用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K 1 I 聯盟
樓主: RYANLIUMUM
go

K 1 I 聯盟 [複製鏈接]

投票

我投2號
1. 睇船船幾特別
2. 太古城商場o係附近, 方便

可以穿冬季運動外套only

原文章由 luiluimama 於 07-10-31 17:04 硐表
我投2號
1. 睇船船幾特別

請注意由於天氣轉涼既關係,明天可能只有18度 所以學校話可以穿冬季運動外套代替白色泠外套但不可以穿冬季運動服及冬季校服 但要等到11日中才可換季

多謝luiluimama既投票

可以穿冬季運動外套only

原文章由 luiluimama 於 07-10-31 17:04 硐表
我投2號
1. 睇船船幾特別

luiluimama 多謝你既投票:

請注意由於天氣轉涼既關係明天可能得返18度 學校話可以穿冬季(灰色)運動外套代替白色泠外套,但不可以穿冬季校服及運動服
要等到11月中才可以換季 特別報告完畢

多謝ryan 的糖果, 囡囡佢好開心, 仲突然在晚上講左好多學校d野:
中文:同佢玩字咭, 話要"配詞"喎, 我話"牛", 佢話吾係,係"黃牛架牛"...手持棒棒指白板扮老師 :呢個乜野字, 大聲讀出...
數學:自發地在白板上寫上4粒圓圈 :話2 +2 =4  仲成日講:吾該可吾可以安靜呀 !(當時係我同daddy傾緊計,我話在家可以傾計,在學校先要安靜,估佢頑皮妹俾老師提點)

我投3號 警察俱樂部
不如選埋日期,11月的話4日, 請填寫可以出席時間:am / pm
name : 17號(六)   18號(日)  24號(六)  25號(日)
--------------------------------------------------
shc          pm           am         pm            am

回覆 #83 RYANLIUMUM 的文章

今朝打去學校問, 老師話因為天氣轉涼, 今天已經可以著冬季校服了.

冬季校服

我今日打過去學校問, 佢話最多可以著冬季運動衫果件灰色外套, 一定唔可以著冬季(佢話11月中先可以轉), 因為我屋企係住村屋比較涼, 咁我問佢可唔可以著有袖既底衫(最多唔除褸), 佢又話一定唔可以, 佢話個校長唔鍾意見到咁,
我覺得佢地既做法都幾唔彈性, 講真, 一兩日之間轉涼, 小朋友唔係咁易適應, 而家依個時候, 下午唔係太涼, 但小朋友番上午好早既時候或好似我地小朋友放學後傍晚既時侯就會真係幾涼, 但佢地唔多體諒, 只係話課室唔會開冷氣, 唔會凍得去邊

仲搞笑, 佢話我個女可以著厚d 既底衫, 不過一定要無袖囉, 可能我無知, 我未見過無袖既厚底衫, 各位有見過既話請話我知, 等我買番一兩件看門口

甘奇怪!學校回覆家長來電都吾一樣! 我囡囡易病,仲想同佢換季添!不過女仔無袖入面加長袖白色底衫應該好d,同埋外表上係睇吾出來(如不除外套)我都係甘呀 luiluima, 吾怕啦, 學校可能想統一d, 我地可以的話會盡量配合:

原文章由 shc 於 07-11-2 12:56 硐表
甘奇怪!學校回覆家長來電都吾一樣! 我囡囡易病,仲想同佢換季添!不過女仔無袖入面加長袖白色底衫應該好d,同埋外表上係睇吾出來(如不除外套)我都係甘呀 luiluima, 吾怕啦, 學校可能想統一d, 我地可以的話會盡量配合: ...

不過我今日送仔仔搭校車時見好多同學仔都係灰色外套+夏季校服
應該無錯啩依家啲天氣時泠時熱 唯有同佢着多件衫打底啦  

RE#聚會時間表

NAME        17號(六)       18號(日)      24號(六)     25號(日)

====================================

SHC           PM                 AM            PM              AM

RYAN  LIU   AM                AM+PM      AM             AM+PM

我都打過返去問, 佢地都係咁答我, 最多只可以加件冬季PE jacket, 真係唔識變通 , 呢兩日既天氣轉變真係凍左好多,咁我話隻腳仔咪好凍囉,佢又答我課室唔會開冷氣,咁出街呢?都會凍架嘛...但係我今日湊阿仔返學個陣,見到好多k2 & k3已經換哂整齊冬季,見到人地著得暖暖,阿仔著咁少真係有少少心痛呀(好似信錯左校務處咁呀)!

