用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

你仲有一次同女女面試要去旺角啊.

"11, 今早的亞佳老街居然暢通無阻" 前面個架係咪2號車呢?

原文章由 軍魁星 於 07-7-10 17:41 發表
今日係最後一日喳車由大埔送阿仔返旺角, 送左足足一年, 真係有d唔舍得.  咁有記念性既行程, 阿仔都摞住部相機影足全程, 出d相同大家分享下我地呢個咁有記念價值的旅程啦.

返埋聽日就讀完G1啦, 好似開左學唔係好耐乍播? 真係快活不知時日過.  尋日小公主拎左暑期作業同G2的書返黎,話自己有得升班啦.

淡然:

謝謝妳的支持!! 希望有機會會上來報喜吧!!!

原文章由 淡然 於 07-7-10 12:54 發表

希望野野芄同鎮痛貼都會有好消息返黎.
誠心希望!

印第安公主

Thanks for your reply !!!!小朋友穿整齊T-shrit +jeans +波鞋OK ma???聽閒上年要分組踢足球wor????

Profile 努力當中因揀相及updated news information !!!!

因為囝囝較適合活動教學,so不打算參加攪珠,只報直資所以好希望囝囝入到優才逡愉快校園ah!!!

各位GT家長,

你們好! 阿仔今年9月讀MKG1, 請問GT d 假期多唔多??

For example:
中秋節: ____日
國慶: ____日
聖誕: ____日
新年: ____日
過年: ____日
復活節: ____日
暑假: ____日

還有冇咩special day學校會放假?

唔好意思吖! 因我要prepare一下我d annual leave要點放同睇下夠唔夠.

麻煩晒!

Thanks.

原文章由 印第安公主 於 07-7-11 09:31 發表
你仲有一次同女女面試要去旺角啊.

"11, 今早的亞佳老街居然暢通無阻" 前面個架係咪2號車呢?

唔係2號車, 我地通常早過2號車.

原文章由 Aoi 於 07-7-11 01:07 發表
軍魁星,
你d相影得好靚呀,仲好有紀念價值. 我囝囝返多三日學就幼稚園畢業啦, 我都好似你咁好懷念上學果段路程(行咗兩年啦), 所以近日都帶埋相機影佢地唱校歌. 等我都係校外影下先, 因為之前無影過. 我好 ...

睇下你有幾多相要keep, 燒落DVD就好穩陣.  我自已就有超過100G, 所以如果燒DVD的話要幾十隻, 我用兩部電腦共三個HDD來keep 三個copies, 再加上sign up 左 smugmug.com 個相簿, 無限upload, 原相upload or download, 我都擺左成50G上去.

原文章由 軍魁星 於 07-7-11 15:11 發表

睇下你有幾多相要keep, 燒落DVD就好穩陣. 我自已就有超過100G, 所以如果燒DVD的話要幾十隻, 我用兩部電腦共三個HDD來keep三個copies, 再加上sign up 左 smugmug.com 個相簿, 無限upload, 原相upload or d ...

THANKS! 外置160G-250G  HARD DISK 又靠得住嗎? 因為燒入DVD就好難隨時翻睇..

淡然,

好多謝你o既祝福呀!!  :):loveliness:

我都收到信啦~ 係星期日上晝十點!
希望o個日我唔會...  手震腳震兼口震啦~

野野芄  

原文章由 淡然 於 07-7-10 12:54 發表

希望野野芄同鎮痛貼都會有好消息返黎.
誠心希望!
耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

原文章由 Aoi 於 07-7-11 15:55 發表

THANKS! 外置160G-250G  HARD DISK 又靠得住嗎? 因為燒入DVD就好難隨時翻睇..

外置經常摞來摞去反而無咁好, 又貴, 內置唔好咩?  可以一部機插兩, 三隻HDD, 只是用來做storage, 開著電腦時又會熱熱地, 無咁潮濕.  不過依家d HDD 都好少壞, 同時壞兩個的機會少之又少, 我keep 三個copies可能真係有d (木己)人憂天.

Hi 各位優才家長,

請問小一開學,要準備什麼呢?

