用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

迪迪洛洛媽媽:

都係一個好玩既方法,一講到玩,亞囡特別醒神   
迪迪洛洛媽媽 寫道:
羊咩咩太太:

另一個方法, 不過就比較麻煩些.  做一些a-z的字咭, 同小朋友玩遊戲.

舉例: 要她串apple, 就只抽這幾個英文字母, 叫她再選另一個字讓你串, 你同樣只抽出要用的咭, 然後各自整亂佢, 比賽誰最快砌出個字, 重覆幾次, 佢會記得個字點串.  玩得多後, 如小朋友覺得無興趣, 可以給點奬勵, 例如贏5次, 可得一個貼子.

不過, 我都很少用這方法 (沒有時間), 只曾在小朋友幼稚園時用過幾次.  可能少玩, 有時我小朋友都要求要我陪他玩.

羊咩咩太太:

你好, 我個仔都同樣有呢個問題, 覺得串字好難, 可能我都係幼稚園比佢太輕鬆, 所以而家佢好難應付串字,默書同樣又係默10句.

pizza888,

這不單只囝囡吃力,我地做媽咪既也一樣吃力;鬼叫我地同囝囡一齊開心左三年咩,而家發力都唔遲啦.

我又會咁諗,而家先開始,比d時間大家,你囝囝學校計分未?我囡囡仲未正或計分啵!只不過我急佢唔急,佢仲問我可唔可以讀番幼稚園!

羊咩咩太太:

你個囡同我囝問概都一樣, 點解唔讀多年幼稚園, 同樣又係我急佢唔急, 我囝都仲未計分, 但英文都有好多生字要串, 但暫時功課就唔係好多, 我囝讀聖芳濟,你囡囡讀邊間呀?佢多唔多功課?

pizza888

我pm話你知囡囡讀邊間小學.囡囡暫時功課唔多,但係就日日都要溫習;可能係個轉變問題,以前放學做完功課就由得佢睇電視,而家咪唔慣nor.

聖芳濟英小定愛德呢?兩間都係好既小學,前者唔使講啦,d英文好,出哂名啦,我就真係無本事讀啦!

我有朋友既囝囡都係讀愛德,佢地既成積都好好,仲好乖,相信父母用左唔少心機去教導!
pizza888 寫道:
羊咩咩太太:

你個囡同我囝問概都一樣, 點解唔讀多年幼稚園, 同樣又係我急佢唔急, 我囝都仲未計分, 但英文都有好多生字要串, 但暫時功課就唔係好多, 我囝讀聖芳濟,你囡囡讀邊間呀?佢多唔多功課?

羊咩咩太太:

請check pm.

醒目開學勳章 王國長老

我女女尋日有份"作業", 就係要返屋企讀第一課中文, 由於我女女細細個已學普通話, 除左1,2隻字唔識讀之外, 基本都ok
我問佢"呀, 幾叻wor, 係咪個個小朋友都識普通話架?", 女女答我, 唔係, 淨係一個xxx唔識, 我地讀到好慢好慢, 佢都仲係唔識
我聽完好唔開心, 覺得果個小朋友好慘啊, 成班32人, 得一個唔識, 以後點跟呢....講真, 老師無可能要因為一個小朋友, 要其他31個"就"佢架(我唔係怨果個小朋友慢, 不過真係唔知老師可以點幫佢lor....) :-|

Charlotte_mom / 羊咩咩太太 / pizza888,

其實我又覺得不可低估小朋友的學習能力, 現在可能比人慢, 但有心實可追回.  所以羊咩咩太太及pizza888又不用太擔心, 有時小朋友的表現, 是我們意想不到.  試想, 一段長長的廣告, 小朋友也可毫無錯漏地背出, 只要他有興趣, 加上日子有功, 實有改善. 問題在於, 時間要放在學習上, 才可見成效.

我大兒子也很平庸, 天生記性也不太好, 常常忘記這樣忘記那樣. 但如果他有趣興的事物, 他會記得很快. 我記得他第一年讀幼稚園也是最尾一個記得帶物件回校, 連老師也有點感嘆!做父母的唯有多加協助, 不斷重覆及提醒, 久而久之, 實有改善.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

pizza888

checkpm.

迪迪洛洛媽媽

我好同意呀,keroro軍嘈d公仔,亞囡可以好清楚咁介紹比我識,什麼名字,什麼性格都一清二楚,我真係要鞭策下佢.
迪迪洛洛媽媽 寫道:
Charlotte_mom / 羊咩咩太太 / pizza888,

其實我又覺得不可低估小朋友的學習能力, 現在可能比人慢, 但有心實可追回.  所以羊咩咩太太及pizza888又不用太擔心, 有時小朋友的表現, 是我們意想不到.  試想, 一段長長的廣告, 小朋友也可毫無錯漏地背出, 只要他有興趣, 加上日子有功, 實有改善. 問題在於, 時間要放在學習上, 才可見成效.

