用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05 劍鳴 K1 同學仔.
樓主: ianmami
go

05 劍鳴 K1 同學仔. [複製鏈接]

Re: 05 劍鳴 K1 同學仔.

Tanny,
新的助教叫廖老師; 但我無問紀老師是否轉了新助教; or 只是代課.
你有冇考慮過嘉諾撒小學?? 校舍新; 但不知師資如何! Any idea??

yinyin,
有歌譜的可以教; 只係無歌譜的唔知點算! 不過有問題我一定會煩你架  

tiffany
物紀老師唔要求油, 可能一個個老師la.
不過, 一路教下佢一路油下圖有d 玩意, 佢打開本書時見到幅圖畫回想起都開心, 順便教下佢配顏色.如果我有時間, 我重會開埋個錄音機, 將同佢傾計同埋教佢朗讀兒歌時錄低左,有時臨順比佢聽番又當溫習佢都會幾開心架.不過都唔係時時咁做, 因冇咁多時間, 因此都好羨慕d 全職媽媽.

tanny
你過獎了, 我亞女剛剛入小一, 因此才比較了解
Dg是girl, Dp才是boy
九龍塘小學一定收的你放心la,
如果你想選油天, 真是要從一而終機會才大, 你早一日同我講, 我可以話你知, 9/10(六)下午2:30-4:00油天個校長有個talk講如何選小一, 你出年記住要去, 我因為沒有空我, 我都沒有去, 這不是油天搞的, 是油尖旺區議員搞的.

carson_mum
剛才有提及中英普兒歌冊你教佢朗讀便可以

yinyin,
唔該哂你,你真係好人。
你囡囡以前讀KM,我又想請教你啦,你覺得KM既英文程度如何?駛唔駛另外搵英文班上呢?
Thank you

tiffany

thank you. 我都係講多, 我邊有咁多時間做呀, 又要返工,又湊2個, 又要接佢地返學放學, 對每日的早午晚餐我又好有要求,要3送一湯.ha ha~~~

KM 既英文程度當然是好la, 陳師母在st mary's 畢業也在maryknoll 教了差不多40年, 是英文科主任, km課程全部都是佢編排的

每天都有外藉老師上堂, 而kuma and arsa(畢業禮個司儀) 都是很有愛心,上堂時也很生動是很好的老師.佢地d 口音也好'正"的.

學校英文科有phonics, story book,grammer
k1本書都算深,k2黙生字,k3黙句子

我亞女d 同學上到喇沙,男拔, 等名校個個都好輕鬆.

要不要在外面上英文班看你的要求. 不過我都有比個女學英詩及節日時在kids gallary 學art, 至於"唱快學英文'都係純粹亞女鐘意林先生, 佢地教果 d~~~~km 都教晒, 因此都當係玩.

其實屋企有個環境都好重要, 比佢地聽多d 英文故事cd及每星期都同佢伴讀一本英文書, 方法是每天都是同樣的一本連讀一星期,令佢地認字及聽也習慣去講, 你也可以參加一些閱讀會, 每月只是幾十元, 佢地有指引比你, 每次幫你安排好書, 教小朋友先讀一次, 一星期後要再讀比老師聽,這樣我地d working mom容易d handle.

當然圖書館借是免費的,不過我怕煩.

tiffany, I don't know KM's english is good or not but I could tell you I called Ian last night and he talked to me and B is for Boy and "She is a girl"  He learned from KM.  It made me so happy... I don't know if you guys think your boy / girl notice this sentence or not but to me it is a good started and I loved KM

yinyin, the reading club could you please give me more information on it?  As I would like to let my son to join. Tks      Yau tin - thanks of your information and I will attend for next year.  Besides, I read the news which mentioned on the newspaper

yinyin & tanny,
Thank you.
爽爽其實係屋企都係同我工人講英文,因為佢由以前n1下午國際班轉左去而家k1普通班,我驚佢得少左講英文會退步。
爽爽返左km後,中文好明顯好左,但英文就愈講愈少,所以我先有d擔心。係學校除左Mrs. Kuma入黎課室果段時間,其他時間老師同學生都係用廣東話講野。

tanny
今日我老公同紀老師傾計順便問下Ian係學校的野,紀老師話Ian英文好叻呀好乖不過今日唔小心倒左d水整濕左件衫呀 放心啦Ian上左K1後真係叻左好多呀

tanny
我都係打算下學期or k2 才開始幫亞仔join 到時約埋你.
其實每間學校都有佢的好及不好的一面, 如果家長是支持學校, 小朋友都會好開心

話算亞女間學校可以比家長幫忙派飯, 學校由於都是百年老校, 都好有系統, 只需要是隔個月的每星期的其中一天, 我選了單月的星期二, 當時只是隨意寫.
咁讀小學對於小朋友好大件事, 而又要在學校食飯好開心, 都好期待果日來臨.
點知我第一天去派飯, 便原來是亞女第1日帶飯的大日子, 有mummy 親自在學校幫手, 我看得出亞女好開心, 好心急等下星期二, 我真是認為親子活動的快樂比任何禮物更為重要.

tiffany
我想如果你專注去做一件事, 一定會做得好, 正如小朋友只學英文. 當然會好叻, 不過佢地幼稚園階段開給, 都是要2文3語, 因都要比多d 時間去學中文, 你已幫你個女打好了個底, 不用擔心la, 你每天都比d 時間佢聽英文, 不會退步的.

