用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎? ...
樓主: 2SonsMom
go

請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎? [複製鏈接]

Re: 請問大家考取鋼琴一級對報考小一有幫助嗎?

Rachethew

有討論就自然會有辯論ge啦,
有咩話hard唔hard sell姐,
係理性o米得囉    

如果你個小朋友得果幾歲就比人話:學校只想recruit d 勁學生"為校增光", 一般材料, 可有可無   
我想問如果你係當時人會點呢    
做咩要咁樣話人個仔wor  
由頭到尾果d媽咪都係講緊人地d仔女有幾多級而唔係自己
個小朋友得wor,咁做咩要咁樣話人先

你就真係無hard sell d 乜嘢都無睇唔起任何一位小朋友,
但就唔係人人都好似係咁諗呢,
有d人好自大ge    

我睇左你留言之後想問下你個小朋友點樣『k3』考5級姐,
(我意謂係k3,原來係p1先考』)
立即引起一位媽咪極力咬住,
仲連樓主都  tim,
你話人地點會再出topic問野wor  
我都驚左果d媽咪啦    

[quote]
Rachethew 寫道:
睇完一輪咁激烈嘅辯論,本來都唔打算再發言,免得再有 hard sell 之嫌,但有 d 嘢我又想澄清一下!
其實係我身邊有好多小朋友比我囝囝更叻!我聽聞將於 9 月入學有一位小朋友已經考咗 Grade 8 添!所以我從來都唔覺得囝囝叻,只係佢比較有興趣彈琴,又肯花時間練琴啫!
我之前嘅回應其實係想講出一個 fact,絕對唔係想 hard sell d 乜嘢,更加唔係睇唔起任何一位小朋友!每位小朋友都有佢獨特嘅地方,係咪!?

至於 iloveyoub4 想知嘅問題,亦都可以同大家分享吓!囝囝 3 歲開始學琴,由開始都依家,除非好忙,否則佢每日都會練起碼一小時琴,至於你話考試嘅 syllabus 就所有考生都係一樣,唔會話你細過就考少d,大過就考多 d

你都離晒譜兼屈人既,你邊隻字見到我話人小朋友係普通料,我想話都話大人啦....人地問緊張一級cert對小一有無幫助,我地一路都話緊係'張一級'係普通料,無幫助咋喎...同埋呢張一級普通料,因為我女四歲幾時都考左,係無用,講返我既經驗都唔啱呀???我諗你唔好再屈人啦...我要side人地個大人/小朋友,都唔會係呢度啦...都私下講啦,你都有問題既........     你屈我,我今次就真係火啦,仲有,如果係講返自己見到人地既經驗,都唔講得既話,呢度bk就唔會咁入場率高啦,你都多餘既唔講人地經驗........

[quote]
iloveyoub4 寫道:
Rachethew

[quote]
Rachethew 寫道:
睇完一輪咁激烈嘅辯論,本來都唔打算再發言,免得再有 hard sell 之嫌,但有 d 嘢我又想澄清一下!
其實係我身邊有好多小朋友比我囝囝更叻!我聽聞將於 9 月入學有一位小朋友已經考咗 Grade 8 添!所以我從來都唔覺得囝囝叻,只係佢比較有興趣彈琴,又肯花時間練琴啫!
我之前嘅回應其實係想講出一個 fact,絕對唔係想 hard sell d 乜嘢,更加唔係睇唔起任何一位小朋友!每位小朋友都有佢獨特嘅地方,係咪!?

至於 iloveyoub4 想知嘅問題,亦都可以同大家分享吓!囝囝 3 歲開始學琴,由開始都依家,除非好忙,否則佢每日都會練起碼一小時琴,至於你話考試嘅 syllabus 就所有考生都係一樣,唔會話你細過就考少d,大過就考多 d

Sindy

你自己睇清楚先啦,
我係話由頭到尾『果d媽咪』都係講緊人地d仔女有幾多級而唔係自己個小朋友得wor
完來你係『果d媽咪』咩

清者自清,洗咩咁大反應呀 除非身有屎姐
你o米自己由頭到尾睇多次囉,
你唔識用心去睇咩

另外多謝你尋日袋$$$$落我袋wor,
我尋日諗下都岩既,
不聽老人言,吃虧左眼前嗎
我好後生既ja都係聽你老人家教導先岩

[quote]
Sindy 寫道:
你都離晒譜兼屈人既,你邊隻字見到我話人小朋友係普通料,我想話都話大人啦....人地問緊張一級cert對小一有無幫助,我地一路都話緊係'張一級'係普通料,無幫助咋喎...同埋呢張一級普通料,因為我女四歲幾時都考左,係無用,講返我既經驗都唔

睇你既言論,又真係幼稚喎....

Sindy,

I think that’s not worth to continue the argument.  

Sindy 寫道:

A working mother with two kids

你講得啱.....hehe,又呃多個post,hehe
Amyony 寫道:
Sindy,

I think that’s not worth to continue the argument.  

