用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀????
go

有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀???? [複製鏈接]

Katie said she was not having lunch with Justin at the same table, it was just my guess that the big boys (or girls) were eating faster than the P1s, right?!

Katie never did any quiz, spelling test or dictation in kindergarten, hope she can catch up soon
原文章由 Justinmami 於 07-9-19 12:53 硐表
原來justin 係同katie 同枱, 不過佢話佢成日唔夠時間食晒d飯餸, 唔知佢搞咩???

係呀!「雪糕」係好有地位既嘢!要好好利用!
原文章由 小嬅咪 於 07-9-19 09:10 硐表
星期四重有甜品, 其實好多時只不過係雪糕, 但d小朋友已經好期待那一日. 

louise,
jasmine都係呀, 幼稚園乜都冇架, 淨係玩架咋, 所以佢初時期待小學都係玩, 佢而家已經發覺同佢想像中係有幾大既出入啦, 希望佢快d習慣啦, 今日要trial spelling, 15個字佢尋晚都係識10個到, 我都由得佢lu, 識得幾多我幾多

原文章由 louise8702 於 07-9-20 23:42 硐表
Katie said she was not having lunch with Justin at the same table, it was just my guess that the big boys (or girls) were eating faster than the P1s, right?!

Katie never did any quiz, spelling test o ...

it's the same to justin, 完全唔知test & exam 係點, 所以我不停咁提醒佢 either dict., test or exam 佢一定唔可以八掛睇隔離同學,否則會俾老師罰.

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-21 11:14 硐表
louise,
jasmine都係呀, 幼稚園乜都冇架, 淨係玩架咋, 所以佢初時期待小學都係玩, 佢而家已經發覺同佢想像中係有幾大既出入啦, 希望佢快d習慣啦, 今日要trial spelling, 15個字佢尋晚都係識10個到, 我都由得佢lu, 識 ...

hi 各位媽媽,

妳們好!本人的小女兒就讀於國際學校k1,我其實好想個寶貝女於小學時入讀赤柱聖氏提反小學,我想問難唔難入的,可否自己考的???同埋功課是否很多的??
可否解答我的問題???many tks!

yiya, 講起呢樣野, jasmine尋日就係話抄定張紙, 默書時唔識用黎睇, 我即刻話咁唔得架, 係出貓, 佢仲問我乜野叫出貓 我話唔可以睇人, 唔可以拎書出黎, 要用腦記低先得.

仲有, 尋日咪S&HE quiz既, jasmine話10分最多, 個個都攡到10分呀, 希望佢地個個都有個好開始啦

係呢, jasmine話佢有份參加國語朗誦比賽, 你地小朋友有冇呀?

原文章由 Justinmami 於 07-9-21 11:40 硐表
it's the same to justin, 完全唔知test & exam 係點, 所以我不停咁提醒佢 either dict., test or exam 佢一定唔可以八掛睇隔離同學,否則會俾老師罰.

Oh, 原來知道咗成績嗱?
我問justin 佢仲話唔知喎
justin 無提過任何關於國語朗誦比賽d,不過兩星期前mrs. angel 寫家課冊話佢會參加英文朗誦比賽, 但到而家仲未收到任何資料

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-21 12:00 硐表
yiya, 講起呢樣野, jasmine尋日就係話抄定張紙, 默書時唔識用黎睇, 我即刻話咁唔得架, 係出貓, 佢仲問我乜野叫出貓 我話唔可以睇人, 唔可以拎書出黎, 要用腦記低先得.

仲有, 尋日咪S&HE quiz既, jasmine話1 ...

Wing Mama,

咁快有默書? 默甚麼字?

jasmine都想參加英文朗誦比賽呀, 不過揀唔中佢
國語朗誦比賽就已經有資料比左jasmine, 係背"風孩子"都幾長, jasmine淨係識背幾句, ms.kung好似話12月先比賽, 所以叫我唔洗請老師, 佢會係學校教佢喎.

原文章由 Justinmami 於 07-9-21 12:38 硐表
Oh, 原來知道咗成績嗱?
我問justin 佢仲話唔知喎
justin 無提過任何關於國語朗誦比賽d嘢,不過兩星期前mrs. angel 寫家課冊話佢會參加英文朗誦比賽, 但到而家仲未收到任何資料

...

