用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍邊間小學好?
樓主: AngelyHo
go

天水圍邊間小學好? [複製鏈接]

Re: 天水圍邊間小學好?

大小不梁:我個仔又糸1b喎,你个仔叫咩名Y??
[img] http://i26.tinypic.com/nn3bzl.gif[img]

我個仔讀緊k2,官小or科技創意好嗎

oic~~~
唔係呀....你果間係百欣小學.....
包包b豬 寫道:
呀女係讀天悅果間,我而家都有左心理準備,開始冇呧驚啦,係呀女味有準備姐,成日同佢講,佢都冇乜返應咁,等佢第時再習慣囉 ,我想問下你,你個仔係味讀濕地果邊果間呀,我個女入左e間喎 ,你而家係訂飯送飯嫁 ,唔該哂你,成日咁多野問   

嘩~~~~唔係咁橋呀~~~~   
你係咪得一個小朋友架咋???
che9 寫道:

你阿仔溫好左黙書未呀???
che9 寫道:

唔好意思..打錯左tim....係二個先0岩....
大小不梁 寫道:
嘩~~~~唔係咁橋呀~~~~   
你係咪得一個小朋友架咋???[quote]
che9 寫道:
[/quote]

咩ar?吾明咼?? 佢話温好左la woo!你个仔到底叫咩名啫?我个仔好想知woo...[quote]
大小不梁 寫道:
唔好意思..打錯左tim....係二個先0岩....[quote]
[img] http://i26.tinypic.com/nn3bzl.gif[img]

我阿仔叫我問你..你係咪黃太wor??[quote]
che9 寫道:
咩ar?吾明咼?? 佢話温好左la woo!你个仔到底叫咩名啫?我个仔好想知woo...[quote]

小女將於本年9月報讀小一, 亦仔細看過BK網有關李宗德之消息, 但本人仍然十五十六, 因為從其他人口中對李宗德評語好壞參半, 據我所知, 學校下午會進行經歷性活動而不教書, 請問這些活動有沒有連貫性, 是什麼活動, 會否相對減少了學生上堂時間而令課程緊迫, 另外, 想問該校有沒有分班試, 可否EMAIL 小一書單給我, ([email protected])

大小不梁,
聽你咁講都有D 怕,阿囡依家得2樣功課已經叫佢做好似行刑咁。 尤其是寫中文好難,簡直係不,佢就越慢吞吞寫,甚至寫錯。唉!
另外默書一星期一次,佢要前一晚先溫習練寫。我不敢想像怎樣升讀小一?   幸好還有一年(K3)催谷 希望會好D。

大小不梁 寫道:
包包b豬:
係架....潮陽真係多功課....好似昨天咁,就有10樣啦....係好咁...好似我地e+d家長咁話,佢返學就=我地返學,佢地黙書=我地黙.....    我相信個個mama都想自己個小朋友成績好...所以一定要落苦功....
至於黙書時間係老師一早編定....好似咁....28/2黙左中文,3/3又黙英文,咁8/3就小測小英文,17/3又再黙英文,21/3就要背黙中文一課書,24/3又再黙英文...都幾金架......你介唔介意話比我知你囡囡讀緊邊間幼稚園呀....因為我個仔果時果間,又係有黙書,又係日日都有3樣功課做架,所以佢都慣左辛苦....e+有d家長都後悔細果時同個小朋友入左一間冇乜功課ge幼稚園,e+個小朋友就真係跟唔到...好多人都話,想搵一間活動教學ge,比較舒服d,但係我自己就唔係咁諗....只要基礎打得好....將來升中就真係舒服好多了(先苦後甜嘛)..[quote]
包包b豬 寫道:
大小不梁:
我個女今年9月就讀潮陽啦,我都好怕佢跟唔到,家下日日3樣功課都唔係好很做,死火啦,第時咁多功課,實做死佢同我都得啦,係呢,我想問下你,係味要參加興趣班嫁,你個小朋友參加左幾多樣呀,我真係好怕我個女跟唔到呀,又   是係英文,佢係最叉e樣,我都唔知點教佢好,同佢溫英文,我就慘囉      ,&想問下幾耐黙一次書呀,唔該哂你      [quote]
大小不梁 寫道:
hi~~
睇下我可唔可以幫到你地...
我個仔0岩0岩上年9月入左潮陽....
學校環境一般,課程都算係ok,功課比較多,日日大約至少6-8樣....一年4次測驗+考試,一個學期中英文各6次黙書....但係冇黙書ge星期就要小測....我知道英文課本同天天係一樣...
仲有咩想知呀?
[/quote]

努力啦~~~
[quote]
AngelyHo 寫道:
大小不梁,
聽你咁講都有D 怕,阿囡依家得2樣功課已經叫佢做好似行刑咁。 尤其是寫中文好難,簡直係不,佢就越慢吞吞寫,甚至寫錯。唉!
另外默書一星期一次,佢要前一晚先溫習練寫。我不敢想像怎樣升讀小一?   幸好還有一年(K3)催谷 希望會好D。

[quote]

請問"李宗德"個位置喺邊樹呀?

JoJoLui 寫道:
請問"李宗德"個位置喺邊樹呀?

click here

Hello 煒良媽咪!

記得我嗎?   我o地係英藝topic chat 過。
我想問你幫煒良揀邊間小學?  通常派去邊?

Hello 煒良媽咪!

記得我嗎?   我o地係英藝topic chat 過。
我想問你幫煒良揀邊間小學?  通常派去邊?

