用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 VS 男拔萃書院
樓主: Graff
go

聖若瑟書院 VS 男拔萃書院   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 24-4-3 20:34
前排好啲,仲識得抑制扮好人被踢爆後就露出真面目你都係避之則吉啦! ...
多謝你好言相勸,收到

其實你有冇實地觀察過SJC返學放學和上山駕12A或香港站開出的VAN仔?放學預左要行落山,巴士同VAN仔都疏架,交通唔理想。可以的話去多幾次,你就會知DB和SJC的分別,叫佢帶埋個重書包去,由SJC行落山。現在假期,最好係平日返學時間去睇下12A巴士實況。
唔好因為多朋友而去SJC,去到中學亦會結識更多新朋友,家長始終間唔中都要去下學校,DB會是十分方便你,除非要計算埋學費,否則林唔到唔去DB理由

verykin    發表於 24-4-3 23:39

FATSHIT 發表於 24-4-3 21:57
其實你有冇實地觀察過SJC返學放學和上山駕12A或香港站開出的VAN仔?放學預左要行落山,巴士同VAN仔都疏架, ...
另一關鍵如果專用補習社/運動興趣都係香港區既話…就要諗諗

回覆樓主:

上年DSE,DBS 4+ 62.2%, SJC 4+ 64.9%
两者既3322都不太理想。
我會認為DBS叻既學生比較多。
我唔熟兩間學校教學,但我熟奧數,DBS 學生又拿狀元又拿特等獎,其他學校好手的確唔夠佢多,入去切磋下都是一件有趣既事。相反SJC奧數成績唔是太特別。
DBS有IB,無可否認成績不俗,始終是有特別之處。(例如會有學生喜歡佢既IB)。SJC 只有DSE,大家都有,成績亦都唔算好特別。

PTL_L 發表於 24-4-3 20:13
人地意思唔係咁,你唔洗又衝出嚟想話我不是,冇意思既!亦唔明你既因為,所以,最終!可能幾千蚊對你影響 ...

回覆樓主:

如果4 +只係62.2%同64.9%的差別,就沒有什麼值得考慮不讀DBS啦,無論距離、名氣、IB(日後有機會覺得適合,DBS IB成績卓越)、整體學生實力(要計埋IB才公平,IB多叻人讀, 而且DBS多運動人,如只計讀書嗰班DSE4 +會更高)多元化的校園生活、人脈、顏值指數都係男拔更勝一籌

jenjenny 發表於 24-4-3 23:55
如果4 +只係62.2%同64.9%的差別,就沒有什麼值得考慮不讀DBS啦,無論距離、名氣、IB(日後有機會覺得適合, ...

Wrong message

PTL_L 發表於 24-4-3 17:41
邊度睇到DBS近年4+?

我都唔知邊度睇,只係記得前年有人POST過出黎,有4+,5+,5*+%。

jenjenny 發表於 24-4-3 23:55
如果4 +只係62.2%同64.9%的差別,就沒有什麼值得考慮不讀DBS啦,無論距離、名氣、IB(日後有機會覺得適合, ...

樓主話小朋友英文冇咁好,同學們都去咗SJC, 揀SJC都有佢嘅理由。
但如果俾著我難得住得咁近,諗都唔使諗,梗係去DBS啦,英文努力d, SFA學生點會追唔到?

猴子爸 發表於 24-4-4 10:20
樓主話小朋友英文冇咁好,同學們都去咗SJC, 揀SJC都有佢嘅理由。
但如果俾著我難得住得咁近,諗都唔使諗, ...
英文易追過中文!

73662710 發表於 24-4-4 10:33
英文易追過中文!

一定係,不過DBS 同埋SJC嘅英文都幾係野,呢兩間嘅英文要求應該係男校中嘅冠亞軍。

回覆樓主:

DB啦,又近又有IB vs DSE揀,而家係级20,小朋友將來有無限可能性,有得揀好過只有DSE~

猴子爸 發表於 24-4-4 10:20
但如果俾著我難得住得咁近,諗都唔使諗, ...

佢哋每年都唔少去DBS,可能咁啱熟既去SJC啫!一返學遇到舊同學,好快就熟啦!
況且,入好學校其中一個原因都係想識更多更好既同學啫!有乜理由為舊同學去SJC

liverpool2023 發表於 24-4-4 11:05
佢哋每年都唔少去DBS,可能咁啱熟既去SJC啫!一返學遇到舊同學,好快就熟啦!
況且,入好學校其中一個原因 ...
其實3322 或者4+對DBS 並不重要,減去sportsmen, musicians, 份母細佐,數字還是很亮麗的。至於有些人認為唔應該減去運動員或音樂家,我就唔打算argue落去。

DBS 每年廿幾個入醫科,此外,在本地學校中,入oxbridge, 只輸比Spcc. 還有一大堆美國top schools.

我唔係太明點解前面有人話sjc完勝DBS.

除非住sjc附近,否則完全沒有可比性。

Graff 發表於 24-4-3 12:00
家住太子,小朋友讀三私一直,有男拔EARLY BIRD OFFER,自一喇沙書院但唔中,中左自二聖若瑟書院 ... 大人 ...

選 dbs,再叩 ls

比我一定揀DB,諗都唔駛諗。仲扣乜鬼LSC。開開心心去慶祝

FATSHIT    發表於 24-4-4 21:39

infong2011 發表於 24-4-4 11:31
選 dbs,再叩 ls
比得起錢,無必要叩LS.
兩間家校開始有分野!始終資源有分別。

cafeva 發表於 24-4-4 11:34
比我一定揀DB,諗都唔駛諗。仲扣乜鬼LSC。開開心心去慶祝

x 2 ~

除左,計埋學費因素~

mcl233 發表於 24-4-4 11:44
x 2 ~

除左,計埋學費因素~
讀得私小,仲計乜鬼學費。我見個個問親都話學費不用考慮

cafeva 發表於 24-4-4 11:47
讀得私小,仲計乜鬼學費。我見個個問親都話學費不用考慮

咁個個人要求唔同嘛~

或者,總有人係公眾地方大大聲既~