用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院 interview
樓主: verytired
go

播道書院 interview [複製鏈接]

原文章由 ^oo^ 於 07-9-20 13:41 硐表
Hi Carma

My 2nd choice is Shatin - Pui Kiu (DSS) or we'll join the lucky draw at Shatin region.

We've completed the 1st round interview with Logos for more than 2 months.  2nd round interview proces ...

雖然真道first in 和 2nd in 相距時間比較長, 可能因為很早就安排first in.
不過我又有唔同睇法喎, 真道first in見成1小時, 對小朋友而言好好, 因為有足夠時間俾小朋友warm up, 唔同其他的只有10-20分鐘, 小朋友都warm up好就完啦, 無考慮到一些慢熱小朋友. 而且願意用1小時才觀察小朋友, 未入間間都願意花這般心思對小朋友呢, 係咪?
而且問題不在於interview的費用, 如果一定要用錢我評的話, 咁我又問$200 in 1小時; $100 in 15分鐘咁比, 那樣好? 又或是星期六收信叫你星期一去in安排得又點? 或要小朋友等成45分鐘後可見校長又點呢? 而播道安排得都唔錯, 小朋友不用等太耐, 過程很快很順, 只是觀察小朋友既太短而矣.

謝謝你...不過呢個星期真係過得特別慢
原文章由 freddielau 於 07-9-21 14:40 硐表

I remembered , last year, letters were received 2-3 Oct .....But as told by you, the time management of interview was doing quite well this year. It is possible that they can send out letters earlie ...

聽說有第二回收生, 有沒有人知道詳情? 是不是學校預留了部分學位在第二回時才收生?

原文章由 小兒兒 於 07-9-21 14:59 硐表

雖然真道first in 和 2nd in 相距時間比較長, 可能因為很早就安排first in.
不過我又有唔同睇法喎, 真道first in見成1小時, 對小朋友而言好好, 因為有足夠時間俾小朋友warm up, 唔同其他的只有10-20分鐘, 小朋友 ...

I partially agree with you la.....

sigh.....actually, money is not the major issue. What I feel dissatisfied is "no feedback" at all while I know that the 2nd round interview has started already.  As parents, we just want to get an answer - "Yes or No" instead of being left alone with anxiety.

oops....just checked the Logos thread and learnt that, 小兒兒, you've got an invitation for 2nd interview already.....that's why you have positive impression on Logos!

Anyway, due to certain reasons (nothing related to the late feedback or poor arrangement), we've decided to withdraw our application at Logos.

Wish you luck and success! :)

原文章由 ^oo^ 於 07-9-22 00:20 硐表
oops....just checked the Logos thread and learnt that, 小兒兒, you've got an invitation for 2nd interview already.....that's why you have positive impression on Logos!

Anyway, due to certain reasons  ...

我想是因我有去聽簡介會時有留意校長說當時說7月左右1st in, 9-10月左右2nd in, 10月尾左右出結果, 所以我心中有數要等多久啦. 不是因為logos收左而說好話. 你們之前有沒問過申請及interview的流程? 問左會安心好多, 起碼唔會日日等收信嘛.

原文章由 ^oo^ 於 07-9-21 23:53 硐表

I partially agree with you la.....

sigh.....actually, money is not the major issue. What I feel dissatisfied is "no feedback" at all while I know that the 2nd round interview has started already.  ...

每個人對每件事都有唔同的看法,好似另一間直資,第一時間出晒reject 信,又俾人鬧到死死下.究竟收reject信先好,定俾個希望你好呢?唉!我地呢d乾等的家長真係幾無耐.

原文章由 Dennisk 於 07-9-17 23:31 硐表

睇番上年D post,有家長話如果有星星即代表果部份OK pass的意思,如果只有簽名就可能不行了。以上只係聽到上年D家長分享未經証實的消息,清家長留意! ...

我問我囝囝,佢都話有簽名,冇貼紙!可能衰左lu!

