用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. ...
樓主: Lemon7831
go

柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. [複製鏈接]

HKUGA

講開歸屬感, 講開歸屬感,

原文章由 applej 於 07-7-16 21:48 發表
家長的小小心聲:
我兩個囡囡現就讀HKUGAPS, 一個是由傳統名校轉校插班生, 一個由小一讀起, 她們都比以前讀得開心, 更積極學習, 對學校有歸屬感. :
當然每一間學校都有改善的地方, 猶如每一個人.
但我至 ...

would like to reply on your posting about " Sense of Belonging" But don't know why Chinese Characters cannot be posted on my case.

Anyway what I want to say is that: Students in HKUGA primary and secondary both have strong sense of belonging to the school.

Son of my friend changed from Rimondi to HKUGA secondary 1 last year. His parents wanted him to switch back to subsidied school because of the abandonment of IB in HKUGA. The boy attended the interview at another secondary school "with no heart" (the comment by the examination officer), not to mention about the written exam.

My friend can only now hope that the HKUGA Foundation can really set up the IB Diploma school to link up the upcoming S4 students.

醒目開學勳章 王國長老

PhoebeDa
我個女好細粒架wor, anyway, 我send pm俾你丫

savoy
hey, 幾年後既野, 邊plan得咁多, 再講, 我個仔鬼咁大件, 家姐d校服, 敢寫包單佢實唔arm著

judgement
係呀, 我見我女女同d同學, 都好鐘意間學校(鬼咩! 咁多新鮮野)
不過揀一間學校, 真係好多野要concern呢!!

今年情況比以往容易入,点解甘講呢,因為我個女只係普通waitlist (not top waitlist),今天已收到學校電話話收我個女, i.e. after calling all top waitlist candidates still have seats left?  又或者今年少適齡兒童?

醒目開學勳章 王國長老

我都識人係waitlist今日收到call
唔知呢........不過今年的確多左人考到心儀學校, 連叩門都機會大左......
我識有人本來係top waitlist, 已經入左喇沙lu
原文章由 BoBoCute 於 07-7-17 19:00 發表
今年情況比以往容易入,点解甘講呢,因為我個女只係普通waitlist (not top waitlist),今天已收到學校電話話收我個女, i.e. after calling all top waitlist candidates still have seats left?  又或者今 ...

我都識個朋友既女今日收到call, 但係佢已經有優才係手, 所以佢都考慮緊, 優才都係一間好好既學校, 都好難諗.

tt

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-17 19:40 發表
我都識人係waitlist今日收到call
唔知呢........不過今年的確多左人考到心儀學校, 連叩門都機會大左......
我識有人本來係top waitlist, 已經入左喇沙lu

嘩, 個討論正常D啦.

嘩, 個討論正常D啦, 再唔係鋪鋪都講Turnover....

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, turnover係現實, 又唔可以唔俾人講既.....大家討論下姐, 唔係"生安白做", 無所謂啦
o係網上世界蒲得耐, 真係好多野要學會睇得開lor:idea:

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-17 21:52 發表
哈哈哈, turnover係現實, 又唔可以唔俾人講既.....大家討論下姐, 唔係"生安白做", 無所謂啦
o係網上世界蒲得耐, 真係好多野要學會睇得開lor:idea:

Right! don't all the time talk about HKUGA's staff turnover and "definition of Through Train". These two issues are not restricted to HKUGA.

Charlotte_mom,

你好,今年我想幫囡囡報此間小學,有些問題想請教你,謝謝!

1. 報名時駛唔駛做埋personal profile連同報名表一齊交。

2. 小朋友見面時有什麼事情需要注意呢。

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-17 21:52 硐表

心花花,

我上星期六聽完簡介會已跟手交埋報名表同仔仔的個人檔案了。我聽完後很喜歡此校的教學理念同埋老師對教學的熱誠,我和老公都很喜歡此校,唯一缺點是遠,因為我住在將軍澳的,但都會報名。

我好朋友的一對女兒分別係港大同學會讀五年班及二年班,所以我好容易可以問到資料, 它真的是一間不錯的小學, 小朋友讀得很愉快及功課不多, 學生培養了很喜歡閱讀的習慣及因材施教。

不過要面試兩次,不用見家長的因為校長相信個個家長都是好的不用面見,所以我相信個人檔案都不用太花巧,只要有齊小朋友的成績資料就ok了。第一次是8個小朋友一組面試,第二次係3個小朋友面試校長,副校長及主任。其實我覺得港大同學會都幾難考的,因為我有幾個朋友都考不到,只有我之前提的朋友就讀,但我都會一試的,如果失敗都冇問題的。

iwff

iwff,

上星期六我都有聽簡介會,好喜歡校長有問必答及好清楚自己學校的理念。其實將軍澳來柴灣都唔係好遠,搭MTR都係半個鐘,我比你好,我地係住柴灣的。

原文章由 iwff 於 07-9-10 12:41 硐表
心花花,

我上星期六聽完簡介會已跟手交埋報名表同仔仔的個人檔案了。我聽完後很喜歡此校的教學理念同埋老師對教學的熱誠,我和老公都很喜歡此校,唯一缺點是遠,因為我住在將軍澳的,但都會報名。

我好朋友的一對女兒 ...

