用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
3) Peggyyau (女)
4) littledada (仔)
5)ILoveyou520(仔)

k2(上午)
queensroad
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我明天都同仔仔去 St Cat interview 1:45pm
教育王國以外之相冊連結已被刪除

有無人可以講我知又一村面試問d 咩
◤萬花筒流動店~護膚品小賣店♬請按BK個人網頁◥
◣貨品來源以(大百貨公司/藥房/專門店/一般商店)◢
∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽

Hi takumi媽,

You said "there is half hr lesson by english foreign teacher in pm session". How about am session? Is there english foreign teacher? How long for each lession?

我只報了又一村、創價、培正,很開心又一村收左我仔仔,其餘2間仲未考!
我放棄報讀一些所為課程出名很深或商業味很重的名校,因為它們都只是滿足家長的需求,課程越深就越好,最好日日有默書測驗, 總之把小朋友操練成一批只識考試而考試的"人才"!
沒想過操之過急,分分鐘有意想不到的反效果了!
對學習的動機慢慢失去了興趣!
痛苦之中的記憶是短暫、容易忘記的,
愉快之中的記憶是長久、難忘的。
如果小朋友能從遊戲中學習,效果是事半功倍的。

眼見年青的一代,越來越受不起挫折,輸唔起,做事急功近利,
以前公司新請來了一個大學生,經常遲到又欠缺禮貌,高傲自大,
做事馬虎,做不夠2星期又嫌辛苦辭工了!(好彩走得快)
後來請了個中五畢業生,守時有禮,轉數又快,又肯謙虛地向別人學習,現在終於升上主任一職,出到來社會做事,剩係讀書叻係無用架!

讀書係漫長既道路,不如先把小朋友在基礎教育裏,培養讀書的興趣,發掘潛能創意,從小學懂禮貌、孝順和品德培養!

一間好的學校,除了課程、環境外,老師是整校的靈魂,老師沒有愛心,不喜歡小朋友,欠缺教學熱誠,學校怎樣再好也沒有用了!

又一村d老師比到我很大的信心,我會好放心交我個小朋友比佢地!

培正和創價同樣也是好學校,等面試完畢才能再作比較!

kylam100:
老師在枱底攞d車仔出黎(的士,小巴,巴士)
1問小朋友係咩車黎?
2度車門係邊?
3問d車顏色?
4跟住攞本書出黎問d圖係乜野,有(豬,花,月亮等)
5攞鏡出黎問眼耳口鼻係邊度?
6比包維他奶個小朋友,睇佢識唔識講:多謝

kylam100 寫道:
有無人可以講我知又一村面試問d 咩

星期六我會去交留位費!

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)
queensroad

takumi媽
可以訓練小朋友獨立,學會自己吃飯、睡覺!
返全日班唔會好辛苦,因有午睡時間。
現在仔仔返緊屋企附近的全日幼兒園,他很開心!
takumi媽 寫道:
有無媽咪可以話比我知點解你哋會選全日班? 據我所知有好多媽咪都會要上午班而不要下午,同小朋友咁細個要返全日班會唔會好辛苦 若果咁辛苦小朋友咪好唔想返學囉 到時點算?

其實之前無諗過此間shcool,但interview完另眼相看,阿b亦好like它的環境及設施。我會交留位費,再考宣道及禮賢,啟思interview完後感覺too bad唔諗。

我25號去培正,創價interview~~

另外,不如統計下~~
K1(上午)
1)hellokitkitmoon(仔)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)
queensroad

Hi every 又一村K1parents,

I will pay the deposit tomorrow (Friday) as I will take my son for picnic on Saturday.

So, I updated the statistics below:

K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)
7) Joshua_BB(仔)

k2(上午)
queensroad
[/quote]

又一村係末你的first choice呢?

又一村係first choice,但都會照去創價和培正in!
suetfong 寫道:
又一村係末你的first choice呢?

我都係first choice但都會睇下禮賢。

loveagain
你報了上午定全日呀?
我有朋友在禮賢讀緊k1架,有野唔明我可代你問佢!

Joshua_BB
你好  
原來可以提早一日交留位費架,總之我唔請假啦!   
依~~原來我同你仔仔同班架!

Joshua_BB 寫道:
Hi every 又一村K1parents,

I will pay the deposit tomorrow (Friday) as I will take my son for picnic on Saturday.

So, I updated the statistics below:

K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)
queensroad
[/quote]

*vienna*,

You are so nice tks.你可否問下你的friend禮賢程度如何?suit for那類型的小朋友?我又一村報了上午及收了。

loveagain
無問題,明天打電話問我朋友,先答覆你!  

K1(上午)
loveagain

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)
queensroad

loveagain 寫道:
*vienna*,

You are so nice tks.你可否問下你的friend禮賢程度如何?suit for那類型的小朋友?我又一村報了上午及收了。
‹ 上一主題|下一主題