用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
樓主: qkhui
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

HI, 有一排無上來la.. 真係好la, 多佐一o的家長wo..
上年仔仔幼稚園安排家長去了某一小學參觀, 他們都有綱上家課
但當時我知禧年是沒有的.. 於是我問幼稚園校長, 覺得有綱上家課冊睇好唔好le ?
當時校長同我講, 佢話佢唔太贊成有, 因為會另小朋友依賴, 佢話其實小朋友可以好快適應, 同埋她說, 她們幼稚園k3下學校都開始會叫小朋友自己寫通告, 寫手冊...
我聽完, 都覺得有道理.....
聽其他家長講, 禧年好多功課, 都有o的驚....

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-12 10:58 發表

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一 ...

原文章由 qkhui 於 08-1-14 14:42 發表
HI, 有一排無上來la.. 真係好la, 多佐一o的家長wo..
上年仔仔幼稚園安排家長去了某一小學參觀, 他們都有綱上家課
但當時我知禧年是沒有的.. 於是我問幼稚園校長, 覺得有綱上家課冊睇好唔好le ?
當時校長同我講, 佢 ...

Hi!其實我仔仔開學至今D功課都不算太多,有時做工作紙或寫五六行生字,所以都不是很多功課,而且開頭返學都不會大多壓力比小朋友令佢地漸漸適應

Hi 咁妳囝囝有沒有join課外活動呢, 聽說禧年有好多課外活動可選的. 連拉丁舞都有.  妳知不知是否有小提琴必修呢? 另外上她們網址, 好像沒有2006-2007的校外表現, 唔知是否沒有登錄, 還是...........?她們好像沒什麼注重校外表演或比賽. 因為今天亞女學校派了胡素貞博士上午校的校訊, 發覺她們的2006-07 校外比賽有652項得獎佳績, 真是科科都有佳績
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-14 15:21 發表

Hi!其實我仔仔開學至今D功課都不算太多,有時做工作紙或寫五六行生字,所以都不是很多功課,而且開頭返學都不會大多壓力比小朋友令佢地漸漸適應 ...

HI Elainepekkle 你好, 依囝囝讀邊間幼稚園AR ?

原文章由 elainepekkle 於 08-1-14 23:26 發表
Hi 咁妳囝囝有沒有join課外活動呢, 聽說禧年有好多課外活動可選的. 連拉丁舞都有.  妳知不知是否有小提琴必修呢? 另外上她們網址, 好像沒有2006-2007的校外表現, 唔知是否沒有登錄, 還是...........?她們好像沒什麼 ...

Hi qkhui,妳好, 我個係囡囡呀 ,佢讀緊中文大學校友會張煊昌幼稚園, 咁妳囝囝呢? 好開心有這一個topic讓我們互相傾吐.
原文章由 qkhui 於 08-1-15 09:18 發表
HI Elainepekkle 你好, 依囝囝讀邊間幼稚園AR ?

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 11:45 發表
Hi qkhui,妳好, 我個係囡囡呀 ,佢讀緊中文大學校友會張煊昌幼稚園, 咁妳囝囝呢? 好開心有這一個topic讓我們互相傾吐.  

Hi! elainepekkle你女女讀緊張煊昌邊一班,我個細女讀緊k1,有時間多些聯絡

原文章由 elainepekkle 於 08-1-14 23:26 發表
Hi 咁妳囝囝有沒有join課外活動呢, 聽說禧年有好多課外活動可選的. 連拉丁舞都有.  妳知不知是否有小提琴必修呢? 另外上她們網址, 好像沒有2006-2007的校外表現, 唔知是否沒有登錄, 還是...........?她們好像沒什麼 ...

Hi!我仔仔都有參加課外活動,他參加小提琴班由今年開始不是必修是自由選擇參加的,佢地學校都有校外表現,可以在禧年照相管內睇下有得獎同學與校長影相,不過佢地的網站有一部份更新所以有些睇唔倒...

我女兒讀緊K3B, 咁妳細女讀邊一班呢? 咁妳囝囝之前是不是都讀這間幼稚園呢? 我都有一個細女, 她要等到2009年先讀K1, 我諗大多數都會選這間幼稚園. 真的有時間多多聯絡了
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-15 12:43 發表

Hi! elainepekkle你女女讀緊張煊昌邊一班,我個細女讀緊k1,有時間多些聯絡

Hi Elainepekkle, 我仔仔讀威寶ka...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 11:45 發表

Hi 我指的是她們在校外參賽獲獎紀錄沒有2006-2007記錄, 我見其他學校在校外朗誦節都有唔錯的表現, 但唔知點解禧年好像沒什表現, 她們在運動方面好像幾好, 不是足球就是籃球比賽. 還有在拉丁舞方面都好好. 其他在文科方面就比較.......
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-15 13:36 發表

Hi!我仔仔都有參加課外活動,他參加小提琴班由今年開始不是必修是自由選擇參加的,佢地學校都有校外表現,可以在禧年照相管內睇下有得獎同學與校長影相,不過佢地的網站有一部份更新所以有些睇唔倒... ...

