用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: emiluihk
go

1月~~準備篇 [複製鏈接]

cathy-tse,

一如以往所言 , 我都係覺得搵出致敏源最重要 , 記唔記得上次介紹你嗰個醫生 ? 睇吓佢幫唔幫到你 。 唔好再拖了

有時壓力唔係你比的, 而係小朋友自己比自己的 , 加上你女咁定,佢自己緊張起嚟都唔出奇架,除左壓力外 , 會唔會再有第二個原因呢 ?

今日天氣又開始濕 , 會唔會她身體早兩日已感應到而發出警號呢 ?
其次 , 我贊成其他媽咪所言 , 可試找中醫用較溫和的方法調理好個身體。

聽你咁講你女應該都用喎唔少抗生素等有害藥物,這些藥物除有效打死病菌外, 仲好有效咁打死埋身體良好的細胞,無疑直接影響免役系統的功能 , 絕不可輕視 ... 再者用得多抗生素身體及病菌會自動對該抗生素產生免役反應,到時仲難攪喔 !

身體好比讀書一樣 , 要從細打好個底, 第日遇到咩事都較輕易面對麻 !
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-10 13:58 發表
cathy-tse,

一如以往所言 , 我都係覺得搵出致敏源最重要 , 記唔記得上次介紹你嗰個醫生 ? 睇吓佢幫唔幫到你 。 唔好再拖了

有時壓力唔係你比的, 而係小朋友自己比自己的 , 加上你女咁定,佢自己緊張起嚟都 ...

我有個很好的秘方,是治:吃得西藥多,而出冷汗的問題.
有興趣的話,我告訴你哋吖,很方便,很便宜,每日$5-10.

係呀!唔怪得咋天我个女同我講話心研好似做唔晒D作文呀!見她雙手抱頭到扒在枱上,過不知我个女有设有誇張,但看你這樣說她可能真的是壓力大的了。唔怕啦還有最后一天。大家努力呀!

另外我也想問吓有關鼻敏感和濕疹的問題,真的有设有什麼良方。

回覆 #1 qqmom 的文章

其實中文作文全部都是很容易.但是常識都是很難的. (這是我寫的.)Ashley上

原文章由 ELISYEE 於 08-1-11 00:42 發表
其實中文作文全部都是很容易.但是常識都是很難的. (這是我寫的.)Ashley上

Elisyee,

你囡囡都幾夜瞓!
我家囝囝囡囡都是9時半上床的.

自從考完常識後,囡囡都覺得好似考完試,回到家就全程在玩,一啲都沒有想到今日還有試要考的.連我自己都有這種感覺,因為Listening and Penmanship真的不用溫,也沒得溫.

Good Luck everyone!

哈哈哈 唔止你喔 !
我地尋晚歎左個久違了的慢(晚)餐... 正 ...
完全無掂過書本 hahaha

but 食完飯番到屋企, 我個傻女好攪笑 ,
換好3 自己坐左埋書枱寫字 (but 我唔知佢寫乜)
可能習慣左 , 唔坐過書枱唔安樂 ...

識唔識都好, 唔理lur ... 要過的已過 , 人生是没有回頭路;
今次唔好, 檢討過後下次再努力吧 !

原文章由 vanyau 於 08-1-11 08:49 發表

Elisyee,

你囡囡都幾夜瞓!
我家囝囝囡囡都是9時半上床的.

自從考完常識後,囡囡都覺得好似考完試,回到家就全程在玩,一啲都沒有想到今日還有試要考的.連我自己都有這種感覺,因為Listening and Penmanship真的不用溫,也沒得 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

唔好意思講句,琴日我地都已經放松晒,幾乎唔記得今日仲有考試,所以而家都有D擔心囡囡考試時會唔會太過忘形。 不過琴日囡囡返來都有D唔開心,因為常識有幅行山的圖畫,答唔出係重陽節。

原文章由 ttyy 於 08-1-11 13:19 發表
唔好意思講句,琴日我地都已經放松晒,幾乎唔記得今日仲有考試,所以而家都有D擔心囡囡考試時會唔會太過忘形。 不過琴日囡囡返來都有D唔開心,因為常識有幅行山的圖畫,答唔出係重陽節。 ...

