用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 07 Munsang k1 一齊來傾吓
樓主: ms0665
go

07 Munsang k1 一齊來傾吓 [複製鏈接]

Re: 07 Munsang k1 一齊來傾

請問有沒有人已經寄出學券制申請表格?

我剛剛填完學券制申請表格,準備寄出。

****Howard 's Daddy & Mommy****

ha...    乜咁岩大家都係住宿舍ga...仲一樣係紀律部隊tim       
你地就好la...係市區點都方便d...我就遠la   
不過夠大low :tongue:  
你地咁好咁遠都預埋我呀    但係點兜到呀     
都係望我搬到出黎先la :cry:  :cry:    
Howard_Ho 寫道:
To :ms0665 , little_hiway

我都係住公務員宿舍,不過係黄大仙果嗰。

哈 哈 哈! 不如自組一架宿舍專用保姆車,等ms0665唔駛

煩找保姆車。

希望ms0665 早日找到合適嘅保姆車、或申請到宿舍搬啦!

dl咗等老公填...佢d字靚d         
Howard_Ho 寫道:
請問有沒有人已經寄出學券制申請表格?

我剛剛填完學券制申請表格,準備寄出。

Howard_Ho
你好快手wor!!!     

ms0665
遲d讀小學有課外活動, 媬姆車唔接工人又冇可能日日由青衣搭車去接放學, 咁點都係住九龍方便d.

hin_ma
歡迎你呀!!      我

HoiHangBB
你咁快就諗定小學ga la...真係安排週詳呀     
我淨係希望隻佬比個仔讀民生之後係小學前搬到就好la     

ms0665
  ....個佬唔係點理咪唯有自己諗定先, 唔係旨意佢....   
係bor, 有冇媬姆車消息?

Hi, HoiHangBB

仲未決定,不過民生居多,因為有學卷嘛,但民生真的好多負面消息 :tongue: ,其實大家是否決定一定會讀民生了?  

hin_ma
想問希甚麼負面消息    問過我朋友佢又無話咩...佢個仔都讀得好開心bor   

HoiHangBB
我好似之前send過d tel比你,不過今日問過比你個tel無做佐敦...sorry   

ms0665

取錄自”民生好定根德園好?”topic  
"有朋友個女讀完民生k.1連a-z都未識曬!!!!!!!!!"

你得閒睇下,重有好多tim呀。

HoiHangBB

佐敦區:顏太
9089 3337

乜你都响佐敦區咩?近邊呀?

aiya...係我攪錯..
HoiHangBB係青衣呀       

ms0665
no problem la  :

hin_ma
我一定俾個女讀民生ga.  我已經放棄左禮賢個位, 仲諗住連宣幼都唔去in.  我淨係想個女讀得開心ja, 跟住讀到間中上ge 小學, 不過不失我都心滿意足lu.    
我朋友個女入唔到民生佢好唔開心呀 :cry:  我諗一間幼稚園好定唔好真係見人見智.  有d家長對幼稚園ge 學術水平要求好高, 有d 就相反, 話教得太多太深會令小朋友失去學習動機. 我就覺得d 小朋友仲有好多年書要讀, 都夠辛苦la (家長都係), 頭幾年咪俾佢開心

k.1 連a-z都唔識???  
不一定是學校的問題...做家長也要用時間去教自己的小朋友, 不可以敕學校程度差

Tammyswl
十分認同   
睇番個list, 知你住美孚.  想問下有冇巴士/小巴由美孚去九龍城/民生? 如有, 要搭幾耐? thx!!!       

Hello! HoiHangBB,

美孚有小巴去觀塘, 途經九龍城, 但要行10分鐘(快步)才到民生...(我上次用這方法去交留位費) 我想小朋友會辛苦d

tammy

同意       
另外我都有看過上年k1的topic,見有家長對茶點的投訴...
其實相對呢方面我就無乜所謂...話明都係小食,不過返而奇怪點解呢間學校咁多年都會有d混亂呢   
希望呢方面學校可以正祝同埋多d幼年班的親子活動可以比我們家長參與同了解小朋友上學情況la   
Tammyswl 寫道:
k.1 連a-z都唔識???  
不一定是學校的問題...做家長也要用時間去教自己的小朋友, 不可以敕學校程度差

Hi Tammyswl
Thanks!!    

Hello! HoiHangBB,

美孚有小巴去觀塘, 途經九龍城, 但要行10分鐘(快步)才到民生...(我上次用這方法去交留位費) 我想小朋友會辛苦d

tammy

Tammyswl

非常同意 ....

古語有言:「養不教,父之過;教不善,師之惰。」

教育子女的責任,是應該落在父母家庭身上,還是應該落在學校教育之中。

有很多父母,聲稱自己要為口奔馳,致力養家,搵錢至上。所以,教育子女之重任,就得落在學校裏。我的仔女不好,就是你學校教師教得不好。我把子女放在你學校處,一天在校的時間,比我們身為父母見子女的時間還長。所以,教不好,誰之過?

學校也把波交還給父母。學校德育之教,絕對不能與父母之身教相比。連父母也不落力去教,學校又怎能把你們的俏孩兒教得貼貼服服?

譬如:一個小孩,若在街上行為不檢,不禮貌,失禮,其他人,只會說一聲:「那個小孩,真沒家教。」而不會說:「那個小孩,真沒學校教。」子女不善不乖,父母之責重於泰山。的確,子女是你自己生出來的。教不好,還能怪誰?

取錄自”民生好定根德園好?”topic
"有朋友個女讀完民生k.1連a-z都未識曬!!!!!!!!!"

****Howard 's Daddy & Mommy****

HI, HOWARD HO,

我也同意妳的說法, 我也有看過那篇"有朋友個女讀完民生k.1連a-z都未識曬!!!!!!!!!", 其實她的家長跟本沒有和小朋友溫書.  我的小朋友正在在民幼讀K1, 他有大約7-8本英文書,(有些是每天帶返學校, 有些是不用帶回返學校), 每1-2星期都有英文WORKSHEET/勞作紙帶返屋企.  現在巳教到M字(我的仔仔還寫給我看, 但學校還未要學生寫字, 認字便可), 但其實我的仔仔未返K1前巳認識A-Z.  我的仔仔現在識了很多中文(例如:門,手,大小, 月, 日......)及英文(例如:APPLE, ELEPHANT, CHRISTMAS,BOY,GIRL......生字, 是在民生的書本學的,但我有與他溫書的.  最重要是我的仔仔很喜歡返學, 我巳很開心了.我不喜歡一些學校死谷爛谷D學生. 程度深淺跟本沒有定義, 我覺得還是要看小朋友本身的資質如何.

eee9361

ThanK you!!!     

首先多謝的分享,加深我哋對民幼的認識。
其實你的諗法同我、HoiHangBB大致上相同 ,程度深淺,並不重要,只要小朋友能夠快快樂樂地返學,已經很開心了。講真啦!一個三歲人仔,你想佢點呀。

Hello eee9361
好多謝你的分享.  其實由始至終民幼都是我的首選, 因為小朋友開心, 又有小學部 (唔駛煩    ).  有時睇到d負面評價都有懷疑過自己有冇揀錯.  而家睇完你ge 意見真係放哂lu.    
我都唔鍾意d死谷爛谷ge幼稚園....尤甚係k.1 已經要寫字o個d...  
‹ 上一主題|下一主題