用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN 完協恩既家長 ~ 請進!!
樓主: joan121
go

IN 完協恩既家長 ~ 請進!! [複製鏈接]

超級版主

Re: IN 完協恩既家長 ~ 請進!!

momolies 寫道:
  agree!

我果日in3號房, 那位老師好好啊, 一入去佢即刻有方法引我囡囡入坐, 而且令囡囡講好多野, 平時如果係見到陌生人既話, 要十分鐘左右warmup, 那天完全唔使!而且老師幾有耐性, 囡囡唔識答, 都慢慢引導佢答!

其實協恩係我既唯一選擇咁制, 因為若然唔係呢間, 家人唔讚成囡囡坐車返學, 只可讀屋企下面的幼稚園 , 所以希望5d知道結果, 得唔得都好, 唔使成日心掛掛.

妳都住係土瓜灣嗎?如果唔讀協恩妳會俾囡囡讀邊間?

zhazha
我跟你的意見卻相反
見很多家長都有相同問題,大多小朋友都不願回答,我囡囡in協恩時是咁多間之中最不能投入的,時時

Sisimama,

I have the same feeling as you. I believe they need to do a bit change.

My daughter had the 協恩interview last Sat. 可能我10 mins late, 去到差唔多唔駛等--直入!! interview 過程極快,一半半答啱,收唔收就隨緣la (競爭太大),Anyway 抱住平常心真係心情都好D!哈哈!不過嗰日我呀女都著得好"恆"!     

協恩幼稚園得班數少, 課室又細, 有什麼原因大家會選此校呢?

lulucns 寫道:
協恩幼稚園得班數少, 課室又細, 有什麼原因大家會選此校呢?

其實協恩都算係不過不失嘅學校(九龍區算唔錯), 有埋中小學, 雖然讀佢嘅幼稚園唔係一定直升到佢小學, 但都有小小機會掛!

我係咁諗咋, 唔知其他媽咪係咪咁諗呢?

pakyu0429

Thanks

[/quote]

其實協恩都算係不過不失嘅學校(九龍區算唔錯), 有埋中小學, 雖然讀佢嘅幼稚園唔係一定直升到佢小學, 但都有小小機會掛!

我係咁諗咋, 唔知其他媽咪係咪咁諗呢? [/quote]

我囡囡上個sat in 左, 佢嘅表現我好滿意!
老師問佢嘅野全部答啱晒,
老師俾糖佢仲自動講多謝, 跟住起身拍番好張chair講同老師bye bye! 我冇train過佢, 真係唔係好相信佢會識咁做!  
其實佢識答晒d問題冇玩野, 我已經好足夠law~~~!  :  :

不過都係要個老師覺得佢ok至得嘅, 咁多人爭60個位, 真係好難!  

你個囡又真係好叻, 我果個啱一半錯一半, 我只覺得好攪笑, 坐在佢後面時都笑咗出來, 唔知老師睇唔睇到. haha

pakyu0429 寫道:
我囡囡上個sat in 左, 佢嘅表現我好滿意!
老師問佢嘅野全部答啱晒,
老師俾糖佢仲自動講多謝, 跟住起身拍番好張chair講同老師bye bye! 我冇train過佢, 真係唔係好相信佢會識咁做!  
其實佢識答晒d問題冇玩野, 我已經好足夠law~~~!  :  :

不過都係要個老師覺得佢ok至得嘅, 咁多人爭60個位, 真係好難!  

超級版主

pakyu0429 寫道:
[quote]
lulucns 寫道:

我係咁諗咋, 唔知其他媽咪係咪咁諗呢? [/quote]

我都覺得算係咁喇,因為之前我見識過附近ge幼稚園(個仔讀過),地方細之餘,日日都係淨係寫字,歌都唔識唱,半年即走。同埋我睇過協幼ge視學報告,都寫得唔差,又係名校,點都有質素ge。

超級版主

sisimama 寫道:
zhazha
我跟你的意見卻相反
見很多家長都有相同問題,大多小朋友都不願回答,我囡囡in協恩時是咁多間之中最不能投入的,時時犇天望地,似乎老師不能吸引小朋友的注意力,因為實在太多發問,這方面她們有需要改善,刻意要家長坐在後面不太好,不竟一個兩的小朋友一定會感到不安的,又何來有表現,如果想分散家長注意力可以改用向家長問問題(亦應該了解家長的意見),另外,只集中以問題考個小朋友(又不分大細b),兩歲小朋友大多不太懂說話,純粹靠問答形式,何來看得出小朋友各方面表現,可加插一點互動形式(如拼圖拼積木等),而且我見旁邊一位老師好惡(其實她不是真惡,扮到粗聲線)的向個小朋友發問,我覺得好奇怪,總的來說,我對她們的面試形式有保留
[quote]
zhazha 寫道:
經過一輪面試, 我覺得協恩老師是所有包括九龍塘名校中最有耐心和愛心的. 她們不僅不是機械性地問問題, 而是因人而異. 亦不像收幾佰人的學校, 老師的笑容似是特別奢侈. 她們亦是精英制. 無論收與否, 我都很感激她們及吳校長.
祝福每一位小朋友和家長.
[/quote]

不如我用保良局李徐松聲紀念幼稚園ge面試黎比較下啦!(雖然名氣同協幼冇得比,但我都好鍾意間學校)
面試前要等10分鐘左右,但有多種玩具俾小朋友玩,亦有滑梯玩,同時有3、4位老師在場維持秩序。面試時,一位家長陪同小朋友入面試室,坐係小朋友旁邊,老師會問簡單問題如叫咩名、幾多歲、邊個帶你黎、有冇食早餐等,之後小朋友要跟老師依次序砌積木,又俾好幾張圖俾小朋友認動物,之後又俾食物圖片問佢鍾意食咩野,最後就送枝筆同玩具俾小朋友,如果佢唔記得講多謝,老師會引導佢答。
我覺得保良局ge面試比較全面d,面試時間都耐d,老師肯等小朋友慢慢答問題同想辦法引導個小朋友講野,而協恩就有d滾水淥腳咁,問題唔夠多樣化同生活化。唔知各位有冇意見分享同有冇其他學校ge面試經驗可比較?