更係記得你啦! 你依家重係做近全職媽媽
煒良考到李宗德 你有冇諗住比女女報考
UK開學後, 學校會安排參觀小學. 上年有李宗德, 天天, 何德心, 重有一間唔記得咗, 我本應報晒名參觀所有小學, 但李宗德係第一間參觀既小學, 當我哋參觀完李宗德&簡介會後就決定報考, 所以冇再參觀其他小學, 因唔想比呀仔去比較令佢三心兩意.
派位都係睇彩數! 今年我聽到d同學媽咪講首輪(自行)都有d派到依小, 潮陽 & 潮陽(百欣)   

嘩!好記性 仲記得我係全職媽媽。
我唔可以揀李宗德,因為仲有個細仔,經濟上支持不到。
我想問天天好唔好?係唔係好難派到?

嘩!好記性 仲記得我係全職媽媽。
我唔可以揀李宗德,因為仲有個細仔,經濟上支持不到。
我想問天天好唔好?係唔係好難派到?

你都可interview咗李宗德先, 試吓都無防, 收既到時咪再決定囉
而且李宗德都可申請學費減免-由和富慈善基金提供
天天係我之前既心儀 不過我最終遞自行時我揀咗天官, 兩間都機會微, 但我貪天官近屋企
如你真係like天天多d, 你1st round & 2nd round都要揀返天天, touch wood 兩次都失敗, 3rd round叩天天門時你都有機會interview天天, 往年天天會預留20個位比叩門生, 而英藝約收7-8個學生

煒良媽咪:

您好! 我的囝囝都是讀英藝, 我亦對李宗德有興趣, 之前係BK第二個topic見到有人話李宗德自從換了校長及有很多老師一齊辭職後, 教學質素差左好多, 英文及普通話也差了很多, 請問是不是真有此事呀?
你的囝囝讀了此校後, 你覺得此校好不好呀?  英文及普通話有無好左呀?  需唔需要再出去比錢學英文or普通話呀? 除了學費外有無其他雜費要比呀?  因為我有兩個小朋友, 我都驚負擔不起!
請問你知不知道香港青年協會李兆基小學好唔好呀?
不好意思!  咁多問題.  Thanks!

littlepenguin 寫道:
煒良媽咪:

您好! 我的囝囝都是讀英藝, 我亦對李宗德有興趣, 之前係BK第二個topic見到有人話李宗德自從換了校長及有很多老師一齊辭職後, 教學質素差左好多, 英文及普通話也差了很多, 請問是不是真有此事呀?
你的囝囝讀了此校後, 你覺得此校好不好呀?  英文及普通話有無好左呀?  需唔需要再出去比錢學英文or普通話呀? 除了學費外有無其他雜費要比呀?  因為我有兩個小朋友, 我都驚負擔不起!
請問你知不知道香港青年協會李兆基小學好唔好呀?
不好意思!  咁多問題.  Thanks!

我囝囝係黎近9月至讀小一, 以我所知除了學費&書簿費外無其他雜費
現李宗德既校長好似03年已到任, 而李宗德係02年9月開校, 我估以一年時間作比較就有D對現任校長唔公平. 以你所講有很多老師一齊辭職 ~ 我在簡介會時都有家長提問過, 校長解釋因本身大部份老師係居住於港島/九龍區, 找好既老師會比較難, 如外面各名校或好既直資有好既offer, 有d老師都會選擇近市區既學校 她亦講到依家既老師好多都係佢以前教過既學生, 佢都好多謝佢哋肯留校任教
我都相信李宗德既教育質素, 佢哋既老師都符合英文及普通話基準試, 老師大多數係net 校長亦提及到佢唔需要佢既學生個個讀書都要好叻. 佢既學生係李宗德完成咗6年既小學生活後, 佢每個學生都可以有自信地講得一口流利既英語及普通話
如你想更清楚李宗德, 英藝既UK學生會於9月參觀此校

littlepenguin :

你好 , 看見你問李兆基小學的意見 ,我的小兒正就讀李兆基的小一 . 我可以說間小學很適合小兒 ,他入學後都讀得很開心 ,成績比幼稚園時進步很多 ,學校的老師和校長看得出是用心教學和關心小朋友的 ,我的兒子也因師長的鼓勵讚賞而自發又正面了 .今年小一推行了小班教學 ,一班廿多至三十人 .老師絕對可以兼顧得到 ,英文科用故事書教學比較有趣和我都覺得兒子會喜歡 ,事實上他兩次考試出來的成績又真係好好 ,以前幼稚園時他都不肯學英文 ,現在的表現我好開心 .普通話他都講得比我好啦 .
其實選學校除了校風要好學術要好外 ,都有其他因素要考慮 ,例如午飯要訂餐還是可自己帶 ? 距家遠的話要搭校車定行路 ? 遠的話玩課外活動自己又可唔可以抽時間陪他上校 ?因多數星期六上午有活動 . 放學後可留校補習班方唔方便.....
都係那句 ,選校主要看自己孩子性格和能力 ,你想他讀得輕鬆定要谷成績 ? 小學是培養讀書興趣的階段 ,只要不是學校差得離譜都不用太擔心 ,反而中學那階段會更重要呢 .
如果家中只得一個孩子像我般 , 李兆基絕對可以考慮 ,將來有直屬的直資中學可選 ,不用擔心更激烈的中一派位不知派去哪兒 ,心都定些 .我有回學校做吓家長義工 ,眼見學生都幾乖幾有禮貌 ,好主動來打招呼呢 !

‹ 上一主題|下一主題