Farm 曾提供以下建議:(節錄於Part 1)
1. 書包
2. 水壺
3. 筆袋
4. 鉛筆, 擦膠, 間尺
5. 美術堂用的木顏色筆, crayon, 水彩等
6. 到文具店訂做一些洗水嘜label縫在校服衣領上, 和防水label, 貼在文具上, 咁就唔怕攪亂啦
7. 雨衣
8. 功課袋
9. scissor 和 膠水及漿糊筆
10. 學生相片

還有沒有其他呢?

AFSL

原文章由 印第安公主 於 07-7-11 09:47 發表
返埋聽日就讀完G1啦, 好似開左學唔係好耐乍播? 真係快活不知時日過.  尋日小公主拎左暑期作業同G2的書返黎,話自己有得升班啦.

係囉,我都覺得好似開學無幾耐 昨天派了某些G2新書,阿仔已立即翻閱。

原文章由 HinMami 於 07-7-11 12:04 發表
各位GT家長,

你們好! 阿仔今年9月讀MKG1, 請問GT d 假期多唔多??

For example:
中秋節: ____日
國慶: ____日
聖誕: ____日
新年: ____日
過年: ____日
復活節: ____日
暑假: ____日

還有冇咩sp ...

hinmami,
以2006-2007年度計,GT 假期:
國慶1日,中秋1日,聖誕連星期六、日有12日,新年連星期六、日有10日,清明、復活連星期六、日有11日,暑假由7月中放至9月初。

另外2006年11月有一星期的期中假,連星期六、日共有9天假

原文章由 AFSL2007 於 07-7-11 22:28 發表
Hi 各位優才家長,

請問小一開學,要準備什麼呢?

Farm 曾提供以下建議:(節錄於Part 1)
1. 書包
2. 水壺
3. 筆袋
4. 鉛筆, 擦膠, 間尺
5. 美術堂用的木顏色筆, crayon, 水彩等
6. 到文具店訂做一些洗水嘜label縫在校服衣領上, 和防水label, 貼在文具上, 咁就唔怕攪亂啦
7. 雨衣
8. 功課袋
9. scissor 和 膠水及漿糊筆
10. 學生相片

還有沒有其他呢?

AFSL

鉛筆刨、油粉彩、濕毛巾連盒、小食餐盒、手巾仔、白膠漿、畫畫用圍裙
功課袋學校有供應,如搭校車不需雨衣。

原文章由 跳跳虎 於 07-7-11 23:17 發表

係囉,我都覺得好似開學無幾耐 昨天派了某些G2新書,阿仔已立即翻閱。

我搵唔倒個仔有得升級既通知wor, 唔會留班掛.

原文章由 軍魁星 於 07-7-11 16:18 發表

外置經常摞來摞去反而無咁好, 又貴, 內置唔好咩? 可以一部機插兩, 三隻HDD, 只是用來做storage, 開著電腦時又會熱熱地,無咁潮濕. 不過依家d HDD 都好少壞, 同時壞兩個的機會少之又少, 我keep 三個copies ...

內置好呀,可惜我唔識攪呢, 買乜先可以加裝到入底板加大容量都唔識,

請問有無人知今年優才小六生的band1率如何? 升中一的位大約幾多個呢? 因為我朋友個女中一派得唔理想(band2生), 周圍叩門好慘, 都想幫下手比d意見佢.

原文章由 軍魁星 於 07-7-11 16:18 發表外置經常摞來摞去反而無咁好, 又貴, 內置唔好咩? 可以一部機插兩, 三隻HDD, 只是用來做storage,開著電腦時又會熱熱地,無咁潮濕. 不過依家d HDD 都好少壞, 同時壞兩個的機會少之又少, 我keep 三個copies ...

內置好呀,可惜我唔識攪呢, 買乜先可以加裝到入底板加大容量都唔識,

請問有無人知今年優才小六生的band1率如何? 升中一的位大約幾多個呢? 因為我朋友個女中一派得唔理想(band2生), 周圍叩門好慘, 都想幫下手比d意見佢.

外置易裝d, 我都有隻 80G 的, 不過好少用.

Many thanks 跳跳虎.

AFSL

原文章由 跳跳虎 於 07-7-11 23:47 發表

鉛筆刨、油粉彩、濕毛巾連盒、小食餐盒、手巾仔、白膠漿、畫畫用圍裙
功課袋學校有供應,如搭校車不需雨衣。

跳跳虎,

Thanks alot.
‹ 上一主題|下一主題