Hi qkhui, 妳仔仔讀威寶ka, 係間幾好的幼稚園, 不過學費好像很貴呢! 聽說妳話校長都說禧年好, 咁妳知唔知多不多同學仔選擇禧年呢? 我以為妳們住在富安的, 多數選擇主風或循道呢!
原文章由 qkhui 於 08-1-15 16:25 發表
Hi Elainepekkle, 我仔仔讀威寶ka...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 16:23 發表
我女兒讀緊K3B, 咁妳細女讀邊一班呢? 咁妳囝囝之前是不是都讀這間幼稚園呢? 我都有一個細女, 她要等到2009年先讀K1, 我諗大多數都會選這間幼稚園. 真的有時間多多聯絡了  ...

Hi!我女女讀k1B,我仔仔之前亦讀這間幼稚園,你個班的老師好不好,夠不夠細心呀?我聽其他家長講有些老師教得唔好係唔係

Hi 我覺得都ok, 現在這班的班主任是女兒k1時的班主任, 所以我女兒都不知幾開心. 其實我當初選這間幼稚園是覺得學校空間都幾足夠, 老師都幾有愛心, 功課都多, 而唯一我覺得她們少了一個網上平台給我們.因為我們是校車生, 所以很少時間會接觸到老師, 通常都是她們主動找我, k1時會多dd, k2, k3就少d. 其實妳仔仔都是讀這間幼稚園, 妳應該比我更了解啦
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-15 17:14 發表

Hi!我女女讀k1B,我仔仔之前亦讀這間幼稚園,你個班的老師好不好,夠不夠細心呀?我聽其他家長講有些老師教得唔好係唔係

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 23:00 發表
Hi 我覺得都ok, 現在這班的班主任是女兒k1時的班主任, 所以我女兒都不知幾開心. 其實我當初選這間幼稚園是覺得學校空間都幾足夠, 老師都幾有愛心, 功課都多, 而唯一我覺得她們少了一個網上平台給我們.因為我們是校車 ...

Hi!因為我仔仔的老師不是教我女女所以想知道其他老師教法,

係呀點解你選擇禧年架?

HI, 威寶真係唔錯ka.. o的老師同校長都好好ka,
學費我唔知算唔算貴, 我仔依家讀全日,  無學卷時好似4200.
今年有就3xxx, 我都唔係好記得, 不過今年佢地唔會有學卷ka la....
多ka, 多同學仔選le 間ka...
之前我都有諗過想選循道, 不過考慮地點, 我住富安, 噉如果囝囝返樓下, 噉可以揍完佢返學先返工都可以, 但返循道, 要take bus. 噉如果下雨都麻煩, 同埋都有跟校長傾過, 佢都建議我選禧年....
主風就無諗過... 因為我都想搵一間日文係用普通話教, 所以會選禧年or循道lo...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 16:49 發表
Hi qkhui, 妳仔仔讀威寶ka, 係間幾好的幼稚園, 不過學費好像很貴呢! 聽說妳話校長都說禧年好, 咁妳知唔知多不多同學仔選擇禧年呢? 我以為妳們住在富安的, 多數選擇主風或循道呢! ...

hi, elainepekkle, 你小朋友間幼稚園多功課ar ?
深唔深ar? 有無默書r ?

原文章由 elainepekkle 於 08-1-15 23:00 發表
Hi 我覺得都ok, 現在這班的班主任是女兒k1時的班主任, 所以我女兒都不知幾開心. 其實我當初選這間幼稚園是覺得學校空間都幾足夠, 老師都幾有愛心, 功課都多, 而唯一我覺得她們少了一個網上平台給我們.因為我們是校車 ...

你好!我想問你個女班主任是否Ms. Cheng呀?如果係就好,因為我聽到好多錦英家長講呢個老師好好,有好多方法及對家長好關心,所以我都希望有機會比個女佢教,:)

不過這間幼稚園到下學期有一些小學生活體驗給高班學生令他們更了解升上小學後的過程,我仔仔話有小息, 上課老師不同,使他們有初步了解,其實我個仔剛剛上小一我都好緊張,好彩有小學的講座令我個心都定D

Hi 我最初不是選禧年的, 在好早的時候(大約k2)我是想入循道的, 後來去過她們學校聽講座,發覺她們的校長和老師好像沒有什麼交流, 上網又話這間學校的主任攪小圈子, 所以後來想選靈糧, 但聽人講她們很著重學業多過品行,之前有個打手用刀傷恆仔的男生是這小學畢業的. 唉! 其實禧年係我的第三選擇, 我覺得她們近年的升中表現唔錯,學校又多課外活動, 而且女兒的班主任都推薦過, 話應該適合我女兒, 所以咪報禧年.  咁妳呢? 好像妳仔仔都好叻呢
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-16 09:40 發表

Hi!因為我仔仔的老師不是教我女女所以想知道其他老師教法,

係呀點解你選擇禧年架?

hi 我覺得功課都算可以, 日日有功課, 寫d中文字都算深, 但英文就比較淺(我自己覺得), 默書就唔知有沒有 , 咁妳呢?
原文章由 qkhui 於 08-1-16 12:45 發表
hi, elainepekkle, 你小朋友間幼稚園多功課ar ?
深唔深ar? 有無默書r ?

hi 係呀! k1 和 k3 都是她教呢 多謝妳的資料
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-16 13:52 發表

你好!我想問你個女班主任是否Ms. Cheng呀?如果係就好,因為我聽到好多錦英家長講呢個老師好好,有好多方法及對家長好關心,所以我都希望有機會比個女佢教,:)

不過這間幼稚園到下學期有一些小學生活體驗給高班學生 ...
‹ 上一主題|下一主題