用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真的收信了
樓主: 老虎狗媽媽
go

sfa 真的收信了 [複製鏈接]

原文章由 jess647 於 07-11-22 16:42 硐表
頭先開信箱攞信,有二封熟口熟面嘅信封,一封chop咗禮賢嘅章,一封不知名,我好老土咁拆咗禮賢封信先,驚驚地唔係好敢拆另一封,因為聽大家講今日收信,又期待又怕受傷害......一睇見"glad"呢個字,好開心.....:cheeze ...

請晤禮賢封信是什麼信呀?

仲未收到信~~我諗冇啦~~唉~~仲要等早上先打得電話,真係急死我啦~~我女唔係讀咩名幼稚園ga~~係讀活動教學既幼稚園ga~~學術上一定差好多~~

原文章由 IICHENG 於 07-11-23 00:30 硐表

請晤禮賢封信是什麼信呀?

唔係什麼特別嘅信,只係第一次註冊要交嘅回條!

e?暫時睇來好似真係男仔多d喎.
好勁啊! 咁多根德園嘅小朋友......

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-11-23 00:32 硐表
仲未收到信~~我諗冇啦~~唉~~仲要等早上先打得電話,真係急死我啦~~我女唔係讀咩名幼稚園ga~~係讀活動教學既幼稚園ga~~學術上一定差好多~~

不用擔心,總有好學校合你女女
而且如果她不是讀問傳統幼稚園的話,sfa都可對佢太tough!

我都收到信啦,本來無諗住得架,因為阿囡無講識唔識law,我仲係成11:00p.m.返屋企開信箱先知,仲有一封禮賢既信,收到sfa既信真係開心到.....

我囡讀迦南架

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1210262&page=5#pid20004124

Not really!(~~學術上一定差好多~~)

SFA accepted my boy too!  He is not from those so-called "typical Kln Tong kindergarten" but a new-and-interactive-concepted kindergarten.

Nonetheless, being his parents, we are so proud of him.  He still preferred to take his new-and-interactive-concepted primary!::" />

[ 本文章最後由 c-o-mami 於 07-11-23 04:15 編輯 ]
:fighting1:

HI ALL
我仔都收到SFA信....,又係KV仔..
真係好熱鬧呀..

原文章由 gordon 於 07-11-22 23:11 硐表
咁咪又可以見番好多同學仔.

SFA真的主力收男生, 因為我地間學校大部份男生都比晒,但女仔只收了一二個:-|

回覆 #1 sosleepy 的文章

我都係 KV , 但是女仔, 都收到信。

其實 SFA 的中學派位對女仔是否蝕底d, 好似校網內沒有很多英中合適女仔?我見去年都係男他多好多,大家點睇?

原文章由 SunnieMaMa 於 07-11-23 09:37 硐表
我都係 KV , 但是女仔, 都收到信。

其實 SFA 的中學派位對女仔是否蝕底d, 好似校網內沒有很多英中合適女仔?我見去年都係男他多好多,大家點睇? ...

我都覺得係男仔著數d, 大部份好中學都係男校!

唔知係咪咁所以少收女仔呢!

又或者往年收了很多女仔,但d女仔都唔讀???

原文章由 sosleepy 於 07-11-23 09:32 硐表
SFA真的主力收男生, 因為我地間學校大部份男生都比晒,但女仔只收了一二個:-|

好多叻的女仔在sfa讀,但通常p2/3已經考得入mcs/dgs做插班生。我朋友在mcs教書,去年收了6個sfa小二插班生,佔總插班生近一半,dg都收了兩個。

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-23 10:05 硐表

好多叻的女仔在sfa讀,但通常p2/3已經考得入mcs/dgs做插班生。我朋友在mcs教書,去年收了6個sfa小二插班生,佔總插班生近一半,dg都收了兩個。

就係因為女生讀得好既都會轉校,所以多收男仔算羅
我地間學校十個男仔考收了九個, 但其實d女仔叻過班男仔好多的!
不過都唔緊要,因為其實班girls都有心儀的學校在手, 收都未必會讀,因為校對girls真係麻麻

haven't received the letter as my home always reveives letter later than other districts.
called the school this morning and my daughter was accpeted also : : :

but my husband prefers TSL as he worried the great pressure of SFA....we both have to work and return home quite late. so, will wait the result of TSL also.

Sandywu,

congratulation
what's your choice now?
still HKTL or changed mind:) :)

原文章由 sosleepy 於 07-11-23 10:11 硐表
因為校對girls真係麻麻: ...

請問點樣為之"麻麻"? 我會幫囡囡留呢間學校位,所以想知多d. thank you!

sosleepy,

您間學校即是KV?

原文章由 jess647 於 07-11-23 10:18 硐表

請問點樣為之"麻麻"? 我會幫囡囡留呢間學校位,所以想知多d. thank you!

我所指的麻麻是指中學校網
雖然好多人話升中派位理想,但都只是針對boys!

我朋友個仔讀緊, 真係勁辛苦, 仲要不停返好多課外活動! 今年差少少便要留班!
個人見解(不要對號入座)

原文章由 jess647 於 07-11-23 10:20 硐表
sosleepy,

您間學校即是KV?

no

SFA 都收左我個女, 佢係讀 SC 的。

原文章由 sosleepy 於 07-11-23 10:25 硐表

no

cckg? sc?
‹ 上一主題|下一主題