佢地trial spelling, 下星期就trial dict. 默呢....我記得既係beastie, dinner, thank you, please, princess, i, wants, likes, hungry, say, 加埋15個架, 不過我唔記得咁多lu

原文章由 Leechi 於 07-9-21 13:53 硐表
Wing Mama,

如果ms.kung肯係學校教佢,梗係係學校學好啦,可以慳番d

jasmine有無參加課外活動?  justine明天開始有得玩,但就要成5.30pm先返到屋企

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-21 14:20 硐表
jasmine都想參加英文朗誦比賽呀, 不過揀唔中佢
國語朗誦比賽就已經有資料比左jasmine, 係背"風孩子"都幾長, jasmine淨係識背幾句, ms.kung好似話12月先比賽, 所以叫我唔洗請老師, 佢會係學校教佢喎.

...

其實唔快喇,出面好多已經默第二次 :loveliness: :loveliness:

原文章由 Leechi 於 07-9-21 13:53 硐表
Wing Mama,

明天係"公益服飾日", 參加咗嘅小朋友記得穿便服返學呀!

jasmine冇參加呀, 因為實在唔係好多選擇, 我同老公都覺得應該冇乜女仔揀football, 怕同佢報左佢見冇女仔又話唔玩, 其他佢都興趣不大, 但係上星期學校派左去南華會游水, 佢就真係話想, 咁我地會同佢報呢樣.

係呢, 我想問下呢上星期五, 手冊咪寫英文既grammar book既做unit 9既, 想問下係咪成個unit 9都做晒呀? 我見佢又做左2 page of unit 9, 但係仲有1版未做, 我問jasmine佢話唔洗做, 但係我尋晚諗諗下都係叫佢做埋, 咁想問下justin有冇做呀?

我覺得咁寫p.x-x咁好d, 搞到我成日都好亂

原文章由 Justinmami 於 07-9-24 15:16 硐表
如果ms.kung肯係學校教佢,梗係係學校學好啦,可以慳番d

jasmine有無參加課外活動?  justine明天開始有得玩,但就要成5.30pm先返到屋企

[ 本文章最後由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-24 15:57 編輯 ]

grammar book既做unit 9應該唔洗做,但要do revision.

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-24 15:34 硐表
jasmine冇參加呀, 因為實在唔係好多選擇, 我同老公都覺得應該冇乜女仔揀football, 怕同佢報左佢見冇女仔又話唔玩, 其他佢都興趣不大, 但係上星期學校派左去車華會游水, 佢就真係話想, 咁我地會同佢報呢樣.

係呢, 我 ...

原文章由 Justinmami 於 07-9-24 15:40 硐表
grammar book既做unit 9應該唔洗做,但要do revision.

各位家長,

你們的寶貝返學搭校車經柴灣入的家長覺唔覺條路危險? 返左一個月覺得間學校點?學費咁貴是否直得?另外午餐飯錢多少一個月?

我見佢p.5岩晒, 所以冇revision, 咁但係佢淨係寫unit 9, 佢unit 9做左2版, 仲有一版係未做過既, 所以我就係唔清楚佢地係咪要做晒成個unit 9定係淨係做2版, 我覺得老師應該寫做p.x - x會易明d, 好似maths咁

原文章由 Justinmami 於 07-9-24 15:40 硐表

你覺得邊條路危險呀? 咁貴學費值唔值....我覺得值架, lunch$600一個月

原文章由 Leechi 於 07-9-24 15:57 硐表

各位家長,

你們的寶貝返學搭校車經柴灣入的家長覺唔覺條路危險? 返左一個月覺得間學校點?學費咁貴是否直得?另外午餐飯錢多少一個月?

由柴灣入赤柱果段路經過水塘再去Amercia Club. 好多灣路!
請問各位家長舊年考學校有冇考慮過St Paul's Boy, 邊間好d?點解?

Dear Justinmami, rohoy2k, Wing Mami & rest of SSCPS's parents,

My son studies in 1C named 'Justin' (not sure 2 or 3 Justin in the class).  Same as rest of you, these Primary 1 kids do not know what's dict. In Kinder, they called it 'spelling game'.  So, he enjoys very much.  Not feeling any pressure on the dict.

Regards,
‹ 上一主題|下一主題