用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風 MAMA
樓主: frogfung
go

馬鞍山主風 MAMA [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 馬鞍山主風 MAMA

Vivianyip,

記得我囝囝二年級參加朗誦比賽時,我叫佢背一次俾我聽,我都忍唔住笑,阿囝跟住仲話我笑佢,話以後唔再俾我聽。  
好彩後來佢都有背俾我聽。
不過原來又同平時我地講說話的方式好唔同,都幾誇張     

醒目開學勳章

各位Mami:

今日你地小朋友的旅行如何呀?我囝囝話好熱喎﹗不過佢都好開心,佢仲有個小禮物,是天線得得B    ,佢話係浸會園果度送。

brian_mama,

其實比賽個時可以去嗎?多唔多人?小朋友驚唔驚?能否拍camera?多多指教
brian_mama 寫道:
Vivianyip,

記得我囝囝二年級參加朗誦比賽時,我叫佢背一次俾我聽,我都忍唔住笑,阿囝跟住仲話我笑佢,話以後唔再俾我聽。  
好彩後來佢都有背俾我聽。
不過原來又同平時我地講說話的方式好唔同,都幾誇張     
Vivien

Deleted
Vivien

醒目開學勳章

家長係可以去的,比賽時都幾多人,視乎果埸參賽人數,我記得囝囝2年級時有40幾人,3年級時有60幾人,都幾多﹗
我見比賽時有D小朋友都會驚,不過,馬主係比賽前會有個朗誦節綵排,參加的同學要表演一次俾全校同學睇,所以佢地已經有一次經驗,所以到即場的時候會好D

我記得係唔准拍camera(係比賽大會規定),所以無得影。   

Vivianyip 寫道:
brian_mama,

其實比賽個時可以去嗎?多唔多人?小朋友驚唔驚?能否拍camera?多多指教

Thanks, 再問問?場地在那裡?遠嗎?半日/全日?平日/假日?
家長係可以去的,比賽時都幾多人,視乎果埸參賽人數,我記得囝囝2年級時有40幾人,3年級時有60幾人,都幾多﹗
我見比賽時有D小朋友都會驚,不過,馬主係比賽前會有個朗誦節綵排,參加的同學要表演一次俾全校同學睇,所以佢地已經有一次經驗,所以到即場的時候會好D

我記得係唔准拍camera(係比賽大會規定),所以無得影。   

[quote]
brian_mama,

[/quote]
Vivien

醒目開學勳章

場地無一定的,多數係沙田區,遲D(我估10月尾11月頭)學校會派參賽日期、時間同地點的資料。
有時會係上午比賽,有時係下午,我記得星期一至日都會有比賽。
如果上午比賽,下午是仍要回校上課的。

Thank you very much!!   

場地無一定的,多數係沙田區,遲D(我估10月尾11月頭)學校會派參賽日期、時間同地點的資料。
有時會係上午比賽,有時係下午,我記得星期一至日都會有比賽。
如果上午比賽,下午是仍要回校上課的。
Vivien

醒目開學勳章

唔駛咁客氣啦﹗  

Thank you very much!!   

版主

係咩.... 我亞女都有參加 (普通話朗誦), 佢話 1, 3, 5 綜合課 去練習, 所以佢連手冊都抄唔到.....

[quote]
講單笑話你聽…話說中文老師問全班同學?有誰想參加朗誦比賽呀,我個仔就九秒九好舉手,後來就選了他。
之後,係晚飯時間同我講:媽咪…我參加朗誦比賽呀!唉,好叻哦!跟住我聽見呀囝自言自語說:捉

妳估計我們能否一齊去呢!

我而加做左個抄手冊計劃,有獎有罰

[quote]
貓大姐 寫道:
係咩.... 我亞女都有參加 (普通話朗誦), 佢話 1, 3, 5 綜合課 去練習, 所以佢連手冊都抄唔到.....

[quote]
講單笑話你聽…話說中文老師問全班同學?有誰想參加朗誦比賽呀,我個仔就九秒九好舉手,後來就選了他。
之後,係晚飯時間同我講:媽咪…我參加朗誦比賽呀!唉,好叻哦!跟住我聽見呀囝自言自語說:捉
Vivien

版主

下星期六 家教會有講座, 你地有冇報名啊??

醒目開學勳章

vivianyip, 貓大姐:

我見到其他mami話校際朗誦節的時間表出左啦,你地有無查到你地小朋友係幾時比賽呀? :

http://www.hksmsa.org.hk/

醒目開學勳章

du媽:

我見到你係等二度問評估係點,我係依度答埋啦﹗
我無記錯的話,其實係同考試一樣,有份試卷,只係個名叫評估,俾下小朋友同家長知道係咩,同考試無咩分別
其實考試/評估都係要串熟同識寫D字,特別有D重點詞語一定要識寫同串。
以下係我印象中試卷有的部分:(如有遺漏,請其他MAMI補充)
中文:有填充,作句,重組句子,閱讀理解等
英文:填充,閱讀理解,填句等
英作:同平時英文作文的形式差不多
數學:同作業、功課、工作紙差唔多,有可能深少少
常識:填充、是非題、問答等
我覺得常識問答最難,因為要小朋友識個字先答到,但常識D字其實幾深  

Brian_mama,  貓大姐,

囡囡小一下月頭開始評估試啦, 但係我唔知道會用咩形式考呢??要唔要學識晒書裡面所有嘅字同識默出黎???定係填充咁有得佢地揀??因為都唔知應該點同個囡溫好....希望你地可以比d提示下!!!!!

醒目開學勳章

du媽:

其實你打依個post時我已經覆了你,不過你打緊你個post,所以見唔到﹗
你睇返你個post的上一個,就係我的reply了~   
希望可幫到你,唔明再問呀﹗

[quote]
du媽 寫道:
Brian_mama,  貓大姐,

囡囡小一下月頭開始評估試啦, 但係我唔知道會用咩形式考呢??要唔要學識晒書裡面所有

Thanks, 我查過啦,只有名字、編號、但沒有日期啵!

我見到其他mami話校際朗誦節的時間表出左啦,你地有無查到你地小朋友係幾時比賽呀? :

Vivien

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

其實有日期同時間
你查完後,會出名字、編號
你要再click小朋友個名,先會見到詳細資料
如:日期、時間等等

Thanks, 我查過啦,只有名字、編號、但沒有日期啵!
[quote]

[/quote]

版主

我亞女係團體, 今日派左張彩排紙
‹ 上一主題|下一主題