我大兒子也很平庸, 天生記性也不太好, 常常忘記這樣忘記那樣. 但如果他有趣興的事物, 他會記得很快. 我記得他第一年讀幼稚園也是最尾一個記得帶物件回校, 連老師也有點感嘆!做父母的唯有多加協助, 不斷重覆及提醒, 久而久之, 實有改善.

迪迪洛洛媽媽:

係呀, 有時小朋友要記起上黎, 真係可以好掂架, 不過問題係佢地肯唔肯記.

羊咩咩太太:

pls check pm again.

同感!

羊咩咩太太:

check pm.

除左功課之外,最近學校要整燈籠,真係由monday 玩(忙)到 Sunday;禽晚無乜野做,溫習左一陣,同亞囡捉吓棋,不知幾happy呀!   

搞o左好耐,先找返個topic,哈哈.
湋湋上小一好快o.k.暫都話好鍾意返學,1st dictations held by
tomorrow - A to Z (Capital & Small letters) 不過,11月頭
就有 test 喇 .... 死火, 唔知佢得唔得呢.
英文就真係死穴,唯有試下多同佢講喇,不過,我又係半桶水,最怕自己教錯佢,搞到佢仲亂,所以都唔知點好囉 ...

[quote]
phoebepanpan 寫道:
我仔暫時未默書, 功課亦唔多, 在班內識到d 新朋友, 基本上返學都好開心,
只係....
1. 佢做組長, 所以唔可以做數學科科長而唔開心
2. 有 d 同學好鍾意不問自取人地d 食物
3. 放學排校車比車長(風紀) 投訴過幾次(都係只傾計, 企得唔好之類)
有次仲罰企一陣,  該風紀專挑剔人, 前日又特登話阿仔整個name card唔岩, 阿仔好唔開心喊住咁返博風紀,  
老師就來了解事情,  老師亦教阿仔 如果哥哥再蝦佢要話比老師知.
都唔知d 細路點解咁鍾意大蝦細 !

S.S.
我仔都係怕英文, 更怕外籍人仕教英文,  點攪好呢
我唔想佢學似我咁英文半桶水
阿媽

S.S.

明天默Az-Zz,學校先來個熱身,我話你知呀,好多小朋友都會將個J E D and b d j 左右不分,不如問下你個小朋友分唔分到.  我囡囡就   

啱啱朋友call我,佢話佢亞囝上年升小一時開頭都好辛苦,但過多幾個月就會好d,慢慢會和小朋友習慣;都皆因一個大轉變,大家加油.    
S.S. 寫道:
搞o左好耐,先找返個topic,哈哈.
湋湋上小一好快o.k.暫都話好鍾意返學,1st dictations held by
tomorrow - A to Z (Capital & Small letters) 不過,11月頭
就有 test 喇 .... 死火, 唔知佢得唔得呢.
英文就真係死穴,唯有試下多同佢講喇,不過,我又係半桶水,最怕自己教錯佢,搞到佢仲亂,所以都唔知點好囉 ...

[quote]
phoebepanpan 寫道:
我仔暫時未默書, 功課亦唔多, 在班內識到d 新朋友, 基本上返學都好開心,
只係....
1. 佢做組長, 所以唔可以做數學科科長而唔開心
2. 有 d 同學好鍾意不問自取人地d 食物
3. 放學排校車比車長(風紀) 投訴過幾次(都係只傾計, 企得唔好之類)
有次仲罰企一陣,  該風紀專挑剔人, 前日又特登話阿仔整個name card唔岩, 阿仔好唔開心喊住咁返博風紀,  
老師就來了解事情,  老師亦教阿仔 如果哥哥再蝦佢要話比老師知.
都唔知d 細路點解咁鍾意大蝦細 !

S.S.
我仔都係怕英文, 更怕外籍人仕教英文,  點攪好呢
我唔想佢學似我咁英文半桶水

仔仔好快適應左小一既 school life, 佢都好鍾意返學, 教左佢一次執書包, 第二日就自己會執喇!

已開始左背英文詩歌, 好快就背熟, 要默書既都好易上手, 又識得讀返老師所教既課文, 可能因為 K3 尾時學校有喱 D 預備比佢, 所以暫時仲未有問題出現.

慶幸到而家為止佢都無寫錯手冊或寫漏生字回家.

did you check yesterday PM? I forgot to inform you.  Sorry.
pizza888 寫道:
羊咩咩太太:

check pm.
‹ 上一主題|下一主題