用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣中學(觀後感)
樓主: RT
go

荃灣中學(觀後感) [複製鏈接]

Re: 荃灣中學(觀後感)

我個姊妹好似係開校時入讀, 王少清係80年代開校, 都出過榜眼, 我估當時約莫band 3 (即係而家band2咁上下).  

係呀, 個時係5個BANDING, 王少清係 band 3 咁上下架. 我妹夫都係果度畢業既, 佢果時係 band 3 生黎架.

rclamlam 寫道:
youma

你所講既係咩年代先, 我講既係有198X年個時呀, 個時係5個BANDING, 佢係熟BAND 3咁上下啦.

安柱出過8優, 而家做緊醫生.

rclamlam 寫道:
安柱都好少出到10優啦, 而且我唔記得有無出過添, 但係呢間學校係好好既學校, 自行去年仲係1:13添, 所以唔一定有10優既中學先叫好中學.

click here

yunman 寫道:
cj712644:

請問你所指的HKCEE摘A既數目是在哪裏公佈?
是否可信呢?

RT君:

小弟路過此地,發現 RT 君在此分亨 02/12/06 荃灣中學觀後感,可與君有碰面之緣?(我都有參觀)
閣下之分亨.....詳盡、中肯而不過火,相信是位資歷不淺的家長,值得向各學校推介;心信所有學校(包括辦學團體、校長、老師、家長)都希望所屬學校能不斷增值、自強不息,只是在客觀條件影響下,有不同的步伐吧。

明天,09/12/06 第二天荃灣中學觀校日,期待 你/妳 的分亨。 cOc
RT 寫道:
Hello, 各位,

好耐冇上黎,呢段時間都係週圍去睇學校, 上星期跟家教會睇左5間中學, 以下係我參觀完學校之後既一的感想:

1.荃官 : 唔使講都知係名校, 而校方亦都冇刻意去推銷自己學校, 立場亦都好清晰, 就係要尖子, 所以中游份子唔使考慮
不過唔知係咪老牌名校,感覺上好似冇咁進取,加上比我感覺學校重視尖子多的, 其他成績冇咁好既(其實都好叻)就冇咁在意
面試形式 :主要係小組討論, 不過唔使再睇校內成績, 因為佢地認為揀得出黎面試既都係精英 (上年約8個人爭1個位,睇落好似少人爭,不過唔好忘記申請既都要乎合佢地既基本要求)
總結 :如果全級考10名之內,加上有一技之長既可以考慮

2. 聖方濟 : 感覺上校風都唔錯, 加上新建既設施, 多左好多地方, 而老師既年資亦好耐, 男仔應該會讀得幾開心. 不過校長似乎唔係咁積極, 而近來會考成績好似有的退步, 同埋男校有好有唔好, 好既係資源分配會集中的, 但男仔一齊會比較曳(唔係壞),呢點要留意
面試形式 : 2個對1個,主要以廣東話問問題,亦有普通話同英文題,最特別係有2分鐘個人表演時間(上年約4個人爭1個位,如果淨睇男仔黎講算多人爭)
總結 :band 2中至尾既男仔可以考慮,如果運動(尤其是游泳叻既)會著數的

3.林百欣 : 除左環境幾好之外, 冇乜特別, 呢間比我既感覺較差, 整個簡介會都冇正副校長露面,又冇交代佢地去左邊, 好冇誠意, 要知道校長對學校係好關鍵麻, 你唔出黎講吓辦學理念,點推銷間學校都冇用
面試形式 : 冇介紹, 不過好強調如果係選佢地就早的揀,因為據講上年派位後有百幾人扣門, 佢地都係睇返選校名次黎收(上年約2個人爭1個位,都唔算差)
總結 :據聞學校正在増值緊,同時又係新校長,雖然唔知佢既辦學理念,但應該會幾積極,band 3頭既最佳選擇

4.呂明才 : 校方都知道先天不足, 成績同操行都乏善可陳, 冇乜賣點,所以好"乖巧"咁以視藝做賣點, 專攻一科, 成間學校由大門至課室放滿學生既作品, 睇落的作品又真係幾好幾靚, 老師都好落力介紹學校設施, 見到都係有心攪好學校既,可惜~~
面試形式 : 冇介紹, 我諗佢地都冇諗過有人會去面試,校長亦都知學校不足之處,冇去推銷,只係講左家長搵學校最好以學生成績配對,唔好盲目跟風
總結 :感覺學校係好想辦好,奈何學生資質太差,好多人都放到最尾,唉~~不過如果小朋友鐘意藝術既,學校都會比心機栽培既