原文章由 luiluimama 於 07-11-2 12:26 硐表
我今日打過去學校問, 佢話最多可以著冬季運動衫果件灰色外套, 一定唔可以著冬季(佢話11月中先可以轉), 因為我屋企係住村屋比較涼, 咁我問佢可唔可以著有袖既底衫(最多唔除褸), 佢又話一定唔可以, 佢話個校長唔鍾意見 ...

係囉, 可能佢地真係傳統學校, 所以真係stubborn d, 我覺得應該到某一個溫度, 例如18度或以下家長可以選擇著冬季校服囉, 講真, 著厚定薄既衫係要視乎當時既溫度而唔係日子囉, 唔通到11月中仲30度都要小朋友換冬季校服咩....唉, 希望佢地將來會變下啦

原文章由 waiwing 於 07-11-2 18:16 硐表
我都打過返去問, 佢地都係咁答我, 最多只可以加件冬季PE jacket, 真係唔識變通 , 呢兩日既天氣轉變真係凍左好多,咁我話隻腳仔咪好凍囉,佢又答我課室唔會開冷氣,咁出街呢?都會凍架嘛...但係我今日湊阿仔返學個陣,見到好多k ...

原文章由 luiluimama 於 07-11-2 19:26 硐表
係囉, 可能佢地真係傳統學校, 所以真係stubborn d, 我覺得應該到某一個溫度, 例如18度或以下家長可以選擇著冬季校服囉, 講真, 著厚定薄既衫係要視乎當時既溫度而唔係日子囉, 唔通到11月中仲30度都要小朋友換冬季校服 ...

HELLO LUILUIMAMA DON'T ANGRY BE HAPPY
WE WAIT FOR YOUR GATHERING TIME THAN WE CAN
SHARING YOUR IDEA TOGETHER  

係囉, 唔記得左添

除左17號阿仔interview keenmind同18號阿仔家長日, 我其餘2日都得

[ 本文章最後由 luiluimama 於 07-11-5 18:02 編輯 ]

原文章由 luiluimama 於 07-11-5 17:56 硐表
係囉, 唔記得左添

除左17號阿仔interview keenmind同18號阿仔家長日, 我其餘2日都得

re gathering time

name                  24/11             25/11

shc                       pm                   am
luiluimama            am+pm            am+pm
ryanliumama         am+pm            am+pm

仲有yy-pig ,fooky-hk ,myjerome 同理隔鄰班既媽咪有無興趣
join 我哋呢

但地點去邊呢 因為個個投票都唔同喎(shc-警察會,yypig-動植物公園,luiluimama-消防船) 如果final 得返我哋三個party,咁人少少去警察會好唔好,去遊戲室玩完再食埋個lunch你哋話o唔ok

如果final 得返我哋三個party,咁人少少去警察會好唔好,去遊戲室玩完再食埋個lunch你哋話o唔ok - 我無問題

我都ok!
吾知有無媽咪知道這星期係咪溫書週!
溫英文: 亞女要我同佢玩扮老師遊戲, 老師先將英文字咭在課室不同位置(把咭效在家中梳化,枱上),扮哭話吾見左d"字咭朋友仔" 叫同學搵番d字咭出黎, 仲要向住同學讀出 "This is an apple" ! 話吾係"This is a apple"  
溫中文:老師將之前所學24個中文字寫在板上, 一個個排隊,老師話請同學圈出 "腳"字等,逐個考下佢地係咪識d字喎 我女講d野吾知真吾真,因之前試過都慢幾柏講學校上課事情!開學只2個多月..佩服kv佢真有一套不錯教學模式, 希望亞女無表達錯的話...   

