認知既增值力強,並非太配合?~
...

以我去年的經驗(如果冇記錯),第一輪是全in的,是有關英普語文能力。第二輪是關於協作能力和溝通/解難。第三輪是小朋友單對單and then 和家長談話(好似好話係唔計分,我估係睇吓家長有冇誠意來讀)。

我真係認識有好一些人是混吉的,一定唔會讀又走去參與面試。

swh2020 發表於 24-4-6 12:08
三輪面試並非篩選學業成績,更多是看語言表達,解難能力以及溝通合作方面。從結果來看,錄取的學生都未必 ...

成績最top的學生有好多好的選擇。

學校當然想收top的,但是收唔到。

坦白說,我是不會完全相信任何學校(港同or其他學校)關於選科的承諾。所有學校(和校長)都要睇當時情況而定,其實係好難去照顧所有人的不同要求。
我自己n年前預科班,學校都講明最少3人才開科。

PolarBear834 發表於 24-4-6 14:06
以我去年的經驗(如果冇記錯),第一輪是全in的,是有關英普語文能力。第二輪是關於協作能力和溝通/解難。 ...

不是甚麼混吉的,總有一些家長為仔女視部分升中直資學校的面試當練習下。

幼稚園,小學,中學都會有,有甚麼出奇。

就算大人搵工都要練習和熱身下,以便搵到一份更好的工作。

mcl233 發表於 24-4-6 13:47

時間寶貴,有好多學校又要面試,玩到3面真是浪費家長及同學的時間。

升中唔同升小,已有成績參考,玩3面真是令人費解。

回覆樓主:

津貼新秀 vs 直資新秀

比較呢兩間,有趣,有趣。

希望多啲家長發表下意見。

回覆 dreamdream081 的帖子

我解,要三面,可以拖長面試到出offer時間,其間在平台不继推post,如....我等咗好耐,你有offer未呀?你入唔入到二面,三面,冇呀?你小朋友係咪1A,之前我有朋友1A都唔成功.....。用重復類似對話加深你嘅記憶,製造一個遙不可及的假像,真係派到offer俾你,你會感到得來不易,難能可貴便不易走佬。所以話人哋係PR高手,用一個商業模式運作。當你企後D看看,就明白人哋每步都係有意思,同魔術一樣,在你面前表演,你亦未必看得通。以上只是個人推想,可能跟事實全冇關係,不喜勿插。

verykin    發表於 24-4-7 11:57

mcl233 發表於 24-4-6 13:47
咁見一次就收,係咪好兒戲?

PTL_L 發表於 24-4-6 15:46

沒有兒戲,大部分津貼官立中學見1 round完成,亦可收到學校心儀的學生

3 rounds浪費大家時間,最後學生亦未必take offers

lot888 發表於 24-4-6 15:41

我解,要三面,可以拖長面試到出offer時間,其間在平台不继推post,如....我等 ...

年紀大又老花,太多花招,眼花撩亂,承受唔到。

PTL_L 發表於 24-4-6 15:46

有教無類~

dreamdream081 發表於 24-4-6 16:08
沒有兒戲,大部分津貼官立中學見1 round完成,亦可收到學校心儀的學生

3 rounds浪費大家時間,最後學生亦 ...
明白,收到

我解,要三面,可以拖長面試到出offer時間,其間在平台不继推post,如....我等 ...

世事都被你看透

近來「升中派位」版的第一丶二頁出現最多的便是 XX vs 港同,真的很「特別」

PolarBear834 發表於 24-4-6 14:06
以我去年的經驗(如果冇記錯),第一輪是全in的,是有關英普語文能力。第二輪是關於協作能力和溝通/解難。 ...

唔讀最後肯定混吉架,練下膽練下語言表達能力,好過上面試班。

回覆樓主:

英華女,免費啊…校舍新又靚,學生醒目乖巧。唔好信有直資揀直資,英華女唔要大把人多謝你
點會完勝,淨係舊生校友, network 唔經唔係港同可以比較
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