用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園 ...
樓主: winnie-pooh
go

學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園 [複製鏈接]

Re: 學券適用於每年學費不超於2.4萬元的非牟利幼稚園

tsanon 寫道:
都唔知點解無段段,香港8成幼稚園會變左低下層幼稚園
呢個福利全香港,所有幼兒都用得,李嘉誠個孫得,中產得,低收入都得.
就好似生bb,個個都可以用$350去政府醫院生,點解要俾$35000私家醫院生.
福利俾左你,你唔用人地無辨法.

agree.

yes, you are right!! especially some parents are so 牙刷刷., and asked us not to agrue..

由 moondream3003 於 2006-10-12 由 moondream3003 於 2006-10-12 21:57:42

享有福利D人就0向度牙刷刷.

我家就係低收入人仕, 但係都要比囝囝讀私立幼稚園. Why? 因為D非牟利幼稚園提供0吾到日日都有兩文三語的環境, 一星期只得一至兩日, 根本無用, 但係間私立幼稚園半日收費都係每月2500以下. 要囝囝可以讀好D的小學, 入好D的中學, 無得選擇.

21:57:42

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

講得好...D人成日牙擦擦   
講真.我唔係大口氣,我個仔而家K2,就算受到曾生今次既優惠,都係得一年,$10000,我讀得自己鐘意既幼稚園,我都唔志在佢呢一萬蚊..
但我地大家都係大眾市民,我都想出番句聲...今次真係好唔公平.....     
monmantong 寫道:
yes, you are right!! especially some parents are so 牙刷刷., and asked us not to agrue..

[quote]由 moondream3003 於 2006-10-12 由 moondream3003 於 2006-10-12 21:57:42

我家就係低收入人仕, 但係都要比囝囝讀私立幼稚園. Why? 因為D非牟利幼稚園提供0吾到日日都有兩文三語的環境, 一星期只得一至兩日, 根本無用, 但係間私立幼稚園半日收費都係每月2500以下. 要囝囝可以讀好D的小學, 入好D的中學, 無得選擇.

21:57:42
[/quote]

宜家鼓勵d人生產緊係叫d中產高學歷人仕生啦,你負
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

有適齡子女讀幼稚園的就應該可受惠,學卷的理念就係資助每個家庭並給予選校的彈性,曾特首話因為公帑而不資助私校,我希望佢明白學卷係減輕我們的負擔先係重點,不患寡而患不均,真對我們納稅人好唔公平,稅要納,著數永遠冇份,而且如此一來只會鼓勵貧窮人士生多啲,第時醫療及房屋各樣等社會負擔更大,而所謂的中產人士一樣唔生,但一樣要交稅變相供養低收入人士,這公平嗎?而很多家長又真的不是月過十萬,只是死慳死抵去養兒育女而已

super agree!!!!!!!!!!!!!!!

Totally disappointed.  

Except writing something here, Anything can be done? Can we:
1.  write a letter to Mr. Tsang?
2.  Ask the 議員 to help to vote against the policy?

受唔受恵都唔係重點,入得私校的,我都無諗住靠政府呢條數,私校亦唔想收呢些錢,自己有把學生等住收,收了政府實有形無形地干預,ah支ah draw, 摩洛哥.

我覺最驚嚇的便是月入逾十萬那句.唔make sense ah ma. 佢無睇人口普查些數據me.

曾特首話"月入十萬先讀私校,"乜D月費3千幾既幼稚園要月入十萬先讀得架?佢係咪真係有做調查架?好多私校都係月費3千幾, 唔係成萬銀
我自問只係一個收入普通兼要放棄其他消費,但好想俾最好既野個仔既媽咪, 並唔係話其他幼稚園不好, 只係地區合適&心儀的幼稚園都係私立, 點解稅我又要交, 又要供樓, 政府從來不體恤我們!
有時真係嬲到好想唔做去羅公援算, 起碼屋"村"下的遊樂場都大o的, 又唔使交學費, 仲有資助去讀興趣班     

agree!一齊拿公緩把啦,公屋

妤妤 寫道:
點解 d 政策唔可以一視仁 雖然我家庭未算中產, 但養一個小朋友都可以慳慳埋負担到讀一些 $3,XXX 一月學費的幼稚園, 目的只係一個, 希望可讀 D 多注重兩文三語學校. 低收入家庭固然有需要資助, 但我哋交稅亦相對多好多, 交稅多, 但如選擇私校, 又享用唔到一D 福利, 確實令人氣結 :evil:

我都同意, 老公的收入都算不錯, 但支出亦相當大, 我沒有做事, 都要慳d, 沒有請工人, 要供樓, 供養雙方父母, 兩個孩子教育費, 保險, 車都沒有, 但每個月都所餘無幾, 交稅是老公的一個大半月薪金, 我老公十二個月糧, 實得十個月多少少, 但政府的福利我們真的享受不到, 選擇學校應是以學校素質為依歸, , 自已負擔得到, 又注重兩文三語, 老師有愛心都是理想的選擇,我從來都不會理會該校是牟利或非牟利
我想問, 不是低收入人仕已經可以申請幼稚園學費資助的嗎??曾生真想幫中產?

you only have 2 days give suggestion to them
yeeyee 寫道:
Totally disappointed.  

