用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary S ...
樓主: d2343130
go

St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary School [複製鏈接]

謝謝!!
我都無辦法, 只係盡力而為...
交比主吧!!
原文章由 birdbird 於 07-9-26 23:52 硐表

d2343130,
我係路過.
我仔可能跟你小朋友的性格差唔多,
我仔對住陌生人唔多比反應,
(但係平時對住我地好多o野講!)
睇你在 '小一選校' 的回應,
我似感同身受.
我相信上天總會比家長 & 小朋友一個回報.
祝你的小朋 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

St Margaret's

我個女13/9/07交表, 即時約
18/9/07 見小朋友,
23/9/07 約見家長,
24/9/07 即時話收,
仲要2/10/07 前覆實交留位費,

之前已經提咗見小朋友有d咩,

見家長其實無咩問,
1) 小朋友多數放學做d咩,
2) 有無婆婆公公之類... 大概幾耐見一次
3) 平時邊個照顧小朋友 (我係自己照顧)
之後就話小朋友見既時候表現幾好, 想收小朋友...
一陣有信比我簽, 2/10/07 前覆實要交留位費啦.....

一路無消息...

我個女係19/9 見,25/9 打電話約second in,約在明天呀,心情非常緊張,因為只有St margaret 同培僑係我既心水,一個就走國際化,英文好勁,連法文在P.3都一星期有5堂,重有accessment添,同正常主流科一樣,另一個就走中國化,普通話好勁,但似乎英文都係OK 啦!但就好開心,如果比你你會點揀?

Esther

原文章由 sara222 於 07-9-27 12:32 硐表
我個女13/9/07交表, 即時約
18/9/07 見小朋友,
23/9/07 約見家長,
24/9/07 即時話收,
仲要2/10/07 前覆實交留位費,

之前已經提咗見小朋友有d咩,

見家長其實無咩問,
1) 小朋友多數放學做d咩,
2) 有無婆婆公公 ...

[ 本文章最後由 Esther-Hailey-J 於 07-9-27 15:43 編輯 ]

原文章由 Esther-Hailey-J 於 07-9-27 15:42 硐表
我個女係19/9 見,25/9 打電話約second in,約在明天呀,心情非常緊張,因為只有St margaret 同培僑係我既心水,一個就走國際化,英文好勁,連法文在P.3都一星期有5堂,重有accessment添,同正常主流科一樣,另一個就走中國化,普通話好勁, ...

For St. Margaret, some parents said that from P.4 onwards, it will switch back to traditional method, so will be same as other local schools, right?  And will it be large class (40 per teaching class) from P.4 onwards?

其實唔算唔公平, 學校繼續interview可能仲係有位, 之前收既學生唔代表個個都一定會入st. margaret's架嘛.  總知有得interview就即係有機會入, 唔駛擔心.

原文章由 Little_cy 於 07-9-27 10:39 硐表
Elsamouse
仲之就係吾公平啦!!   

Hailey
Congratulations, 可吾可以講下interviewin咩野, 過程幾耐, 係點架?
知吾知依加收左幾多人呀

原文章由 Esther-Hailey-J 於 07-9-27 15:42 硐表
我個女係19/9 見,25/9 打電話約second in,約在明天呀,心情非常緊張,因為只有St margaret 同培僑係我既心水,一個就走國際化,英文好勁,連法文在P.3都一星期有5堂,重有accessment添,同正常主流科一樣,另一個就走中國化,普通話好勁, ...

我都有報培僑, 不過未收到信約見...

而St margaret, 我有個朋友今日second in, 仲問好多問題, (點解要報St margaret, 小朋友有咩長處等等....) 仲又話要等信通知, 其實係咪已經full 晒呀, 我之前second in即刻收信, 話要交留位費, 另外仲有個朋友明天想去交表, 唔知仲有無得見呢?

[ 本文章最後由 sara222 於 07-9-27 18:50 編輯 ]

原文章由 sara222 於 07-9-27 18:45 硐表

而St margaret, 我有個朋友今日second in, 仲問好多問題, (點解要報St margaret, 小朋友有咩長處等等....) 仲又話要等信通知, 其實係咪已經full 晒呀, 我之前second in即刻收信 ...

sara222,

How much do you need to pay for reserving the seat then?

WYmon,

HK$500.00

原文章由 WYmom 於 07-9-27 18:59 硐表

sara222,

How much do you need to pay for reserving the seat then?

Elsamouse,

點解同一日交表都有唔同嘅遭遇呢? 咁我係咪要打電話問吓呢?真頭痕?

咁係米即係已經full左喇.... 係就吾好side時間喎

我想佢應該未收曬, 仲係不斷interview緊既! 我一直都留意st margaret topics, 話說舊年有家長報此校大吐苦水,st margaret有第二輪收生, 但佢仲waiting list. 我想其實學校都想搵d適合既小朋友.

