用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 9月準小一
樓主: piglet328
go

9月準小一 [複製鏈接]

Re: 9月準小一

Hi mai mai,

你太好啦. 令我地做家長的聽了都十分安心. 謝謝你!  
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

up

EC 6/29 (五) 家長會, 7:00p.m. Tseung Kwan O Station MTR
1) midcochow
2) piglet328
3) yiuyo
4) candyocean x 2
5) bebe_c.......elaine.......nick
6) mariachan
7)w+w
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

Hi mai_mai,

多謝您的分享!

Hi! Hi!

我有位朋友講, 己前校長係別一間学校做副校長時, 有一位
学生須要輔導, 校長好関心這位学生, 他仲親自教導佢,
后來校長走左仲有打电話俾呢位学生, 所以我覺得盧校長
係一位好有心的校長.

Michelle

mai_mai & Michelle319

多謝你哋嘅回應, 我諗好多媽咪而家唔駛擔心啦(包括我)     

其實星期日我帶小朋友去學嘢時, o甘o岩見到d 家長係度講緊d 小朋友下年讀小學選邊間好(有真道,播道同優才) 我咪走去八卦吓囉 , 聽到一個媽咪係度講緊佢小朋友係真道返緊學, 但依位媽咪唔係hard sell 真道, 返而講真道唔好, 話個女讀左三年, d 標點仲仍然攪到一頭霧水, 因為真道只係講過吓就算, 完全唔理d 小朋友明唔明等等, 就連d 小朋友打架, 都只係識打電話比家長, 叫家長o黎學校(因為學校唔想理), 等兩邊家長自己係度講數(真係有d 離譜), 但佢話因為小朋友都讀到一半, 所以冇同佢轉校. 依個媽咪仲叫其他家長去考播道同優才(優才唔想多講), 因為佢話播道雖然新, 但係管理學生方面好, 起碼學校活動得黎有d 品德, 佢仲不停講播道d 好嘢(因為佢鄰居個女讀緊播道). 我聽完心諗, 好彩無選錯,    

你哋話啦, 一個唔係讀播道嘅家長都不停讚, o甘你哋話學校會差得去邊呀   

midcochow 寫道:
mai_mai & Michelle319

多謝你??回應, 我諗好多媽咪而家唔駛擔心啦(包括我)     

其實星期日我帶小朋友去學?時, o甘o岩見到d 家長係度講緊d 小朋友下年讀小學選邊間好(有真道,播道同優才) 我咪走去八卦嚇囉 , 聽到一個媽咪係度講緊佢小朋友係真道返緊學, 但依位媽咪唔係hard sell 真道, 返而講真道唔好, 話個女讀左三年, d 標點仲仍然攪到一頭霧水, 因為真道只係講過嚇就算, 完全唔理d 小朋友明唔明等等, 就連d 小朋友打架, 都只係識打電話比家長, 叫家長o黎學校(因為學校唔想理), 等兩邊家長自己係度講數(真係有d 離譜), 但佢話因為小朋友都讀到一半, 所以冇同佢轉校. 依個媽咪仲叫其他家長去考播道同優才(優才唔想多講), 因為佢話播道雖然新, 但係管理學生方面好, 起碼學校活動得黎有d 品德, 佢仲不停講播道d 好?(因為佢鄰居個女讀緊播道). 我聽完心諗, 好彩無選錯,    

你?話啦, 一個唔係讀播道?家長都不停讚, o甘你?話學校會差得去邊呀   

midcochow

妳係邊到收風咖,咁犀利!我都想收多D風呀

Dennisk

哈哈, 你放心啦, 如果我一收到任何風聲, 我都會第一時間上黎bk 同大家分享.   

midcochow,

Thank you very much!

mai_mai回應:

midcochow你好!其實收風的地方,最好不過是親自在學校裏邊。只要你多參與學校的家校活動;又或者到學校做家長義工,咪可以親自收風!人o地講、不如自己親自睇下。

據我所知七月份EC有一個親子的天才表演比賽,你不妨都參加。

mai_mai

你好呀, 你是否播道現任媽咪呀?
我都希望小朋友9月開學後, 我可以參與學校所有的家校活動, 不過做家長義工可能會難d, 因為我係在職媽咪要返工, 所以好彩有bk, 依度可以令我識到很多家長, 大家討論討論又1day, 真係好.

七月份嘅親子天才表演? 我小朋友現在不是播道學生(9月先係), 所以我諗我要下年先可以參加, 等我依家training 吓佢先, o甘下年咪....   

mai_mai
多謝你的回應,我地一班準家長暫時未有資格可以做家長義工,我都想問學校需多少家長義工,一年大約需要幾多次度呀?

親子天才表演比賽,好犀利喎,我地未讀可以做觀眾嗎?

midcochow
你冇留心啦,mai_mai之前話佢係中學部的家長呀!

Hi Yiuyo, 果然你又係夜遊人喎....我見你重online 緊    我都係啱啱返屋企咋! 係喇! 記得呀星期五要見面啦.    

piglet328

都係架,你咁夜都上來,你都好似我咁,咁掛著bk, 做咩咁夜先番屋企呀,OT定自己去玩呀,如OT,嘩就真係好慘喎,邊有時間跟到小朋友呀,如自己去玩,哈哈,咁就要 喇....   

記得啦,明天見啦,不過我地是否真的每人拿著ec個信封架   

yiuyo

你好利害呀, 連mai_mai 係中學部家長你都記得, 我真係唔認老唔得, 連少少嘅嘢都唔記得, 第時真係唔知點教我小朋友呀.   

原來唔只我同piglet328 係夜遊人, 原來yiuyo 你都係, o甘第日夜晚唔怕搵唔到你哋啦   

我諗攞住個信封會容易d 搵到大家, 如果唔係我怕走圍搵人問係咪播道媽咪, 人哋以為我係傻婆   

hihi..各位播道家長...

我仔仔讀跟K.1咋..hehe..但己好想報讀播道, 啱啱一次過追晒d post :evil:  見到你地既小朋友都入到真係好開心, 希望過多2年我仔仔都入到啦..

希望你地多d上來報料...等我對播道認識更多....
唔好介意..我都入來一齊吹水   

Hi,

還有我們兩個。

若沒有記錯,上年是在迎新日校長帶我們參觀學校環境的。

Goodkid

EC 6/29 (五) 家長會, 7:00p.m. Tseung Kwan O Station MTR
3) yiuyo
5) bebe_c.......elaine.......nick
7)w+w
8) Goodkid x 2

Hi,

還有我們兩個。

若沒有記錯,上年是在迎新日校長帶我們參觀學校環境的。

Goodkid

3) yiuyo
7)w+w
8) Goodkid x 2

Hello!!

如果我湊左亞仔去朋友家後, 而又剛剛經過, 可以打個招呼
嗎?洗唔洗念首"床前明月光"相認呀?

Connie

midcochow 寫道:
yiuyo

你好利害呀, 連mai_mai 係中學部家長你都記得, 我真係唔認老唔得, 連少少嘅嘢都唔記得, 第時真係唔知點教我小朋友呀.   

原來唔只我同piglet328 係夜遊人, 原來yiuyo 你都係, o甘第日夜晚唔怕搵唔到你哋啦   

我諗攞住個信封會容易d 搵到大家, 如果唔係我怕走圍搵人問係咪播道媽咪, 人哋以為我係傻婆   

Connie
‹ 上一主題|下一主題