有這幅圖嗎?我囡囡都沒有告訴我,我諗她都唔識嘞!(因為我哋都無溫過重陽節,但都唔理得咁多!)

呀女話 : [ 常識好深, 應該吾合格啩!], 吾開心咗一陳, 之後不停玩, 根本吾理第日重有考試.

呀女話 : [ 常識好深, 應該吾合格啩!], 吾開心咗一陳, 之後不停玩, 根本吾理第日重有考試.

原文章由 PiggyLee 於 08-1-11 13:36 發表

我都相信常識很難,我囡囡早幾日下校車時都很高興,但昨日就麻麻地,又想有些很識做,都係:::...

我女尋日都有話常識有d 難 , 跟住就無再提過任何野呀
你地嗰d 小朋友咁好既, 會主動話比你地知出左d 乜
我女唔講我又唔會問 hehe 費事比佢覺得好似有壓力咁

:cry: 基本上對於我女來說應該科科都深 hahaha 今次大餐

回覆 #1 emiluihk 的文章

終於考完試了, 佢哋現在已經在我家玩緊啦, 希望你哋啲囡囡也一樣開心啦.

回覆 #9 vanyau 的文章

係呀, 所以返全日死緊啦.

你個野咁攪笑, 有客係到你都仲上網
玩得開心d 喇
have a nice day

原文章由 ELISYEE 於 08-1-11 16:57 發表
係呀, 所以返全日死緊啦.

原文章由 emiluihk 於 08-1-11 17:45 發表
玩得開心d 喇

今日,好遲才決定去學校接囡囡放學,所以好趕(我搵過Elisyee,諗住趕唔切,就麻煩她幫我接女先,點知~~:).

接咗放學,我哋行咗去玩具街,買囡囡的考後禮物.

依家的小朋友真幸福,考完試都要有考試禮物,又生日,聖誕,新年,和什麼麼的,一大堆名堂,真係成日都要送禮物的.:

回覆 #1 vanyau 的文章

你知嗎, 她們玩到12:00才變身灰姑娘,先舍得離開, 我女之後仲好失落添, 要我同她一起沖涼才很郁呢.真係皇帝女啦.

原文章由 emiluihk 於 08-1-11 17:45 發表
玩得開心d 喇

就因為有客係到, 所以先有時間上嚟睇吓, 大家有什麼好嘢講吓嗎!
同埋講比你哋聽, 我真係好開心, 因為真係好似放咗監獄咁的心情嗎!

vanyau,

咁係因爲你廿四考啫 ! 我都好想好似你咁, 但我既理智阻止左我咁做, 我唔想比佢錯覺考完試會有禮物, 而家係小禮物,大d可能唔係咁簡單 。我反而會帶佢去玩吓開心吓relax 吓, 等佢知道人生係會有壓力的時刻, 但在壓力後要學會自我找方法放鬆來平衡。

原文章由 vanyau 於 08-1-11 21:12 發表

今日,好遲才決定去學校接囡囡放學,所以好趕(我搵過Elisyee,諗住趕唔切,就麻煩她幫我接女先,點知~~:).

接咗放學,我哋行咗去玩具街,買囡囡的考後禮物.

依家的小朋友真幸福,考完試都要有考試禮物,又生日,聖誕,新年,和什麼麼的,一大 ...

原文章由 emiluihk 於 08-1-12 11:02 發表
vanyau,

咁係因爲你廿四考啫 ! 我都好想好似你咁, 但我既理智阻止左我咁做, 我唔想比佢錯覺考完試會有禮物, 而家係小禮物,大d可能唔係咁簡單 。我反而會帶佢去玩吓開心吓relax 吓, 等佢知道人生係會有壓力 ...

我都知道你講的有道理,所以我都不會買很貴的東西,只是買一些小禮物,大家開心吓!
‹ 上一主題|下一主題