用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ??????
樓主: yoballma
go

?????? [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友謮緊馬鞍山循道衛理小學呀

hello nonowong

你上次話 "海柏" 二樓 賣校服個間 "心怡"
好似已經冇咗喎, 知唔知馬鞍山仲有邊度有校服鋪呀 ?
另外請問各位媽咪買邊隻牌子書包好呀, 我女女比較瘦
有冇 D 書包揹起黎會冇甘重呀 ? 請比D意見.

thanks

^_^

Hello yoballma,
果間校服鋪肯定仲係度, 我上星期先同呀女買過校服, 呢間鋪係海柏二樓, 百佳門口果間雜貨店既後面, 你見到間雜貨店再行去後面就見到架啦, 佢個門口比較隱蔽d, 一定係度架 ! 如果呢兩日唔係 "執"左既話
我個女都係細粒d, 佢用緊個書包"clikits", 好似係lego出既, 佢同一般既超輕書包差唔多重, 不過個size就輕巧d, 我都係貪佢細個d才買, 去年在馬鞍山千色店做promote時買的, 好似250元左右, 你唔駛擔心, 到8,9月左右千色店大把書包賣, 到時慢慢選都唔遲架 !

以前聽人講靈糧好多功課, 可能有左心理準備, 而家又唔多覺太多, 囡囡每天花1至1.5小時完成, 一年考四次試, 隔星期默書啦, 不過d數學就教得好快, 而家一年級下學期已經教緊二年級果本書, 英文d功課就開始要小朋友自己作句, 我個人覺得d程度不淺, 可能自己頂多教到佢三年級要比人補習啦 !
呢間學校d老師唔錯, 教一年級的都好有愛心, 同埋呢間學校的作風好aggressive, 小朋友有好多公開表演既機會, 囡囡已經表演過4次, 出外比賽1次啦, 佢地雖然d課程比較深, 但係成日用獎勵方法教小朋友, 例如上堂表現好有貼紙, 糖仔之類啦, 囡囡都好鍾意返學, 如果派到靈糧, 你都不需要擔心, 囡囡上年叩門考後備都有成百人考, 呢間學校應該不太差卦 ! 以上純粹個人意見, 你可以參考下 !  :

yoballma

我已pm你了, pls check !
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

hello yoballma

真係唔意意樹啦, 我都唔係好清楚喎, 我淨係知如果參加放學後的游泳班同功課輔導班就有校車送(當然要額外收費啦), 但其它果d課外活動就唔係咁清楚, 或者你試吓打電話去問問吖, 佢地tel no. 係 26333170 !

BonnieKam
我囡囡讀1C班,班主任係 Miss Wong。聽我同一幢樓

Dear nonowong

真係唔該晒, 可能比間雜貨店阻住咗, 所以我睇唔到.
我將 "靈糧" 派係第三位, 如果到時真係派到呢間,
可能有好多野要請教你呀 !

thank you very much

^_^

dear bonniekam

唔該晒, PM 我已收到, 我都係住個到, 真係啱晒,
之前我都有去睇過, 而家聽你甘請, 可以一試,
另外想問一個月有幾多堂呀, 還是逢星期一 至 五都有 ?

有關"雨川" 校車問題, 多謝你的資料
THANK YOU VERY MUCH

^_^

dear appletse

唔該晒, 間校服店我知係邊啦, thank you
係呢, 你女女有冇返學呀, 個主任有冇同你商量應
如何處理呀 ? 或者你試吓同女女多d傾吓計吖.
因我臨睡前都同我個女女傾計, 我而家開始同佢傾關於
小學的生活, 每晚同佢傾計佢會好開心架.

^_^

o個間心怡成日都冇人o係度,我去左兩次都冇人, :evil:
最後去左馬鞍山中心間"豐昌順"。

唔記得講,間豐昌順係新開的,在馬鞍山中心地下,(o係王sir間趣藝坊 附近隔離)

yoballma

咦, 原來我地都算係鄰居喎 !
佢地係一星期五日架(Mon~Fri), 睇你揀邊個時段囉. 當然假期就係跟紅日放.

appletse

我唔係住15樓架, 我諗你識果個係我囝仔同班同學嘅媽咪, 因為連埋我囝仔,1E班共有4個住呢度架. 我都覺得佢果班又真係幾開心架喎, 上個月見家長攞成績表果日, Miss Yau 都有講原來1E 的成績係較突出少少 (當然係平均計啦, 唔係全班都咁叻), 佢咁講係因為我初頭唔係好明點解呀仔喺班入面只進步2名, 但全級計就進步成30名, 所以好奇之下就問Miss Yau 囉, 原來呀仔果班考第一個同學就係全級第一名, 其餘仲有2~3個係全級頭10名架, 好似競爭都幾大, 希望呀仔可以keep住依家咁每次有dd進步啦 !  因為你無進步但其它人有進步時就會被人拋離好遠架啦. 呢個年代讀書真係辛苦, 所以假期時我都會容許呀仔儘量玩吓輕鬆吓 !

Dear Bonniekam,
可唔可以麻煩你pm補習社既資料比我呀, 我諗我地都係住係附近 ! 謝謝你 !

hi nonowong

我啱已經pm左比你啦, pls check !

bonniekam,
請問小學放學後由家長、工人帶去補習社或是坐校車去,由補習班老師接呢?因為我係要返工的媽咪,我要睇下是否需要安排人手帶我個女
唔該

雨川校車返到嚟大約3:45, 我囝仔係返4:00~5:30果班,
平時係我老公接放學同佢食d野就送佢去補習班. (如果我老公果日放工放得晏趕唔切就由我媽咪或媽咪個工人去接, 因我媽咪同我住同一個屋苑架), 5:30就我老公落去湊呀仔囉 ! 咁你屋企有無人可以安排到接你囡囡呀 ??

DEAR BONNIEKAM.
唔該晒你呀, 不過唔知係唔係我個pm有問題, 都係未收到, 如果你唔介意既話, 我pm左我個email比你, 麻煩你再比一次我啦 !唔好意思, 麻煩晒 !
BonnieKam 寫道:
hi nonowong

我啱已經pm左比你啦, pls check !

Dear Yoballma,
唔駛客氣, 希望你得償所願啦 !
如果你個寶貝派左位後, 有甚麼事情需要問我, 隨時pm我, 大家分享下啦 !  

bonniekam,

thankyou,我老爺、奶奶是住在馬鞍山,不過就唔係你嗰邊。我盡量唔想老人家走來走去,如果有人代接校車梗係最好啦。我都會考慮一下可以點解決呢個問題。
‹ 上一主題|下一主題