用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私立幼稚園轉非牟利幼稚園
樓主: rclamlam
go

私立幼稚園轉非牟利幼稚園 [複製鏈接]

Re: 私立幼稚園轉非牟利幼稚園

我女個間話左唔會轉啦.

英藝都話0吾會轉非牟利幼稚園呀! 佢地話0吾會有收生問題, 所以0吾使轉.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我妹個細仔都係英藝度讀, 佢話呢間幼稚園幾好.

我幫仔仔報了聖公會聖三一曾肇添幼稚園(半日制), 外籍老師及普通話老師每星期2堂, 直上聖三一小學(英文私小)( 九龍城網)

各家長, 你們好 !!

請問有冇家長知道迦南會唔會轉呢 ??

Thanks !

hi MaggieHei

我問過佢地話暫時唔轉, 所以咪轉校!

Hi Gobby 媽媽,

多謝你的資料.

我的小朋友今年 12 月插班讀 N1. 如果佢地轉便好了. 不用多想..

Tks

會唔會因為學卷制好多家長都轉左唔讀私校呢? 如果私校真係收少左學生, 情況唔知會變成點? 係咪真係會CLOSED? 亦或是底頭轉非牟利幼稚園呢? 教統局咁搞法真係搞到亂晒.

真係好麻煩呀, 攪到我報學校都15/16

你地知唔知根得園會唔會轉呀?

vampire,

你bb張相背景好熟呀, 你係咪住係pi呀?

按理根德園係唔會轉, 你可以打去問下.
vampire_son 寫道:
你地知唔知根得園會唔會轉呀?

醒目開學勳章

hum
if all bkmama join together and write letter to Zenith ..request for lowering school fee..is it a HOPE?????!

rclamlam,

邊度係pi呀?我住粉嶺ga!

vampire

咁我搞錯啦, 粉嶺好遠喎, 根德園係九龍塘喎, 你打算比小朋友去個度讀呀?

但係轉咗非牟利, 政府會發還租金差餉比幼稚園, 呢度都慳到一大筆, 同埋私營的幼稚園, 你所交的學費有一大舊$係股東的利益(有d私立幼稚園真係食水幾深), 但轉咗非牟利, 你所交的所有$都係用返係你小朋友&改善學校身上, 所以都唔會影响質素

我小朋友都係讀非牟利幼稚園, 全年學費都唔駛24000,每個月都唔駛$1600, 但一樣都每級有一位外籍老師,k3仲會有兩個(全級得三班),出年k2都會增加至兩個, 同每級一位普通話專科老師, 每日都有兩文三語課, 所以並唔係非牟利就一定係質素差d,反而而家呢間非牟利各方面都好過我小朋友讀n班嗰間私營幼稚園好多, 簡直天同地比

請問你讀咁邊間啊?

rosa

而家好多牟利幼稚園都話會轉為非牟利幼稚園, 都唔知真唔真. 我怕:
1.  因為現在招生正在如火如荼, 有些學校故意放聲氣留客.否則會留失學生.是否真的想轉及能不能轉到, 無人敢包.
2.  如果話轉, 到九月之後又不轉, 或教統局不批, 令家長不能取得學券, 誰來負責.
3.  租金發還是否一定成功, 這是關鍵的問題, 因為沒有租金發還, 很多學校都站不住腳. 亦有些是自置物業, 左手交右手將租金中飽私囊, 或簡接由政府幫他供樓, 會否有抵觸.
4.  教統局只叫人轉非牟利, 有什麼原則和要求, 都不清楚.

總結以上, 真是難為了家長, 選或不選, 真是一個難題. 惟有多報幾間, 待知道學校能否轉為非牟利才落鎚. 但最怕幼稚園摧交學費或留位費時, 什麼都未能落實.

cyrusyiu 寫道:
請問大家知唔知, 小西灣迦南會唔會轉呢?????
Thanks

今天收到通告,全線十三間迦南都會轉非牟利.不過看來有點難度.

Hi ElizabethLAI,

有什麼難呀 ??

你的小朋友是否讀緊迦南 ? 邊間分校 ? 好唔好 ?

Tks

MaggieHei 寫道:
Hi ElizabethLAI,

有什麼難呀 ??(eg. the level of miscellaneous charges and other charges)
你的小朋友是否讀緊迦南 ? (yes)
邊間分校 ? 好唔好 ? (It's a difficult question, if you really interested, please PM me)

我有 d 懷疑, d 牟利幼稚園話轉非牟利, 話會減學費以便享用學卷, 但我諗學費係減咗, 但係雜費會加, 咁條費咪差唔多, 只不過係數字遊戲, 最慘係根本 d guideline 全部都未出, 太多 unknown, 可能 d 牟利幼稚園係諗住轉非牟利, 但過程, 申請手續要幾耐就冇人知, 如果申請呢 d 轉型的幼稚園, 好似冇咩保障, 唔知我咁理解正確否?
‹ 上一主題|下一主題