話說有朋友同我講,有一小朋友第三round 敲門入了陳守仁,但幾個月後佢亞媽同佢轉校, 原因係過去幾個月, 小朋友上堂聽唔明老師講野, 因為以前陳守仁可用普通話果組考入去, 聽聞陳守仁e+係全英語, 什至觀察埋個小朋友同家長講英文定中文.

我係st Margaret briefing, 我見到好多小朋友一係外國回流, 一係英語家庭. 我想入到st Margaret 英文一定有保證. 雖然有幾個家長多去完佢既briefing覺得佢好商業化, 失望 ! 無講學校使命,宗旨,抱負, 好似其他學校咁講吓, : 能提供全人教育﹐著重於培養學生在德育、智育、體育、群育、美育多方面發展, 旨實踐全人教育與優質教育理想……….
就好似講了很少,其實本學校書仔都寫曬, 所以校董講左了9個字英文發音, 雖然很 ,  但係我同我先生又覺得間學校ok! 賣點很清色, 入來讀我教好你小朋友d英文.

[quote]原文章由 Little_cy 於 07-9-27 23:10 硐表

咁係米即係已經full左喇.... 係就吾好side時間喎 [/quote]

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-11 13:37 編輯 ]

原文章由 catcatmom 於 07-9-28 01:32 硐表
我想佢應該未收曬, 仲係不斷interview緊既! 我一直都留意st margaret 既 topics, 話說舊年有家長報此校大吐苦水,話st margaret有第二輪收生, 但佢仲waiting list. 我想其實學校都想搵d適合既小朋友.

話說有朋友同 ...

catcatmom,

Is your son accepted by St. Margaret already then?

My thinking is different from yours:-
If the key selling point of this school is to teach the kids phonics and English very correctly, they don't really need to choose those who have been speaking English very fluently.  If the kids are already speaking very good English, they do not need to look for a school which aims to teach very accurate English.  English is afterall a language for communication, just like Chinese.  So English speaking kids just need to find an EMI school so that they can understand and learn.  Parents of these kids are looking for a school with well-established cirriculum and appropriate teaching approach.

If a school use Chinese or Mandarin to teach, will they emphasize very strongly how they teach the kids to pronounce Chinese words correctly as the school's key selling point??

[ 本文章最後由 WYmom 於 07-9-28 08:31 編輯 ]

我都去過好多學校聽簡介會,無可口非, 聖瑪加利真係聽到幾悶吓的一間, 但如果想小朋友英文好d, 係小班d的學校讀書, 其實佢都係一間好的選擇!!

不過, 大家做家長的都唔會只係報1間直資小學, 而學校都深明此道,家長可能真係交咗幾間學校的留位費, 到最後先決定去邊間, (我看過好幾篇報紙都係說直資可以留幾個學位,而無得參加統一)!!

所以學校都有一定的策略去保障收生是否足夠!!

如果真係好想小朋友入呢間的話, 多d同學校反映吓, 睇吓有無誠意分加吓啦!!

原文章由 WYmom 於 07-9-28 07:30 硐表

catcatmom,

Is your son accepted by St. Margaret already then?

My thinking is different from yours:-
If the key selling point of this school is to teach the kids phonics and English very correctly, ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我個係小公主呢加! 我個讀仔讀緊私小, 過多兩年報中學, 你囝囝報左邊幾間?
這個校董/? 睇番本書仔佢係負責train up d老師既英文, d外籍老師既英文未必係好標準, 以前妹妹返幼稚園時候, d老師有一個英國婆, 有一個嫁左鬼佬既中國女人,兩個印度女人, 佢地每個既英文發音somehow爭d d, 不過一定係講到好自然同流暢. 所以跟字典d 發音係最正確, 將來亞仔亞女做左大人物, d英文都唔會比人笑,要講英文既發音真係有排講.

聖瑪加利選擇班英文較好小朋友, 等上到高小可以教d更深層次英文, 如果個小朋友個“低”都好差, 真係教死老師,整番個底都一年半載.(聽聞佢地英文有分班上,最好既group埋一起上堂.)好似我亞女咁!佢唔舒服都會講 : Mom, I feel sick. I want to see doctor.這些基本英文都識掛?

如果英文好好既小朋友未必揀聖瑪加利 ? 其實有好多英語家庭首選國際學校, 但有d又唔鍾意佢中文太淺, 甘佢地會考慮吓聖瑪加利,陳守仁,男女拔等英小, 津貼英小又少又無得考. 我朋友N年前係加拿大回流個女讀左紅塼仔.