原文章由 luiluimama 於 07-11-6 20:49 硐表
如果final 得返我哋三個party,咁人少少去警察會好唔好,去遊戲室玩完再食埋個lunch你哋話o唔ok - 我無問題

原文章由 shc 於 07-11-7 15:18 硐表
我都ok!
吾知有無媽咪知道這星期係咪溫書週!
溫英文: 亞女要我同佢玩扮老師遊戲, 老師先將英文字咭在課室不同位置(把咭效在家中梳化,枱上),扮哭話吾見左d"字咭朋友仔" 叫同學搵番d字咭出黎, 仲要向住同學讀出 "This  ...

luiluimama &shc
咁就決定11/25 am 去警察會啦 睇吓到時會唔會多啲人join
咁再約實時間囉
我尋日去送仔仔返學見到啲小朋友真係好似小學生咁,校門一開自己攞住個書包,大步大步咁行入自己課室: ,又識得自己去廁所因班房距離都幾遠,啲小朋友週圍走當正自己屋企咁好free 好happy:
其實比起我以前間幼稚園(n1)一入到學校就即刻要入班房既規舉呢度明顯都算free 啲:  又見到啲同學仔校服有唔同配搭1) 白外套+冬季服 2)灰外套+夏季服 3) burgundy jacket +全冬服
4)自己外套+冬夏季服,好似睇fashion show 咁,其實點樣着都所謂 啦最緊要唔好凍親啲小朋友咁先至係最重要
.
可能呢個week真係温書週咁我快啲攞番之前老師派既syllabu同佢
温吓先但我仔仔又無同我提過 你女女真係叻講咁多嘢被你聽

過獎!亞女吾係叻果d, 只係佢好多時都講d吾講d, 我問下問下先知蔗, 最鐘意扮老師, 我就好多時和應佢, 問:[老師,老師,今有有乜野教我地呀, 同我地玩乜野遊戲呀?]
最近有禮貌左, 當我同daddy讚佢:好靚或叻時候,就回應:
多謝!多謝!(同時動作:好似英國淑女甘,交叉雙腳,拉高條群,點頭兩次)都幾好笑, 想像如果同佢出街都係甘, 驚嚇親人

[ 本文章最後由 shc 於 07-11-12 17:14 編輯 ]

你個囡好搞笑喎

學校派左故事書比小朋友, 要我地家長講, 哈哈, 我話係比功課我地家長做就真

原文章由 shc 於 07-11-12 17:11 硐表
過獎!亞女吾係叻果d, 只係佢好多時都講d吾講d, 我問下問下先知蔗, 最鐘意扮老師, 我就好多時和應佢, 問:[老師,老師,今有有乜野教我地呀, 同我地玩乜野遊戲呀?]
最近有禮貌左, 當我同daddy讚佢:好靚或叻時候 ...

係呀!我地都覺得佢返kv之後多野講左好多, 因為對比以前n1班,多數都係返黎唱歌仔俾我地聽,宜家學禮貌,紀律同知識。
講故事書呢樣功課,我之前每晚都做緊:睡前必定講5本故事書,只係宜家要選埋學校派黎果d,都好想佢從小培養閱讀興趣, 有時放工累到死都要講
原文章由 luiluimama 於 07-11-12 22:50 硐表
你個囡好搞笑喎

學校派左故事書比小朋友, 要我地家長講, 哈哈, 我話係比功課我地家長做就真

原文章由 shc 於 07-11-13 16:52 硐表
係呀!我地都覺得佢返kv之後多野講左好多, 因為對比以前n1班,多數都係返黎唱歌仔俾我地聽,宜家學禮貌,紀律同知識。
講故事書呢樣功課,我之前每晚都做緊:睡前必定講5本故事書,只係宜家要選埋學校派黎果d,都好想佢從小培養閱 ...

其實好多幼稚園都有閱讀計劃,kv 只係要求親子閱讀咁簡單:
我有啲friend啲幼稚園仲誇張 除咗讀之外,又要做paper work 又要去圖書館攞資料,仲有要以填色來表達自己對睇完書後既心情,仲要一個月12本圖書係自己去揾 學校無提供,所以比起其他學校
我哋只係一個星期兩本,其實已經好舒服啦
‹ 上一主題|下一主題