5.廖寶珊 : 呢一間比我既感覺最好, 學生好有禮貌, 校長好積極, 辦學理念又好, 好感受到佢個份熱誠
聽家教會的人講以前呢間係band3學校, 校風好差,不過自從新校長到任後積極改善, 依家由band3升上band2
面試形式 : 都係小組形式面試,強調唔使吹谷小朋友黎面試, 不過我諗都冇人會聽(上年好似話有3百幾人申請,約8個人爭1個位,重誇張過一的band1中學)
總結 : 同梁省德一樣,校長係最關鍵影響學校既,不過今年2選1,肯定有的band1生會搵呢間作後備,所以係band1尾生既首選

今個星期會睇另外6間中學, 睇完再同各位分享

期待其他中學的評價~~

我都好有興趣知道下(純粹八卦)   
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

Dear RT

12月9日的荃灣區中學參觀後,感覺如何?

Sorry,咁多位, 近排假期前比較忙的,等我整理一下再出post   
係呢, 假如有邊位家長都去過既,都歡迎發表意見,thx~~

〔可風〕點睇呀∼∼∼

慢慢來~~
感謝你的分享

我聽我朋友去年話可風校長好好, 好有心辦學, 而且一向學校都有交流生, 以前電視都有介紹過, 荃灣區除左荃官, 可風係幾好架.
lulumamee 寫道:
〔可風〕點睇呀∼∼∼

Hi, rclamlam, RT,

又係向你地討教既時候, 亞女成績表出左, 全級頭三名, 可惜五年級考到二十幾至三十名咁後, 好彩基X小學banding都幾好, 頭60名都係band 1學生, 我想問佢兩次咁大分別, 可唔可以報荃官或林護試下?佢得鋼琴八級同考劍橋英文flyer14個盾, 而家讀緊ket ,呢D都唔算係咩強項, 因為大部分小朋有都有學琴同劍橋英文,所以而家都唔知去邊間好!   

如果呢間學校頭60名都係BAND 1, 你係考頭三名, 加上有鋼琴八級同考劍橋英文flyer14個盾, 一定可以揀林護同荃官

大部份小朋友學琴, 去到小六係未必有八級, 你小朋友勝算應該幾高
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

其實兩次加埋都唔差啦, 可以試下荃官自行第一, 可風自行第二, 林護基本全級唔係頭5名都好難係自行入到.

sameiyi 寫道:
Hi, rclamlam, RT,

又係向你地討教既時候, 亞女成績表出左, 全級頭三名, 可惜五年級考到二十幾至三十名咁後, 好彩基X小學banding都幾好, 頭60名都係band 1學生, 我想問佢兩次咁大分別, 可唔可以報荃官或林護試下?佢得鋼琴八級同考劍橋英文flyer14個盾, 而家讀緊ket ,呢D都唔算係咩強項, 因為大部分小朋有都有學琴同劍橋英文,所以而家都唔知去邊間好!   

flyers 十五個盾係滿分,所以十四個盾係好高分,同埋十一歲八級琴都算係強項, 你可以問下老師意見, 看是否值得一試
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

hi, sorlo,rclamlam , 我問過班主任, 佢話亞女間小學Banding高, 兩次拉平考20名內都可以試誇區傳統英中, 亞女拉平兩次係15,16左右, 所以我真係想試林護, 不過自覺亞女唔係非常標青, 所以心大心細, 問下各位意見.

其實我想揀荃官或林護除左成績好之外, 我都識幾個小朋友讀這兩間中學, 見倒佢地成績好之外, 都好有禮貌, 而可風我就冇識人係果度讀, 以前我既年代可風真係我既首選, 但近幾年聽D家長comment係話成績同校風都唔及林護同荃官, 而我又真係冇朋友D仔女讀可風, 係唔太清楚這間學校既情形下, 見亞女今次考得好, 所以想考慮荃官或林護, 但又擔心比佢五年級下學期個名次拉低, 所以心大心細   

個人都係較喜荃官多過林護, 林護似乎較著重成績

SAMEIYI,

我會自行首志願揀荃官, 荃官印象點都好過林護, 而自行第二志願你問下老師意見啦, 可風都有開放日架, 你有無去看, 我女都有好幾個同學入可風, 間學校校風唔會差於林護/荃官, 而講成績, 當然公開試無荃官/林護咁高啦.

讀荃官學生會較開心.
‹ 上一主題|下一主題