謙謙
你讀那一班?其實我個仔都是叫謙謙

yinyin
我個仔讀K1AA班同tanny個仔同一班嫁,原來你個仔都係叫謙謙呀 你d仔女讀書禁叻有咩秘訣呀?我同個仔溫書,佢呀坐唔定嫁又無耐性 我而家都唔知點教先

Hello 謙謙,
K1AA同學仔 謙謙係咪同Ian一組呀? Carson 係apple組.
Carson都係坐唔定又無耐性; 昨晚同佢做worksheet, 要好似捉雞咁捉佢坐定定, 坐定咗又九唔搭八, 係咁講東講西.. 比佢激c  

謙謙

我d 仔女讀書只係普通, 我個女都未有羅過傑出表現獎(即頭3名)年年都是勤學獎(即4-6名),km 好多叻人, 如果羅傑出是每年畢業禮都可以上台羅獎, 加油呀!!!

其實小朋友專注力都是10-15分鐘, 因此佢地要坐下又休息下, 因此如果你的方法是有趣生動, 佢地咪坐得耐d, 做mummy 真係要好有耐性及轉數快

carson_mum
其實細仔細女真係會好吃力, d 同學有d 比你大1年, 試想下你個仔現在才去讀n class同一年前已不同, 因此如果做細仔要比別人努力幾倍, 才可以跟佢地差不多, 又要比別人去批評, 你比好多壓力小朋友, 佢都唔係好叻~~~~但係d  人又不去想下, 如果你唔去push 佢咪重跟人地比下去

因此其實幾時都係做大仔有優勢

今日收到果本線條practice,我想問下另多果頁係咪要小朋友自己返屋企再畫多次架?
Thanks

Tiffany 寫道:
今日收到果本線條practice,我想問下另多果頁係咪要小朋友自己返屋企再畫多次架?
Thanks

Tiffany,
係呀! 返屋企要做另外果頁!!!

Yinyin,
老實講; 我唔想太push Carson, 因為我唔想比太大壓力佢, 但當然又想佢叻.. 我都知自己好矛盾. 不過睇定D先啦, 學你上次講做大仔總比細仔好.
其實Carson老豆由始至終都想個仔讀國際學校 (ICS), 由於ICS要收足3歲, 所以佢打算會比Carson去interview. 老豆意思係如ICS收就讀多年K1, 否則佢唔想Carson 重讀做大仔...  :-|

Carson今日放學後開始有D鼻水..
我: 係咪喺學校凍呀
Carson: 係呀
我: 你有冇叫紀老師幫你著外套呀
Carson: 冇呀

可能老師覺得K1大個仔可照顧自己, 我總覺得N班時Ms Lee較細心!! 而且返咗半個月學, Carson巳經唔見咗一個放食物盒的袋, 一條食物盒的繩, 試過同小朋友交轉咗本書返屋企!!   

Carson_mum
我個仔同你個仔溫書個陣真係差唔多呀,耐唔中呢就同我講d佢自已先明的話,真係你急佢唔急呀 不過如果明年重讀K1佢可能無興趣了喔,講真呀佢地而家讀緊的野N1已經有學過下只不過而家再深入d,如果明年要Carson再讀反同樣的野會唔會覺得好悶嫁 不過肯定的係讀(ICS)英文一定好好,總之做父母的就大把野淋啦
yinyin
同佢地溫書真係要好好耐性同學你話齋轉數要快,我呢點就真係唔及我老公啦,所以我地分頭同佢溫囉

如果要repeat  便要repeat k2, 因k2 d 野都幾深又要開始黙書, 都幾辛苦.

而且k2 果年很重要, 佢地叫做大個左, 參加物野課外活動可以羅獎及張靚成績要來考學校是最重要.

Carson_mum,
Thank you!

Him Him, thank you very much of your hubby to check on Ian's status and let me know.  I am so happy to know that Ms. Kai mentioned Ian's english is good....      I could not believe it..  Tell you I am smiling to the computer. Maybe the peopled next to me think that I am a nuts.   Refer to Ian, maybe he shows and present it well in class.  Besides, i notice that he loves to speak in English.  

I forgot to mention that Him Him was so great and he performed well in Ms. Chow's classs too....  FYI, I only work on 1-2 times a week revision for Ian on Ms. Chow's stuff.     Now I need to push Ian on that part.  I was so LAZY..........    

Him Him & Carson_mom, I was so lazy .   I did not work on revision for Ian....    while my return I need to follow with you guys.   

Yinyin, thank you very much.  I am looking forward to learning and get more information from you how to teach my son.   As I found that even you were a working mom and you could still have time to co-operate on this difficult stuff.  It is amazing that you can take care both part.       

Hi all, could you post how's the homework going for my reference.  as i don't know how's the route for Ian....  Does the homework hard for them?   Him him could you mention how's him him's doing?   

謙謙,
Carson有時都講d佢自已先明的話; 可能佢地仲細啦! 希望會有改善啦  
需然而家讀緊的野N1已經有學過; 但Carson一個中文字都唔識;
前日我問佢: (水) li個咩字呀?
Carson: 米
我: (口) li個咩字呀?
我: (人) li個咩字呀?
我: (米) 咁li個咩字呀?
Carson: 唔識

Tanny,
去咗邊樹玩唔理Ian呀??   
其實D homework暫時都唔太難, 我個大少都可handle, Ian應該冇問題. 開心的是Carson比N班時主動左做工課, 每晚放工返到屋企佢都會自動攞D書出o黎叫我陪佢油顏色, 而且成日自己攞住本唱遊書自彈自唱........ 但唔知佢唱乜

carson_mom, sorry due to the computer did not have the chinese version so I cannot read your message.  

Tanny,
Why you ignore Ian ar?? Where are you going to "play"??
The homework is not such difficult now.  My little boss also can handle it, so I think Ian should be no problem! Don't worry!!!

‹ 上一主題|下一主題