Except writing something here, Anything can be done? Can we:
1.  write a letter to Mr. Tsang?
2.  Ask the 議員 to help to vote against the policy?

問題:
1. 如何分牟利或非牟利的幼稚園?   有否出名或優秀的非牟利幼稚園 ?
2. 為什麼很多私立/牟利的比非牟利的出名 ?  
3. 為什麼很多非牟利的出名的中小學由津貼轉向直資, 而幼稚園卻相反 ?

有一點希望可以回應一下, 其實根據我們對青少年的人格教育中, 對公平的定義並不等於一視同人, 而是根據個別的能力而作出有限資源的分配。
    此外, 大家可以留意教統局對幼稚園的視學報告, 現時政府對幼稚園教育一般都認為過深和過多, 而這種所謂學前教育令我們心愛的子女失去童真的根由, 都是由一些自稱拔尖的學府所致, 入了一間拔尖的幼稚園, 就有更大機會伙名牌小學, 試問大部份九龍塘灣仔名牌幼稚園的家長, 有多少人沒有過個想法, 明白到學前教育已發展到這個文化, 家長為子女將來不計付出、或心不由己, 愛子之心是可以體諒的, 但是, 愛子的家長應該更加心痛愛兒自小便活在壓力、期望當中, 如果政府希望在教育政策上撥亂反正, 我是同意是是學劵, 絕不應受惠於以掠家長荷包為己任的名牌學府當中, 他們是一樣給教師八千五一個月的, 有心教育, 我同意局長的說法, 便申請轉為非牟利學府, 他們有大量的學生客源, 又怎會經營不到。
     第二個觀點, 如果今次學劵可以應用到貴子女的名校, 即是有一群比你們生活質素或社會地位更差的家庭, 到時你們真的不會埋怨政策令你們的尊貴學府質量下降嗎?
    我們真正想子女成為有用的人, 就必須教懂他們學習欣賞, 只有家長的身教才最有效。

sunmoon 寫道:
有適齡子女讀幼稚園的就應該可受惠,學卷的理念就係資助每個家庭並給予選校的彈性,曾特首話因為公帑而不資助私校,我希望佢明白學卷係減輕我們的負擔先係重點,不患寡而患不均,真對我們納稅人好唔公平,稅要納,著數永遠冇份,而且如此一來只會鼓勵貧窮人士生多啲,第時醫療及房屋各樣等社會負擔更大,而所謂的中產人士一樣唔生,但一樣要交稅變相供養低收入人士,這公平嗎?而很多家長又真的不是月過十萬,只是死慳死抵去養兒育女而已

醒目開學勳章

From: Inmama,

無論點都好, 有津貼總好過無津貼, 雖然自己唔喺受惠o既其中一分子, 但若果真喺可以幫到其他家長的話, 亦不失為一件好事,

- 係好事!

因為我聽人講有 d 小朋友真喺好慘, 因為屋企無錢讀幼稚園, 所以到夠年齡時直接讀小學. 依家有呢個福利俾佢哋都幾好吖.

- 有d都唔係完全冇錢, 只不過是價值觀問題, 舉例: 亞裔人士d同鄉話 : 唔使讀幼稚園gar, 直接上小一咪得law!  結果, 上到小一先發覺自己小朋友同別的本地(有讀幼稚園)的差異非常大.  點算好, 留級都追唔到, (況且, 官津小學的政策不是所有成績差的學生可以留級, 要挑選每年一級兩個到);  係呢個情況之下, 成績追唔上, 又唔俾留班, 妳話可以點做!  做人沒有成功感, 不斷被人欺壓, 自卑到極點, 妳又話有什麼作為呢!

- 會考零分, 失學失業, 就成了雙失青年了.

- 唔識諗的話, 識埋班壞分子, 長大後可能會做d"搵快錢"的工作.

- 呢d 就叫做"童年陰影"

================================

moondream3003 寫道:

我家就係低收入人仕, 但係都要比囝囝讀私立幼稚園. Why?

