用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買鋼琴
樓主: sheenaho
go

想買鋼琴 [複製鏈接]

Re: 想買鋼琴

我想問一問大家U1, U3及U5是否有很大分別? 因價錢也相差很大。買U3 或U5是否值得?

此外,KAWAI K25E 是否同U1同GRADE? KAWAI 比 YAMAHA平幾千元,那隻較好呢? :

AAma_Betty
無錯, 到我死左果日, 我一定會叫屋企人燒間銀行俾我, 甘我就一定買得起部steinway & son!     

AAma_Betty 寫道:
I'm also a big fan of Yamaha!

Prefer U1 for entry level, U5 for post Gd 8 and C2 for professionals    

steinway & sons--> kcarol, I'm sure you have the $$ for it  

babymiu
我成日覺得u3係唔上唔落既琴, 話好, 佢又唔夠好, 話佢唔好咩, 佢又好得滯

所以要我買yamaha, 多數要u1, u5就免啦, 俾多少少可以買部pleyel 喎~~~ fuction 一樣, d聲仲靚, action 仲快, 俾多d $$ 都值!

Hi ming2 & kcarol,
Thanks for the advice.  租琴反而驚阿囡整花整爛陪凸比人.  會唸下 Ottostein 或隻 115.  

唔好客氣
花就唔駛太擔心, 因為小花實有, 唔會同你計呢d, 爛就無得好講, 實同你計足!

AAma_Betty
pleyel 好掂!! 有時間不妨去tom lee 彈下, d 聲靚到"dump" 一聲, 同埋action 一般都好快, 亦有sostenuto pedal (不過無左soft pedal~~~)
主觀地覺得靚過yamaha u5, 俾多d $$ 都抵番!
touching 一般, 唔係特別鬆/緊

I also want to ask which one would you choose between Kawai K25E ($35,000) and Yamaha U1 ($40,XXX)? The sales of KK said that they are at the same grade, isn't it?

babymiu
好難就甘比較到, 因為kawai 琴既quality, 相對yamaha琴比較唔stable, 靘既K25E靚過u1都唔出奇, 如果真係要買kawai 琴, 最好親身試, 因為同一個model 既琴, 出入可以幾大

Yamaha 的琴好像比Kawai貴,是否真的quality好些? 如果只是貴在廣告就唔抵啦!

另外,如果已達7至8級,可否繼續用低身琴呀?or 一要換部高身琴呢? 繼續用低身琴會影響學習嗎?

babymiu
唔好俾價錢蒙蔽, 有時差過幾千蚊, 唔代表果一個moel/brand 所有琴都好d, 就算係同一個brand 同一個model 既琴, 只要手同耳仔夠靈, 都可以試到高低

其實學到7-8級用高身琴呢個問題, 唔係必需, 而係到甘上下時, 彈果個會有要求, 如果彈果個進步左, 而樂器無進步, 唔好話學習有無影響先, 起碼彈都彈得唔夠暢快!

一般矮身高既問題都係聲音唔夠靚, 所以好多時去到甘高級, 自然會好多唔滿意

AAma_betty,
Oh, really? Do you know the deadline of the promotion?  :

AAma_Betty
唔知係唔係sostenuto pedal 貴過soft pedal, 所以有sostenuto 就無得soft
when I'm at TomLee I wouldn't want to leave the C2--this is my next target, hehe
==> 我既next target 係bosendofer !! (呢隻真係要等死左先有~~~)     

Kcarol,
咁如果yamaha u5 ($6x,xxx)同 kawai k80e ($56,000)比較呢? 那部抵些。因打算長遠用呀。兩部價錢都相差1萬多元。

babymiu 寫道:
Kcarol,
咁如果yamaha u5 ($6x,xxx)同 kawai k80e ($56,000)比較呢? 那部抵些。因打算長遠用呀。兩部價錢都相差1萬多元。

兩部質素差不多,kwai聲會尖一些,視乎喜好,日本琴中yamaha係最top,二手價都較高
‹ 上一主題|下一主題