用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

原文章由 JAMmama 於 07-9-5 12:55 發表

o.k.,等我介紹吓做leader的角色要做d咩先;
1. 會收到book club通知, 新月份catalogues回來, 要通知各人回校到取!
2. 在這之前, 有時義工家長要回校將catalogues撕出來, 夾好一份份, 放在office等家長取閱! 當然這工 ...

JAMmama

多謝你詳盡的資料。我都很想幫手,奈何我要上班,又要兼顧個讀小五的女兒,加上剛剛因為想個仔參加小童軍,而申請了做小童軍義工領袖(唔知最後是否成功),所以時間有限,一定兼顧唔到。不過搖控的工作,例如打字和聯絡的工作,我可以晚上做。如果各位p1媽咪有需要就通知我啦!

[ 本文章最後由 Eva 於 07-9-5 13:48 編輯 ]

今日亞仔話老師話明天午飯時,要記得自己訂了什麼飯至得wor。好worry咁問我記唔記得!c 啦!我成張form交返去,無copy到。 我突登睇佢有乜反應,就問佢話是否不記得就沒有飯吃?他說:我也不知道!明天問下老師啦!

請問是否要自己認飯盒的呢!請問有無媽咪有keep訂lunch的form copy。可以email or fax 給我嗎?

感謝!

pls check e-mail........

原文章由 Eva 於 07-9-5 13:55 發表
今日亞仔話老師話明天午飯時,要記得自己訂了什麼飯至得wor。好worry咁問我記唔記得!c 啦!我成張form交返去,無copy到。 我突登睇佢有乜反應,就問佢話是否不記得就沒有飯吃?他說:我也不知道!明天問下老師啦!

請問是否要自己認 ...

Eva,

我見我仔仔訂飯張form ( 張form 分兩部份, 列出飯款那部份) zip 了在手冊後面的膠袋內  不知是不是as a reminder, 讓小孩子知道他自己訂了那款呢

又有問題, 請問leader是否要經常回校 or remote做野已ok.............thank you

原文章由 JAMmama 於 07-9-5 12:55 發表

o.k.,等我介紹吓做leader的角色要做d咩先;
1. 會收到book club通知, 新月份catalogues回來, 要通知各人回校到取!
2. 在這之前, 有時義工家長要回校將catalogues撕出來, 夾好一份份, 放在office等家長取閱! 當然這工作, 通常會在星期六早上做, 大家得閒就會去做的。
3. 通知自己年級各家長訂書截數日期, 另依book club的due date前做好各家長給你的order交回給book club,
4. 書回來時, 要通知各訂書的家長回校幫手點書/分書, 再取回各人己訂的書籍。
5. 點好各人會取的書籍後, 確認後, 安排收款事宜, 再交回給book club!

依我個人經驗, 通常最"shine"時間係做grouping, 將各人訂的書要做好grouping才交book club, excel熟手, 兩句鐘通常都會做好 (視乎人數和書量)!

如果, 個月份所訂的書全部返齊和無欠數, 那麼payment都易攪一些, 若不, 你便要shine點時間來check數!

我就只係交細果part回校..........自已保留列出飯款那部份

原文章由 KLLP 於 07-9-5 14:15 發表
Eva,

我見我仔仔訂飯張form ( 張form 分兩部份, 列出飯款那部份) zip 了在手冊後面的膠袋內  不知是不是as a reminder, 讓小孩子知道他自己訂了那款呢

原文章由 Eva 於 07-9-5 13:47 發表

JAMmama

多謝你詳盡的資料。我都很想幫手,奈何我要上班,又要兼顧個讀小五的女兒,加上剛剛因為想個仔參加小童軍,而申請了做小童軍義工領袖(唔知最後是否成功),所以時間有限,一定兼顧唔到。不過搖控的工作,例如打字和聯絡的 ...

做訂書事宜, 幫到手便出點力, 做到什麼都可以的, 你們自己商量完, 便通知我好了! 明白到, 各人有各人要忙的事, 所以, 暫時做不到任何事, 都不要太放在心上!!

若果, 你己參加了童軍領袖, 那麼你小孩入選機會便很大了!! 我舊年時, 亦是這個原因, 想仔仔參加和入到童軍, 便要求我老公做童軍領袖, 我老公個時, 千萬個不願意, 但由於是我要求, 加上參加童軍對小孩成長和令他們對社會的義務和公民責任有個正面的培訓, 所以, 到最後, 佢無奈地加入了  。

由當初千萬個不願意到現在自動自覺(今年還要做埋副團長 ), 我都估唔到我老公藉著這個童軍領袖會有這麼大的轉變  大人都有這個好轉變, 我相信小孩們亦會很開心的參與這個童軍活動!

