用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長
樓主: ILoveYou520
go

歡迎~~玫瑰崗幼稚園家長 [複製鏈接]

Re: 玫瑰崗幼稚園~~~家長園地

mango22,小魔怪baby :

我個仔食飯有時要我用用指辨蟲蟲呀,以前喺學校撘
食又係食得好好架,連帶夜晚嗰餐都唔洗咁勞氣tim,
學校真係有佢魔力呢...

BuBumammy:

嘩!你好好呀,每朝早帶囝囝逛Library,我諗我一個星期
去一次咋,hehe..

Mrs what:

唔好意思,想請教課外活動,2個活動大約$1200,
係咪一個月計?係sat and thu?但 lunch 要另外交費ma?
課外活動有乜野學呢?可否不學sat 只學thu?
課外活動完會幾點放學?今年好似k2有London Tests,
你知唔知好無呢??.收費幾多呢?因我剛報了出面的課
外活動,是一季計的,諗住如果玫瑰崗課外活動好,就報
小d出面,唔好意思呀,咁多問題tim,因我對課外活動好
有興趣呢,many thanks!!   

milk_milk :

係呀,我個仔下午瞓醒唔知係屋企做咩,又無野學,
就成日搞住我,有時都幾煩架,所以諗住下晝比其他
興趣班佢學下,聽講k3無上晝班,我到時都可能要轉
全日呢..

9月1日係家長會??我都唔知tim,學校係寄信通知ma??

milk_milk 寫道:
其實讀全日同讀半日都有好處架, 讀全日起碼下唔會唔知係屋企做咩, 又有小朋友陪佢, 又有老師教佢都ok 架, 但如果屋企有人湊小朋友, 佢可以係下晝學下其他興趣班, 都唔錯呀!!
9月1日係家長會~~我都會去呀!!!

by the ways
bubumummy 我個女30個月大了, 佢都已經不過自己去洗手間唔洗著片了

There are 21 students in my boy's class, 2 teachers taking care of them.

Teachers always take photos for every students. I received more than 50 photos in a beautiful folder and 20 more photos extra... .  Besides, they always make video in special activiteies, I received a CD last year.

課外活動大約$1200(not sure again) is for whole year, there are 18 times for 2 sessions in a day. If join Thu,  lunch 要另外交費.  You can choose Thu and or Sat.  But I join Sat only.  

My boy joined creative art and integrated sctivities last year. This year he joins Chinese drawing and fitball.

菜菜子
聽說9 月1 日家長會係for k1 同PN 家長的, 咩有Londen test 學呀?? 我都個女想學呀!!! 同埋課外活動我都一定比佢參加呀!!!

besides mrs what i saw your son's ablum, i find some activities are for parents participate in, am i right? do they have it many times??

小魔怪Baby,
9月1號我會出席

I advise all of you go to 家長會, because the class teacher will distribute text books and tea set. They will tell you which day is "utonghua" lesson and when to wear "sports suit" ect.

London Test is for K2, I have no idea about it.

Parents can join activities like:
Chinese New Year Celebration
School Visit
Mother's Day Celebration
Games Day

HiHi,
我都冇留意到有家長會 tim...!     幾時 inform?

菜菜子,
之前有 媽咪提過 London Test, 個評價都幾高, 我有一次行過一個商場, 其中一間 centre 都有提過 London Test, 好似話香港唔係好多地方可以報考, 但是否講緊同一個 London Test 就唔清楚 la...!

BuBumammy , mrswhat
9月1日家長會資料很詳細呀,唔該晒你們!

mango22
學校K2就可以學London Test了,實在太好了!

小魔怪baby 寫道:
mango22
學校K2就可以學London Test了,實在太好了!

係 la..! 聽 d 媽咪講得咁好, 我都幾期待..! 係呢, 你囝囝而家返緊 幼兒班, 佢會返到幾時? 我而家諗住返到 8月中, 休息2星期先轉過來...!

k2 就可以 join london test 我一定join

9月1日家長會係for k1 同PN 係 註冊果日老師有比notice 家長, 我都即刻填左話去呀 !!
老師都話一定要去, 等大家唔洗擔心開課昤咩都唔知

mrs what thx for the information ^_^

milk_milk 寫道:
k2 就可以 join london test 我一定join

9月1日家長會係for k1 同PN 係 註冊果日老師有比notice 家長, 我都即刻填左話去呀 !!
老師都話一定要去, 等大家唔洗擔心開課昤咩都唔知

mrs what thx for the information ^_^

C 火 la...! 我好似冇乜印象老師有比 notice ke? 點算...! 等我聽日打電話去問下先....!

mango22
唔洗擔心  老師話8月尾會電話通知remind 家長

我想問下你係唔係有join playgroup 你覺得點呀??d 老師點呀??

