用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

雖然我係美國公司做,我的英文都好C....不過夠用就得啦!以前替台灣人打了十幾年工,乜鬼英文都冇用,煲冬瓜就叻。

但你要知道...你的夠用=我的.. 究竟點解呢??
唔係無用ga! 其實足夠教小朋友就ok! 所以我就驚跟唔掂佢d功課/溫習law!    

仲有呀! 以後有咩問題唔明, 你一定要幫wor!~ 靠晒你la~~   

hermanpapa 寫道:
雖然我係美國公司做,我的英文都好C....不過夠用就得啦!以前替台灣人打了十幾年工,乜鬼英文都冇用,煲冬瓜就叻。

小一好淺,不用

我諗真係好難跟足d功課...所以都有諗係咪要揾補習班ga!   係呢學校每日最後一堂, 是否讓學生做功課又有老師睇住ga??

最後一堂係導修,有老師和高年級生睇住,但做不到太多功課,佢地學校實在有好多節目和活動,都唔明D學生可以有咁多時間玩咁多

我還以為會完成所有功課tim~ :cry:   好啦! 我都要 la~下次再傾啦! bye!!

Thanks!

[quote]
最後一堂係導修,有老師和高年級生睇住,但做不到太多功課,佢地學校實在有好多節目和活動,都唔明D學生可以有咁多時間玩咁多

搬了新屋 !

二年級中文很少背默, 多數讀默 (普通話), 約一個月三次,
英文一個月兩次, 約一個星期前通知, 默12句句子/併音/特定情境的 free dictation  (句子已貼在自學簿內, 另要幫學生找生字).

油基顯在 06/07 年度在 4/5 年級分精英班 (F 班), 這是舊時沒有的, 未知出年會否擴展至三年級. 一同學習兩年的同學, 出年要各自分班了.

舊年4/5月間有校長茶座, 校長會與出席家長交流心得, 今年仍未舉辦.  

hermanpapa  : 新加坡那套教育制度是怎樣的, 可否簡述.

基顯每學期一測一考,每星期中英默書各一篇,都合理ok。

Xiao-K...

e...分班得咁得意ge...6個同學會走回一班....咁即係用班名次分班....好多學校都用全級名次分班架.....再了解下先....

Xiao-K 寫道:
Hi!! Kwok, Victleung, 浩媽,好耐冇見你們啦!

Victleung,我地仲係好懶,只係溫咗d術科,因為普通話,電腦等這星期考,其他仲未呀!我都好担心!

Kwok,小K話班主任已同佢地講只有6個同學會走回一班,兩年離d同學真係唔捨得架!但認識多些新朋友都好既!會對學校多些歸屬感馬!

Hermanpapa,今年小一升小二是否原班升?

Kwok,

唔係用班名次分班,因為現有6班約192人,再除以32人一班,不就是只得6個人會係翻埋一起馬....可能小K又會同Dodo一班都唔定喎!!

[quote]
kwok330 寫道:
Xiao-K...

e...分班得咁得意ge...6個同學會走回一班....咁即係用班名次分班....好多學校都用全級名次分班架.....再了解下先....

Hi Xiao-K

請問你用哪隻牌子的保溫飯盒? 我想做定research, 因阿囝要戎口, 好都嘢都唔食得, 我都想叫印印係將來負責送飯給阿囝.

Hi Herman

請問如訂飯盒, 是不是要全個月都要訂, 還是可以選幾日呢?

All
我想問下小一用spi 細碼 書包可以放晒全部用品嗎? 因幼稚園派了全單, 比出面平成一百元.

還有, 請問現在我有什麼可以作好準備呢? 因現就讀的幼稚園是沒有讀書, 怕他會唔識.    

唔好意思, 有好多問題.

Cheers

mamailoveu,

我唔知什麼牌子,個保溫飯盒是我囡自己在吉之島選的,應該不是出名牌子,但我認為"象印","Thermo"呢d好些,只是我囡鍾意有公仔。

另外,訂飯盒要訂足一個月的,因為我地最初都訂過....

onon530 ,

記得好嗎??恭喜哂派到第一志願   

hermanpapa

你就好啦咁多bk媽咪一齊交流
我果邊無人呀         

醒目開學勳章

我都唸住送飯,揀好哪隻牌子的保溫飯盒單声吖,我都要買
亞女話第一日返學要食白粥喎, ,神怪哩!粥好難帶家嘛 。如果各位D小朋友見到第一日响學校食lunch食白粥果個就係我家大小姐了   

醒目開學勳章

我都唸住送飯,揀好哪隻牌子的保溫飯盒單声吖,我都要買  。
亞女話第一日返學要食白粥喎,  ,神怪哩!粥好難帶家嘛  。如果各位D小朋友見到第一日响學校食lunch食白粥果個就係我家大小姐了   。
mamailoveu 寫道:
Hi Xiao-K

請問你用哪隻牌子的保溫飯盒? 我想做定research, 因阿囝要戎口, 好都嘢都唔食得, 我都想叫印印係將來負責送飯給阿囝.

Hi Herman

請問如訂飯盒, 是不是要全個月都要訂, 還是可以選幾日呢?

All
我想問下小一用spi 細碼 書包可以放晒全部用品嗎? 因幼稚園派了全單, 比出面平成一百元.

還有, 請問現在我有什麼可以作好準備呢? 因現就讀的幼稚園是沒有讀書, 怕他會唔識.    

唔好意思, 有好多問題.

Cheers

Hello! Jerry豬媽咪

我之前應該係問過你有關學校資料的! (好似係..)
多謝呀! 我都覺得係意料之外  係呢你小朋友好似都係基顯學生??

Jerry豬媽咪 寫道:
onon530 ,

記得好嗎??恭喜哂派到第一志願   

春卷,

他們在課室食架!我們睇唔到架!

一年級午膳情況
Click here/去片 午膳情況

醒目開學勳章

基顯個website真係幾完善,又多嘢睇又夠update

Xiao-K 寫道:
春卷,

他們在課室食架!我們睇唔到架!

一年級午膳情況
Click here/去片 午膳情況

我地這兒有很多舊人,但都未show up晒。其實,大家交流一下,好好架。
慢慢地便會多人架啦!
iloveyoub4 寫道:
hermanpapa

你就好啦咁多bk媽咪一齊交流
我果邊無人呀         

有粥食幾好,但留意盛飯的器皿是否易於收藏和重量問題,因為飯後,小朋友要把食具自行收拾並於放學後帶回家中,也要考慮。[quote]
春卷 寫道:
我都唸住送飯,揀好哪隻牌子的保溫飯盒單
‹ 上一主題|下一主題