Dear all,

From school website.

1E 班:
Eng: Bring Pop Up book and Pop Up Workbook
數: 帶1 上A 書, 作
其他: 明穿整齊校服拍照

1D班:
中: 帶課本 (一上一冊)

1C班:
Eng: Bring Pop-Up+WB

1B班:

1A班:
Eng: Bring Pop Up book and Pop Up Workbook

其他: 明天穿校服拍照

[ 本文章最後由 KLLP 於 07-9-5 14:34 編輯 ]

原文章由 mcheung 於 07-9-5 14:15 發表
又有問題, 請問leader是否要經常回校 or remote做野已ok.............thank you

唔使回校, 最緊要識send email, 在家有電腦 (如果在公司不方便做!  我只會在公司做! )

返校只是做義工, 一起分書, 一起點書! 還要叫各訂書家長回校...取catalogues, 取書咁上吓!

收payment, 約到家長交收的便約, 約唔到的, 叫小孩自己交比小孩!! (我地 P.1個時, 都係d小朋友到我個仔班房交票比我個仔的, 初時怕佢地handle唔到, 用內聯send email比老師, 通知聲比老師知, 見小朋友入來找阿仔, 麻煩佢話聲比d小朋友知邊個係我個仔, 都常d佢地都做到的)。

Dear All,

Is that we just bring the book(s) listed from the school website (see below)?  Do we need to bring the books according to the timetable for individual classes?

1E
:
: 1 A ,
其他: 明穿整齊校服拍照

1D
:
: 帶課本 (一上一冊
)

1C
:

1B
:

1A
:
其他: 明天穿校服拍照

[ 本文章最後由 大眼仔_媽咪 於 07-9-5 15:28 編輯 ]

i will let my son to bring the books according to the timetable for the other classes..........帶多好過帶少

原文章由 大眼仔_媽咪 於 07-9-5 14:47 硐表
Dear All,

Is that we just bring the book(s) listed from the school website (see below)?  Do we need to bring the books according to the timetable for individual classes?

1E 班:
Eng: Bring Pop Up bo ...

原文章由 mcheung 於 07-9-5 16:56 硐表
i will let my son to bring the books according to the timetable for the other classes..........帶多好過帶少

Me too

醒目開學勳章

但我仔堅持話老師講只需要佢帶一本,
其他堂就唔使帶喎
同佢商量一輪後,我選擇....信佢!
希望佢係岩嫁啦
原文章由 RoyceMa 於 07-9-5 17:05 硐表

Me too

醒目開學勳章

J&A  ...我都願意
但我唔知點做喎
原文章由 JAMmama 於 07-9-5 14:33 硐表

唔使回校, 最緊要識send email, 在家有電腦 (如果在公司不方便做!  我只會在公司做! )

返校只是做義工, 一起分書, 一起點書! 還要叫各訂書家長回校...取catalogues, 取書咁上吓!

收payment, 約到家長交收 ...

010,

I also tend to take this...but I am also asking P2 mami   Pending their reply.

Re: bookclub ..thank you very much   Pls call me if  I can be of any assistance.  

原文章由 010 於 07-9-5 17:27 硐表
其他堂就唔使帶喎
希望佢係岩嫁啦

010,
Same case.  I will also trust my son.  A good training on self-caring!  If he really doesn't get any books for the lesson, he should have a lesson learn.

Thanks 010 for being an coordinator for the book club.  Please don't forget me as my son and I are book-lover.  Please call me if I can be of assistance.

原文章由 010 於 07-9-5 17:27 硐表
其他堂就唔使帶喎
希望佢係岩嫁啦

[ 本文章最後由 大眼仔_媽咪 於 07-9-5 17:55 編輯 ]

我一定儘能力做妳的back up.......

原文章由 010 於 07-9-5 17:30 硐表
但我唔知點做喎

010, 大眼仔_媽咪,

Pls refer to YW channel 2 for P2 mami reply.  

醒目開學勳章

大眼仔媽咪/kllp
我一樣已話佢知無帶書可能會被記錄在手冊上,
並告知將來無帶/交功課的後果.等佢明白!
但成長要付出代價.大家努力

thanks for your help to be co-ordinator
really thanks alot, we are the book lover too
Matthew ma

Dear all
I would like to bring all the book according to time schedule ar

原文章由 010 於 07-9-5 17:30 硐表
但我唔知點做喎
‹ 上一主題|下一主題