用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3]

Hi tkmom

I am so happy to hear that Ted is O.K. now.  Tina is now 喉嚨發炎 + 發燒 + 多痰又咳.  Sometimes, her fever is normal then up......normal then up  
I hear from bk mums that the temperture of next week will be 19.  Be careful of our kids!!!!

Do you know Ted is the same desk with Tina and what's the chinese name of Ted ?

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3]

唔該晒你地!
等我去馬x及及先..... :

KAKAMUM 寫道:
Hi all,

開新頁啦! 我都來打個招呼先

講開冬蟲夏草, 我就買左余xx西藏野生冬蟲夏草丸, 開左膠囊用暖水加粉末....方便d不過唔知效果會唔會冇咁好...

上次問老師話冬天可著到膝部的白長襪, 你地知唔知係點??
(我好"渣", 唔多識小朋友的用品, 上次都係見到central 及其他mami報料, 先識買睡袋&沙巾咋)

KAKAMUM

唔好介意, 膠囊始終都有防腐劑

Have bought some long white socks for Cheri from Toonsland / Elle, the brand name is called "OK", selling price - HK$18.00 per pair. The quality is okay.

I did buy from others shop i.e. Kingkow, Chickee Duck, MotherCare, but I felt the price were too expensive, not reasonable and the quality are similar.

ArgusMum,
哈! 我和你一樣都一早與囡囡打了這些針! 現在想起囡囡打日本腦炎針時, 要分開打成三四支..... , 從始之後囡囡就好怕打針啦! 所以當她做了些不清潔的行為時, 我就對她說:這樣會令一些細菌入了你的身體, 令你生病就要睇醫生打針啦!" 所以她對自己的衛生都幾注重的

dear all,

lambert今個月已經日日着長白襪, 因為坐車冷氣凍.

Hi all mum

我仔仔已經連續煲了一個月鱷魚肉+川貝+南北杏+果皮,日間無咳, 但一到晚上3至4時又咳, 有無媽媽知點解, 我老公話鼻水倒流,所以咳, 現在晚上只好吃完傷風藥才睡

有無建議?

:idea:

Hi Bonnieandtung
hehe....自從"沙士"後,我仲變得有潔癖,成日同argus講要注意衛生,成日同佢洗手,消毒紙巾一定要除身帶,
就算買左零食比佢,都要返屋企洗乾淨個包庄先比佢拎住.個個都話我誇張...
argusmum
bonnieandtung 寫道:
ArgusMum,
哈! 我和你一樣都一早與囡囡打了這些針! 現在想起囡囡打日本腦炎針時, 要分開打成三四支..... , 從始之後囡囡就好怕打針啦! 所以當她做了些不清潔的行為時, 我就對她說:這樣會令一些細菌入了你的身體, 令你生病就要睇醫生打針啦!" 所以她對自己的衛生都幾注重的

Kittych0309,
當然唔介意啦…..又係喎……咁係咪買一條條個d磨粉好d????

cheriLee,
Thanks….又多一個選擇啦  

KAKAMUM 寫道:
Kittych0309,
當然唔介意啦…..又係喎……咁係咪買一條條個d磨粉好d????

cheriLee,
Thanks….又多一個選擇啦  

KAKAMUM

真架, 因為有個推銷第二隻牌子(都係膠囊)見我個囡咁細, 拉理我一二邊講我知的, 佢話只有裕X及華X堂才賣西藏野生冬蟲夏草, 其餘好多係清海或陪值或雜溝等...小朋友最好"鄧"比佢, 之後才將渣搞"溶"比小朋友或大人食law...

Sarah1 寫道:
Hi all mum

我仔仔已經連續煲了一個月鱷魚肉+川貝+南北杏+果皮,日間無咳, 但一到晚上3至4時又咳, 有無媽媽知點解, 我老公話鼻水倒流,所以咳, 現在晚上只好吃完傷風藥才睡

有無建議?

Sarah1

囡囡應該唔係傷風, 好大可能係鼻水倒流, 但成因就係鼻敏感, 反而食抗敏感藥會好d.  不過我都係識少少扮代表
:

嘩! 好勁呀! 續集 - Part 3又開啦! yeah yeah yeah
琴晚到現在已五頁啦, 真係好犀利     

Kittych0309:
想問0下咁裕X及華X堂個d係咪散裝(一兩兩)賣??

kittych0309 寫道:

只有裕X及華X堂才賣西藏野生冬蟲夏草, 其餘好多係清海或陪值或雜溝等...小朋友最好"鄧"比佢, 之後才將渣搞"溶"比小朋友或大人食law...

kittych0309,

係ㄚ!  我見有間華X堂櫥窗有幅大大蟲草廣告, 好勁!  係呢, Denise 食成點?

byychan,
thanks for teaching me the rhyme about father and mother   
又有水痘傳染!
my little daughter just recovered from illness, very worried!!!   

KAKAMUM 寫道:
Kittych0309:
想問0下咁裕X及華X堂個d係咪散裝(一兩兩)賣??

係呀, 你唔使買最粗的, 是老人家吃, 蟲比草重好多, 可補腎, 小朋友主要補肺, 草同蟲差不多比例就可以了.  我買$1,8xx 一兩便可

kitty and all mum

多謝意見, 我仔仔是有鼻敏感都唔知有甚麼藥, 現在晚上吃緊一隻藥水, 朋友話有用, 有無中藥
:idea:

HuiTung 寫道:
[quote]
kittych0309 寫道:

只有裕X及華X堂才賣西藏野生冬蟲夏草, 其餘好多係清海或陪值或雜溝等...小朋友最好"鄧"比佢, 之後才將渣搞"溶"比小朋友或大人食law...

kittych0309,

係ㄚ!  我見有間華X堂櫥窗有幅大大蟲草廣告, 好勁!  係呢, Denise 食成點? [/quote]

HuiTung

我等梗個同事向Thailand 買鱷魚肉才開始呀, Denise 聞住氣情況好隱定

hi byychan

my chinese doctor told me ...don't eat 炖蟲草 when you have cold or flu..... try to eat " chuen pui + pear "----<can't type chinese
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Sarah1,

食緊西藥也飲得鱷魚肉湯    人地話早上咳是寒咳, 晚上是熱咳 (or vis versa?)  唔知鱷魚肉湯是for寒咳or熱咳?  另外芝士也不好吃, 有個在港大教中醫的親戚告訴我, 話芝士"野"痰 ....   
‹ 上一主題|下一主題