原文章由 KB22 於 07-9-24 13:43 硐表
我問我囝囝,佢都話有簽名,冇貼紙!可能衰左lu!

這只是未經證實的傳聞, 事實不一定是這樣, 若如此兒嬉的單看Label 就可斷定收不收, 那家長也不需Interview.

原文章由 Snowberry 於 07-9-26 08:53 硐表

這只是未經證實的傳聞, 事實不一定是這樣, 若如此兒嬉的單看Label 就可斷定收不收, 那家長也不需Interview.

係呀未經証實的,只係上年有人咁講。Sorry呀講佐D未經証實的說話出黎,因為見到有人提所以就...再這裡講多次,這是未經証實的資料!

我昨天終於忍唔住打電話比EC問寄出信未,校方答會於9月尾至10月頭先出信比家長, 等RESULT等到我NECK長

原文章由 codychan 於 07-9-26 10:25 硐表
我昨天終於忍唔住打電話比EC問寄出信未,校方答會於9月尾至10月頭先出信比家長, 等RESULT等到我NECK長

不是9/30前會收到通知嗎? EC唔會咁無口齒啩?

原文章由 Snowberry 於 07-9-26 06:14 PM 硐表

不是9/30前會收到通知嗎? EC唔會咁無口齒啩?

同去年情況一樣,都是話九月尾,但最后記得係十月二、三先收到。
亦開始有人投訴EC冇口齒。
anyway, be patient,....good luck :)

原文章由 freddielau 於 07-9-26 21:55 硐表

同去年情況一樣,都是話九月尾,但最后記得係十月二、三先收到。
亦開始有人投訴EC冇口齒。
anyway, be patient,....good luck :)

不會吧, 白紙黑字寫明9月30日前有結果喎. 不會咁無誠信吧?

原文章由 小兒兒 於 07-9-27 02:27 PM 硐表

不會吧, 白紙黑字寫明9月30日前有結果喎. 不會咁無誠信吧?

yes...9月30日前有結果...but it takes 2-3 days to reach you by mail, especially during the holiday

原文章由 freddielau 於 07-9-27 15:12 硐表

yes...9月30日前有結果...but it takes 2-3 days to reach you by mail, especially during the holiday

咁應該最遲this sat會收到信, 會唔會好似真x咁冇聲冇氣連係waiting家rejected都唔知呢

原文章由 freddielau 於 07-9-27 15:12 硐表

咁如果星期六都未到信, 打電話去問結果得唔得呢? 反正己有結果.

I have phoned to EC this morning, they said to me the bulk of letters is ready to sent in the couple of days. Hopefully, the letter will be received on Tueday. So have a good and sweet weekend la.

[ 本文章最後由 cfpa 於 07-9-27 18:13 編輯 ]

原文章由 小兒兒 於 07-9-27 18:00 硐表

咁如果星期六都未到信, 打電話去問結果得唔得呢? 反正己有結果.

相信EC唔會係電話答,如果個個人都打去問,佢地都幾唔得閒.唔緊要啦..等多一兩日.:)

原文章由 CnLola 於 07-9-27 18:20 硐表

相信EC唔會係電話答,如果個個人都打去問,佢地都幾唔得閒.唔緊要啦..等多一兩日.:)

的確也是, 如果個個都打去問, 又真係答唔到多. 不過如果學校履行到諾言守信用的話, 就不用打去問啦. 如果係9月30日前收到信, 我都唔會打去問, 但如果9月30日仍未收到, 咁10月2日就一定一早打去問, 因為有可能寄失, 無人可sure無寄失, 因不是寄掛號. 我不想再等, 由9月30日是星期日, 無得問, 10月1日又係holiday, 又無得問. 已經要等2天了. 於對孩子的著緊, 在我而言2天已很長呀. 希望星期六可收到信啦. 唔知網上會否公佈結果呢?
‹ 上一主題|下一主題