醒目開學勳章

hi,

我想問:
1.我是k2插班,是否都要出席1/9家長會?
2.同埋我想問運動衫同校服是否隔日著?
3.london test 是through學校報的嗎?
thanks!!

希望可以幫到你
bonbon123 寫道:
hi,

我想問:
1.我是k2插班,是否都要出席1/9家長會?
k2 應該係另一日
2.同埋我想問運動衫同校服是否隔日著?
星期二五sports wear
3.london test 是through學校報的嗎?

thanks!!

醒目開學勳章

milk_milk,

thanks for your reply!
我報名時,職員叫我去1/9的家長會,我冇問k2是否一樣,等的打去問下先!星期2&5穿sports wear是全校還是逐個form計的?thanks!

milk_milk,
係 ah..! 我有join playgroup, 我番 tue & thur,  個playgroup 內容都幾豐富,有做手工, 英文生字, 茶點, 音樂時段, 音樂時段會教下簡單普通話同法文的生字, 講開茶點,又係好豐富, 上左幾個月, 差唔多次次都唔同, 有時食粥, 有時食通粉, 有時用食物做下小玩意, 有得食有得玩, 試過有一次茶點係係課室食火鍋...!
至於老師, 亦都係好好, 好關心每個小朋友, 你會感覺佢地真係好鍾意 d 小朋友..! 同埋佢地真係好勤力, 有時晚上 10點幾都會打電話來提你 d 小節...!
另外想講一講校車, 我坐果兩班校車(1來1回), 不同嬸嬸, 不過兩個嬸嬸都好照顧 d 小朋友...!

以我所知學校Londen test 係逢星期三,上午放學後
留在校吃午餐,然後上的,價錢好似$2000幾一年,
約由10月至5月,出面問過都有,但係比小學生上的,
最近一期親子便利有,大埔有得學,叫倫敦小學英語試,
但只比小學生上,問過呢間d資料Londen test 係好深的
,會教作文,所以是沒有幼稚園課程的,英語for幼稚園
有試考的,只有LCM $960 8堂 另450考試費 150証書費,
但LCM不同Londen test ,佢話多數人讀完LCM 會先讀
劍橋到Londen test 因Londen test 太深,要英文程度
好才會報,咁唔知玫瑰崗的Londen test 同不同了....

各位以下係其中有關London Test ,比大家參考下:

London Test of English for Children (LTEfC) (倫敦小學生英語考試)

倫敦小學生英語考試在2005年由香港考評局引入及承辦考試之行政,考試地點以在新蒲崗考試局為主。考評局去年已全面向名校推介,故考試已獲本港小學認同。
LTEfc並沒有年齡限制,幼稚園學生可考取Firstwords証書,作未來小一入學參考。

考期:
每年2次,分別為5月及11月,約2個月前截止報名。今年5月之考試
筆試:5月26日(六)。
口試:第1及2級 – 5月27日(日);第3及4級 –6月3日(日)
截止報名日期:3月24日

考生可望於7月中下旬獲發成績通知書

級別:1級考試
預備Firstwords
推薦年級 : K3-P2
筆試時間 1小時
口試時間
:20分鐘

級別:2級考試
起步Springboard
推薦年級 2-P4
筆試時間 :1小時
口試時間 :
20分鐘

級別:3級考試
進步Quickmarch
推薦年級 4-P5
筆試時間 :1小時
口試時間 :
20分鐘

級別:4級考試
突破Breakthrough
推薦年級 : P5-P6
筆試時間 : 1小時15分鐘
口試時間 :
20分鐘

*証書分為Distinction, Merit, Pass三級。
*Listening (30分),Reading & Writing (50分),Speaking (20分)。Speaking以小組互動形式進行,再由考官觀察個別考生之表現。
*考試後約6星期考生可獲發有具體分數之之成績單,約再6星期後發出証書。

Hi,各位,

我也有問老師關於London Tests的資料,原來London Tests of English(LTE)今年是第二年在香港舉行,玫瑰崗幼稚園是第一間幼維園向英國申請,讓他們的學生報考的,今年已是第二年考試,由於有很多該校的小朋友考試,所以兩年考試局都選玫瑰崗幼稚園做試場,去年只有高班投考,除了全部pass外,更有許多小朋友最得distinction及merit的成績,所以今年有部份低班(4-5歲)也投考呢!聽說有許多小學一年級指定要在一年級內考這個試,但玫瑰崗的小朋友在幼稚園已取了這張國際認可英語程度的證書呢!老師說由於學校的英文程度高,LTE的內容許多已經學了,所以讀得一點也不辛苦,我也想替我的囡囡報讀,但老師說最少也要低班才可以報,我要等多一年了!
‹ 上一主題|下一主題