[quote]
Sindy 寫道:
   [/quote]

醒目開學勳章 王國長老

我都唔明, 人地小朋友叻, 我欣賞下都唔得! 你估急功近利, 想下想下就達得到架咩?! 講天分架嘛
起碼我聽完, 我會覺得人地小朋友好叻, 會識去羨慕, 唔係一句得埋去話"我唔信", 唔係一句句去批評人地父母俾人呃lor!
仲有, 咩為校增光, 一般材料, 唔係我既想法呀! 好多媽咪都agree, 係"學校"咁唸, 唔係我睇唔起任何人, 我個女咩琴試都未考過, 一般過一般tim呀! 我咪就係當事人lor! 點唸? 可以點呀, 接受現實lor, 呢個世界係咁無情架啦!
真係理性都用盡, 答埋呢次都費事入黎:evil:
如果你個小朋友得果幾歲就比人話:學校只想recruit d 勁學生"為校增光", 一般材料, 可有可無   
我想問如果你係當時人會點呢    
做咩要咁樣話人個仔wor  

我教

Sindy,

我地都明白妳講緊乜野, 所以妳乖啦, 真係有空約 ChuChu 同我出黎, 袋 d 升中錦囊落我袋仲好啦          .

至於你既posting,我都唔想回應...十五年雖然唔係短時間,不過,一個小朋友由頭開始要考到八級或以上需要幾耐時間呢?一般人都十年八年啦......我知道有d教幾十年琴真係好西利,但不過唔想再袋錢落你袋啦.......慳返佢袋落人地袋仲好....[quote]
我教

會長,
遵命heheh......咁我地等chuchu老細好消息,刷佢一餐勁先得......

chuchu,
無嚇親你丫麻....hehe

Rachethew,
怪唔之得咁多有料之人唔敢分享啦....多謝你既分享,都祝你小朋友繼續拎咁多公開獎項
(各位,千期唔好咁多人pm佢呀,覆唔切架......hehe)

Zoey 寫道:
Sindy,

我地都明白妳講緊乜野, 所以妳乖啦, 真係有空約 ChuChu 同我出黎, 袋 d 升中錦囊落我袋仲好啦          .

Sindy

咩你好有料ge咩     
成日都話袋錢落我袋既     
慳返佢袋落人地袋仲好

咁你『慳d』啦

Sindy 寫道:
至於你既posting,我都唔想回應...十五年雖然唔係短時間,不過,一個小朋友由頭開始要考到八級或以上需要幾耐時間呢?一般人都十年八年啦......我知道有d教幾十年琴真係好西利,但不過唔想再袋錢落你袋啦.......慳返佢袋落人地袋仲好....

Zoey 寫道:
Sindy,

我又要袋升中錦囊呀! 唔好漏了我那份。

Sindy,飲杯暖肚好過啦! 有d野,未見過又真係唔會信o既!  

Sindy,

雖然我唔識你,但係我覺得你好有見地,
你既意見真係好寶貴!

Ms.ChanChan 寫道:
我又要袋升中錦囊呀! 唔好漏了我那份。

Sindy,飲杯暖肚好過啦! 有d野,未見過又真係唔會信o既!  

Agree.

Sindy,

前兩日留言後我都有睇你地既post, 不過無再發言. 今日終於忍唔住啦~~~ 你唔好再浪費時間係呢個topic啦, 留番d時間飲下茶仲好啦!!  

Sindy 寫道:
會長,
遵命heheh......咁我地等chuchu老細好消息,刷佢一餐勁先得......

chuchu,

Rachethew,
怪唔之得咁多有料之人唔敢分享啦....多謝你既分享,都祝你小朋友繼續拎咁多公開獎項
(各位,千期唔好咁多人pm佢呀,覆唔切架......hehe)

sindy,
無嚇親!成你貴言!一齊TEA TEA 冇問題.

zoey,
你係嚟先好呀 唔好口爽爽吓.

ms chanchan,
你都嚟啦

Amyony,
嘩!稀客,好耐冇見,估唔到仲可以見到你出現,sindy真西利! 掛住你呀!你仲記得我麻

係度都無話唔識架啦,你係小提琴多丫麻....我個女都有拉呀...hehe,我又多個fd啦....
ireneirene 寫道:
Sindy,

雖然我唔識你,但係我覺得你好有見地,
你既意見真係好寶貴!

升中無乜錦囊呀....大家吹下水仲可以....hehe,你女新鮮熱辣喎,hehehe,喂...咁仲要既責任交比你架啦

CHUCHU 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
會長,

chuchu,

Rachethew,

sindy,
無嚇親!成你貴言!一齊TEA TEA 冇問題.

zoey,
你係嚟先好呀 唔好口爽爽吓.

ms chanchan,
你都嚟啦

Amyony,
嘩!稀客,好耐冇見,估唔到仲可以見到你出現,sindy真西利! 掛住你呀!你仲記得我麻 [/quote]

真人真事, 我識得有小朋友 5.5 years 學琴, 而家係小三, 考了七級, 仲係 distinction!  她媽, 亞衣, 同老師話佢無鋼琴天份, 但係勝在勤力, 日日練琴, 個老師仲專係'谷'小朋友考試的專業老師。

個小女孩係一、三、五、七 咁考試的。

我而家日日 tump 個囡練琴, I also want her to pass grade Seven by P.4, am I dreaming ?

ChuChu,

I miss you too.
My girl is in P1 this September.   
Good Luck to you girl and let' share our experience together.

Sindy:
Actually Piano examination is not difficult these few years.  My boy will take the theory examination this October.   Any suggestion?
Amy

A working mother with two kids
‹ 上一主題|下一主題