星期六帶女女去面試,感覺她們主要都是用語言的方式去發問,較少用其他方式,記得上次去培道,感覺好不同,因為學校開出不同的大肌肉設施供給小朋友玩(如滑梯,爬蟲蟲,攀登架,車子等),讓小朋友玩過夠才入去面試,我的女兒玩得非常開心,而在面試期間除了問了小小問題外,老師會用不同圖片去問問題及玩玩具去看她是否懂得把大小不同的熊仔放回原處,媽媽又可以坐在女兒隔鄰,所以感覺會較舒服.

momolies,
嘩, 一樣係3號房, 點解差別咁大架
我一同阿女入去, 就比個大口miss 大叫
"有邊個小朋友想去佢度玩就舉手"
個樣好惡架, 阿女c 扭唔肯行埋去, miss 諗都唔諗
又唔tum, 拎張櫈就叫我住佢身邊
佢問阿女叫乜名, 阿女好清楚咁答咗
之後miss 問佢今朝食咗d 乜, 阿女答飲奶
佢其實答到, 不過係細聲咗少少
個大口miss 即刻話: 聽唔清楚喎, 大聲d, 講清楚d 啦
(嘩, 軍訓咩   , 佢2歲1個月jar)
阿女望住我唔出聲
好在之後都有問有答
係問到d 圖片就衰哂喇
0個3幅圖, 真係大人睇, 都要望一輪至睇得清佢想問乜
一個大海, 有1條cartoon 魚同2隻turtles
比我係阿囡, 我都會望fish 同turtle, 唔理個海啦
所以阿囡擺錯位, 我都唔怪佢, d 圖片真係整得唔好
完全side track 哂阿囡個focus, 點解幼稚園miss 咁唔清楚小朋友視覺發展
點解唔將要考生活體驗0既海, 馬路同天空分開3張圖
考counting 0既又另外一d 圖
將咁多element pat 哂入一張圖入面, 真係考小一緊張起嚟都未必識擺, 所以我地d 小朋友面對到呢個咁深0既interview, 已經要比10個叻佢地喇

[quote]
zhazha 寫道:

經過一輪面試, 我覺得協恩老師是所有包括九龍塘名校中最有耐心和愛心的. 她們不僅不是機械性地問問題, 而是因人而異. 亦不像收幾佰人的學校, 老師的笑容似是特別奢侈. 她們亦是精英制. 無論收與否, 我都很感激她們及吳校長.
祝福每一位小朋友和家長.

[quote]

agree!

我果日in3號房, 那位老師好好啊, 一入去佢即刻有方法引我囡囡入坐, 而且令囡囡講好多野, 平時如果係見到陌生人既話, 要十分鐘左右warmup, 那天完全唔使!而且老師幾有耐性, 囡囡唔識答, 都慢慢引導佢答!

其實協恩係我既唯一選擇咁制, 因為若然唔係呢間, 家人唔讚成囡囡坐車返學, 只可讀屋企下面的幼稚園 , 所以希望5d知道結果, 得唔得都好, 唔使成日心掛掛.

唔難又點篩選?

我是藍的
錯錯錯
我是男的

o個日我in room 1,我就唔係好覺個miss有愛心
同耐性la,反而仲覺得佢好似好唔耐煩tim...
所以協恩俾我o既印象就真係麻麻...因為幼稚園老
師應該要有愛心同耐性ma,in我囡囡o個個好明顯
無乜...
\\(^o^)//

超級版主

面試前冇warm up真係好失策,可能佢地要in太多人(7xx分兩日),人手又極不足,得幾個老師加上地方唔多又點能夠俾小朋友玩夠先面試呢,而老師in都in到冇哂耐性都唔奇。
有七百幾人報,佢都唔憂收唔到好學生,再睇埋家底同宗教信仰先揀,唔好聽講句,駛乜理家長同小朋友咁多,收左先算。
goodboy1969 寫道:
對,他們的面試方法亳無愛心,不先讓小孩子對該學校地方 warm up,要他直入到面試班房,問 D 問題留難他們。我已在其它地方發表過,他們是辦學,他們應用他們多年專業幼稚園經驗從小朋友遊戲中觀察他們與人相處態度和表現來決定收生。有無同感。

我太太同囡囡入去interview,囡囡自己玩,無理老師!囡囡無回應,老師又唔勉強,我諗都係........

我住將軍澳, 如果入到協恩, 可以公公婆婆揍, 婆婆住土瓜灣!

召藥師 寫道:
[quote]
  agree!

妳都住係土瓜灣嗎?如果唔讀協恩妳會俾囡囡讀邊間?[/quote]

anyone received result letter already?
11 dec now... don't know when HYKG will send out letter...
‹ 上一主題|下一主題