要記著e+好多學校係揀好學生來教, 唔係教好學生,只會係錦上TIM. 陳守仁當年唔夠出名,所有分兩組普通話或者英文面試(4年前),現在已沒有了.

如果小朋友係津小讀得成績唔理想, 想轉去優質d私小,等d老師教番好個小朋友?我睇都幾難! 我想出名少少既私小, 都費事收! 追唔上加教死老師, 就算有位都寧願做少一個半個生意!

其實聖瑪加利最大最大既弱點係唔夠出名, 問十個朋友, 十個都唔識. 而陳守仁就好多識啦! 不過我覺得可能前者會難考d.因為我朋友個仔今年會報陳守仁, 因學費平, 雖然佢個仔唔識講英文, 佢話去見識吓, 真慕名而去. 但聖瑪加利佢一定唔去,因學費3千,say no! 

外籍老師多既學校, 除了學習英文氣紛好d &英文發音正統, 教學手法會輕鬆d掛!都吸引一定英語家庭, 唔係! 入左傳統學校少少事就罰企頂書就唔好啦!
佢地都係外國接受教育,不過都係有好有唔好! 

原文章由 WYmom 於 07-9-28 07:30 硐表

catcatmom,

If the key selling point of this school is to teach the kids phonics and English very correctly, ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-9-28 15:33 編輯 ]

學校今日收在個女啦!我有問佢個主任收生情況,例如有幾多外國小朋友但佢話都係一個幾星期者,暫時未知!但過往大慨1xx waiting list and 有30%係外籍,有德國,法國,阿差等等,而我都見到係小息時候都有幾個金頭髮既,

個主任話我個女1st interview 時的表現,
數學- OK, average
中文認字-不認得
英文- pronouncation 好好,全部活動名稱識晒
記憶力- 好強 (Suggest 應多培訓)
家庭描述- 個女話媽媽/爸爸好忙 - (Suggest 多陪伴)

我相信應該未收晒位,個主任都有介紹學校,佢話頭幾年係活動教學,2班80人,中,英,數會分3 group (group 1)最好(group 2)中間(group 3)最差,會因應成績的上落會調group,頭1-2年一定會學French,Japanese, Spanish,比佢地feel下,再係p3自己選一科外語,p3 - 2 堂/week,p4 - 3堂/week,p5 - 4堂/week,雙班主任(1net + 1 local),隔個星期六要返中,英 數enrichment班,高小可能未必有net teacher做班主任,高小開始就會係傳統,要求個個要座得乖乖地,學校好想係公開試裡面有好成績,所以去到中學應該會幾谷架(大慨30-40人一班, 3班-1班自行收生+2班升上黎),所以晤好以為係全活動好舒服呀,只不過係慢慢比你適應再就入傳統=傳統教育+英語勁+第4語言

不知道你認晤認同佢地既thinking,因為佢地認為去到最後都係要考香港既試又晤係行IB,始終都係要睇成積,活動是一個過度期,在過度期裡令學生輕鬆地對學習有興趣,自然就在以後日字不會抗拒, 恐怕有d學校又晤係行IB又放鬆晒,雖然好開心,但去到最後又要考香港公開考試,去到F3, F.4 先追就太遲啦!晤知你地認晤認同呢?其實我都未完全決定,因為我老公就鍾意蔡繼有,一樣係英文勁,活動及真正行IB,我自己就鍾意St Margaret

Esther

原文章由 sara222 於 07-9-27 18:45 硐表

而St margaret, 我有個朋友今日second in, 仲問好多問題, (點解要報St margaret, 小朋友有咩長處等等....) 仲又話要等信通知, 其實係咪已經full 晒呀, 我之前second in即刻收信 ...

原文章由 catcatmom 於 07-9-28 12:44 硐表
我個係小公主呢加! 我個讀仔讀緊私小, 過多兩年報中學, 你囝囝報左邊幾間?
這個校董/監? 睇番本書仔佢係負責train up d老師既英文, 有d外籍老師既英文未必係好標準, 以前妹妹返幼稚園時候, 佢d老師有一個英國婆, 有 ...

catcatmom,

Mine is also a girl. Yes, for DSS, so far I only apply TSL (I am really lazy), and it is definitely a challenge as the no. of applicants already counts over 1800 now! I think you will also try it, right?

In fact, for learning English, I don't have high hope in any local English school,  except DGS.

Anyway, hope your daughter get a seat in St. Margaret as you wish la!

Hailey
Then will u choose st Margaret, 想問下考咩野數學呀…..

I think I will choose St. Margaret, 好似考小小加數, but not really confirm, cos My daughter didn't tell me much

原文章由 Little_cy 於 07-9-28 16:13 硐表
Hailey
Then will u choose st Margaret, 想問下考咩野數學呀…..
‹ 上一主題|下一主題