用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 2007年度沙呂小一年級交流....
樓主: bjjm
go

2007年度沙呂小一年級交流.... [複製鏈接]

GM..

我係頂婆婆一日...唔係only做一日....

如果我無記錯...心妍好似都係紅組wor 不過坐前d...

sunny隔離女同學好乖,我問佢做咩唔去玩下...佢話寧願做曬d家課,返到屋企可以多d時間玩同學其他野....

我星期6都會去家長會,我估我都會過1e班探下佢地

我仔仔果班好似靜d...但聽其他家長講佢好乖...都有d安慰

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-21 10:28 硐表
嘉爸爸你好 !

聽你講完之後我便放心了 ! 謝謝你的報導呀 !! 原來愛心家長可以做一日的 ? 我都想做潻!!! (原以為要做足一個月 )

我記得呀, 亞仔支鉛筆斷開兩支, 佢仲叫我唔好掉潻. 原來 ....... 真好笑 等我 ...

嘉爸爸, Sunny 媽,
我都唔知心妍而家係哪一組,
昨晚佢同我講又被調位, 為什麼 ' 又' , 因這已是第三次了
第一次是我提出, 因她有散光, 但又較高, 所以同老師講盡量安排前些位置
第二次因為調位後, 老師見她開始孰落, 及老師講完後有好多野發表, 故再調前些
昨天第三次, 亞女話有個男同學成日挨近她, 故車長投訴後又調走亞女去另一組, 昨晚無問佢係什麼組
我擔心亞女會否很多野講呢?上課專心嗎?各位愛心家長請有機會留意下, 唔該晒!

下星期一有游泳課, 唔知亞女自己攪唔攪得掂, 愛心家長會協助嗎?

佢星期六有上游泳課, 更衣室都幾混亂, 地下及座位都濕, 沖身只有六格, D男仔也在女廁, 因亞媽或菲傭不可入男廁 我呢個禮拜先教亞女自己沖涼抹身, 真係無眼睇

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-21 10:45 硐表
GM..

sunny隔離女同學好乖,我問佢做咩唔去玩下...佢話寧願做曬d家課,返到屋企可以多d時間玩同學其他野....

我星期6都會去家長 ...

原文章由 bellaho 於 07-9-21 13:15 硐表
嘉爸爸, Sunny 媽,
我都唔知心妍而家係哪一組,
昨晚佢同我講又被調位, 為什麼 ' 又' , 因這已是第三次了
第一次是我提出, 因她有散光, 但又較高, 所以同老師講盡量安排前些位置
第二次因為調位後, 老師見她開始 ...

我星期三果日...已發覺調過兩次位...

即係其他同學也要調位?是否他們太活潑及活躍? 即係太嘈

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-21 13:34 硐表

我星期三果日...已發覺調過兩次位...

只係個別調....
有幾個小朋友真係幾活躍嫁又

原文章由 bellaho 於 07-9-21 13:43 硐表
即係其他同學也要調位?是否他們太活潑及活躍? 即係太嘈

我想問一問各位家長,泳帽是不是一定要買黃色的?

任何顏色都可以, 因老師會給一泳帽給小朋友載上來確定他們的游泳技術,一般小朋友都給黃色代表他們不太懂游泳.:

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-21 16:41 硐表
來來來來

OH...thx...

但我都買左黃色....

原文章由 yuenwaimami 於 07-9-21 22:40 硐表
任何顏色都可以, 因老師會給一泳帽給小朋友載上來確定他們的游泳技術,一般小朋友都給黃色代表他們不太懂游泳.:

來來來來

Hi 各位你好我仔仔1E
下星期有游泳課可否發表一下有什麽要注意

我都係同你一樣情況,做得功課又溫唔到書啦

原文章由 bjjm 於 07-9-12 23:18 硐表
係呀~~
亞仔放學後,亞爺亞麻叫佢做功課,佢就話佢地唔識,唔肯做~~
要等我地返黎先做,激死人~~
返到屋企,上網對手冊,睇功課,再溫書都係超唔夠用~~
成十點幾先訓,朝早叫佢起身就辛苦~~ ...

今天才留意到亞仔既泳褲還未派回來, 你們是幾時收到的  ??   可唔可以穿自己個條先呀 !!

還有, 請問可唔可以穿上衣保暖呢

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-21 16:41 硐表
SUNNY媽

問佐亞仔喇, 佢話記得叔叔你呀 !! 有時間星期六你過1e班啦 !!

原文章由 嘉爸爸 於 07-9-21 10:45 硐表
GM..

我星期6都會去家長 ...
SUNNY媽

好似一早攞返wor...我見我仔仔都有...1d班下星期一有游水堂,我都好驚同唔識照顧自己,佢好怕凍嫁....洗頭又唔識...都唔知點算

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-22 00:56 硐表
今天才留意到亞仔既泳褲還未派回來, 你們是幾時收到的  ??   可唔可以穿自己個條先呀 !!

還有, 請問可唔可以穿上衣保暖呢

一定

原文章由 SUNNY媽 於 07-9-22 00:59 硐表
問佐亞仔喇, 佢話記得叔叔你呀 !! 有時間星期六你過1e班啦 !!

我同太太都要返工,所要安排左仔仔每日都去補習班,我成日都會問佢辛唔辛苦,佢話唔辛苦...:cry: 所以一放假我會比較放縱佢...等佢平衡下心理

原文章由 LouisCheng 於 07-9-22 00:09 硐表
我都係同你一樣情況,做得功課又溫唔到書啦

I would like to know more about the school (applying for 08 entry) and hope the existing P1 parents can share their views:

Please can you tell me which subjects are taught in English/Mandarin?

Are you pleased with the school so far?

Hi Louis Cheng,
又多個1e班
你仔仔叫咩名, 邊組呀 !!

原文章由 LouisCheng 於 07-9-21 23:53 硐表
Hi 各位你好我仔仔1E
下星期有游泳課可否發表一下有什麽要注意
SUNNY媽

我仔仔係1E最高嗰個,叫鄭澤峰,請多多指教.

Hi LouisCheng,
請不要這麼客氣, 我們做家長的真是要「全能」的啊
大家互相幫助呢 !!

原文章由 LouisCheng 於 07-9-22 18:23 硐表
我仔仔係1E最高嗰個,叫鄭澤峰,請多多指教.
SUNNY媽

我仔仔星期一會上游泳堂,到時同大家報料~~~
聽講1e係精英班呀~~~
好似話唔準著保暖衣,同埋落雨都唔準著自己的雨衣返學校,係咪呢?
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p0b7e1bd93a444e61d3fd5b3fc63c4bc7/f7adb1c9.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題