- 完全理解!

因為D非牟利幼稚園提供0吾到日日都有兩文三語的環境, 一星期只得一至兩日, 根本無用, 但係間私立幼稚園半日收費都係每月2500以下.

- 其實, 九龍塘 st. cat 都係咁, 仲要家長每月三仟六tim!
不過, 能讓小朋友學習(唔好講三語先, 雙語!)真正學習到, 就係有家庭成員能操該種流利語言, 並且經常與小朋友溝通才最有效, 例如: 爸爸對住囡囡齋講普通話, (文法用詞都要正確), 媽媽對住囡囡就齋講英語, 婆婆對住個心肝孫女就講"廣東話", 有充滿溫情的語言環境, 小朋友好自然學得容易又開心啦!

小朋友有如此這般的語言能力, 揀小學真係冇咩難道! (搶住收妳個囝囝tim!)

(要囝囝可以讀好D的小學, 入好D的中學, 無得選擇.)

-$24,000一年又真係太低!因好多學校都2仟幾蚊一個月。好容易超過,如果調高至$30,000/半日制會多d人受惠!
-很多內地夫婦來港產子,又真係用咗好多我哋嘅資源,不論醫療、房屋、教育等......大家嬲亦有理

-但亦有人俾好多$去投放在下一代,例如參加十幾種課外活動、俾個仔女又番A.M. and P.M.幼稚園!如果家庭係可以Support到咁多額外錢,都要Claim錢!又太過份.....

-落實一個政策唔係咁簡單,權衡輕重好多嘢!當然未能受惠的家長亦有理據及權利申訴,上網發表吓都好。如果有家長認為一定要$10,000資助,就自然會選擇合資格的學校!私校又合乎上限的學校亦會轉成非牟利去令家長claim到$!如果巳選一些超過上限的私校嘅家長亦不會因$10,000而放棄,既然有能力付擔,又不是强迫!政府梗係唔肯益你! 再者,私校都係揾$$$$$,你估講人義道德、教育抱負?全民優惠後都可能大幅度加學費!講真,既然家長已撰左那些學校,往後佢加價,家長亦只可以肉隨針板上 如果全民優惠益咗----->私校!家長未必實際得益!咁又會令政府對社會上嘅支出雪上加霜!

有人的地方,就無公平! 這是現實!
唔通李嘉誠個孫都有得claim致叫公平!

Pochaccodog 寫道:
有一點希望可以回應一下, 其實根據我們對青少年的人格教育中, 對公平的定義並不等於一視同人, 而是根據個別的能力而作出有限資源的分配。
    此外, 大家可以留意教統局對幼稚園的視學報告, 現時政府對幼稚園教育一般都認為過深和過多, 而這種所謂學前教育令我們心愛的子女失去童真的根由, 都是由一些自稱拔尖的學府所致, 入了一間拔尖的幼稚園, 就有更大機會伙名牌小學, 試問大部份九龍塘灣仔名牌幼稚園的家長, 有多少人沒有過個想法, 明白到學前教育已發展到這個文化, 家長為子女將來不計付出、或心不由己, 愛子之心是可以體諒的, 但是, 愛子的家長應該更加心痛愛兒自小便活在壓力、期望當中, 如果政府希望在教育政策上撥亂反正, 我是同意是是學劵, 絕不應受惠於以掠家長荷包為己任的名牌學府當中, 他們是一樣給教師八千五一個月的, 有心教育, 我同意局長的說法, 便申請轉為非牟利學府, 他們有大量的學生客源, 又怎會經營不到。
     第二個觀點, 如果今次學劵可以應用到貴子女的名校, 即是有一群比你們生活質素或社會地位更差的家庭, 到時你們真的不會埋怨政策令你們的尊貴學府質量下降嗎?
    我們真正想子女成為有用的人, 就必須教懂他們學習欣賞, 只有家長的身教才最有效。

Support

YanYeeMaMa,

李嘉誠個孫都有得claim, if he choose non-profit kindergarten & school fee below $24000 per year!

Only if you choose private kindergarten, can't claim!! No matter you are rich or not!! No matter you need to pay tax or not! Is it fair??? Should the parents with kids in private kindergarten no need to pay tax??? "NO"!! It is fair??
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

其實特首先生這個政策目的是什麼???

鼓勵大家不要選私校, 多多幫襯學費較低的非牟利幼稚園??
令一些學校逃過執笠的機會, 不致令部份教師失業??
繼續分化社會??
我不明白   

10萬才能讀私校, 他像那個說「何不食肉糜?」的晉惠帝, 語出驚人!!   
‹ 上一主題|下一主題