心花花,

你就好啦!住係柴灣, 咁就更加要去報啦! 若好彩收我仔仔我會坐校車的,只係擔心要好早起身。:cry:

保持聯絡啦!

iwff

原文章由 心花花 於 07-9-10 15:13 硐表
iwff,

上星期六我都有聽簡介會,好喜歡校長有問必答及好清楚自己學校的理念。其實將軍澳來柴灣都唔係好遠,搭MTR都係半個鐘,我比你好,我地係住柴灣的。

...

醒目開學勳章 王國長老

Hi 心花花
1. 有profile, 預備左就交一份lor, 唔交亦唔一定fail, 面試表現好緊要!
2. 係一round係group activity, 有老師講故事然後叫小朋友答問題, 有一齊玩, 主要test小朋友o係咁既open環境, 會唔會勁心散連老師講左咩都唔知, 當然合唔合群, 搶唔搶玩具果d就例牌會考慮架喇, 叫小朋友表現放d, 唔怕答錯(學校主張小朋友從錯誤中成長), 想到咩不妨主動d, 唔"按章出牌"都唔緊要, 最怕你唔出聲
主動識人(老師又好小朋友又好), 有唔明主動問, 放膽d, 一定有著數
仲有中英文睇書, 畫圖畫等,, 都唔係咩特別野.....不妨同小朋友準備一個簡單故事, 有機會講時都唔會怕
原文章由 心花花 於 07-9-10 10:17 AM 硐表

你好,今年我想幫囡囡報此間小學,有些問題想請教你,謝謝!

1. 報名時駛唔駛做埋personal profile連同報名表一齊交。

2. 小朋友見面時有什麼事情需要注意呢。

...

好多謝你的資料。

死啦,我囡囡好害羞架,一定唔會主動答問題及認識新朋友呀,咁一定唔收啦:cry: 。

原文章由 Charlotte_mom 於 07-9-10 15:32 硐表
Hi 心花花
1. 有profile, 預備左就交一份lor, 唔交亦唔一定fail, 面試表現好緊要!
2. 係一round係group activity, 有老師講故事然後叫小朋友答問題, 有一齊玩, 主要test小朋友o係咁既open環境, 會唔會勁心散連老師講 ...

iwff,

我諗都唔駛太早起身既,因為番成八點。如果收我囡囡,我的時間就好岩啦,我送完囡囡番學,我就搭車番工,時間岩岩好。

原文章由 iwff 於 07-9-10 15:21 硐表
心花花,

你就好啦!住係柴灣, 咁就更加要去報啦! 若好彩收我仔仔我會坐校車的,只係擔心要好早起身。:cry:

保持聯絡啦!

iwff

心花花,

我朋友已比了今年的校車表我睇了, 將軍澳要6:50am上車,7:35am到校, 真係想死 。但我和老公都會去考的, 收才再考慮吧!

iwff

原文章由 心花花 於 07-9-11 09:45 硐表
iwff,

我諗都唔駛太早起身既,因為番成八點。如果收我囡囡,我的時間就好岩啦,我送完囡囡番學,我就搭車番工,時間岩岩好。

原文章由 iwff 於 07-9-11 11:10 硐表
心花花,

我朋友已比了今年的校車表我睇了, 將軍澳要6:50am上車,7:35am到校, 真係想死 。但我和老公都會去考的, 收才再考慮吧!

iwff

Hi iwff,
我住坑口比較好少少0703上車, 之前囡囡讀K3下午班家陣我倆父女真係好辛苦o下.....不過已經開始慢慢適應.....為左個女冇所謂啦, 而且佢仲好 enjoy 返學tim.  

PhoebeDa,

多謝分享, 你真係好我少少。我想問舊年你冇報播道呀,我今年有,如果真的同港大同學會兩間都考到,我會好難決定。播道又近又直升同一間校舍的中學, 都好吸引。

iwff

原文章由 PhoebeDa 於 07-9-11 13:48 硐表

Hi iwff,
我住坑口比較好少少0703上車, 之前囡囡讀K3下午班家陣我倆父女真係好辛苦o下.....不過已經開始慢慢適應.....為左個女冇所謂啦, 而且佢仲好 enjoy 返學tim.   ...
‹ 上一主題|下一主題