用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水埗區邊間小學好!
樓主: namnam320
go

深水埗區邊間小學好! [複製鏈接]

G-ma
你好呀!
我都有去你聖瑪加利男女英文中小學topic
亦見到你囡囡分享此校心得.
所以感受到此校優處

另想請教你
你囡囡之前入讀此校前
是讀邊間幼稚園
及你是大抽獎?
定in入去?
要入天主教會會好些嗎?多5分

因家下女女k1
應有何步處

不好意思
因太多問題!見諒!如不方便回覆
可pm me?thk
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

Hi circle119,

你好!

我囡囡係呢間學校真係讀得好開心, 英文仲進步咗好多.

我囡囡之前讀咗1年半普通幼稚園, 再係k2下學期轉咗去讀國際幼稚園, 因為面試要考英文對答, 所以要準備充足.

聖瑪加利小學係無得抽獎入去架, 全部學生都係考入去, 所以程度會平均d, 老師係教學上都會容易d.

天主教會唔會加分我無特別留意, 不過我覺得學校最主要都係睇小朋友面試既表現同英文程度.

因為學校每年只收80位小一生, 所以競爭都幾大, 有d本學生既弟妹都入考唔到. 如果有心入讀既真係要好好步處吓.

原文章由 circle119 於 08-6-10 20:08 發表
G-ma
你好呀!
我都有去你聖瑪加利男女英文中小學topic
亦見到你囡囡分享此校心得.
所以感受到此校優處

另想請教你
你囡囡之前入讀此校前
是讀邊間幼稚園
及你是大抽獎?
定in入去?
要入天主教會會好些嗎?多5分

因家 ...

silvia

我同你有一樣相似係
一仔一女
所以揀校都可能諗埋另外細個個
但可能其望冇你咁高

不過你不怕
你兩位在祟幼沉出來
邊都都冇有怕.多收

另我直覺你心儀學校應

崇真小學暨幼稚園
聖方濟各英文小學
英華小學

另我所提既三間都係天主教學校
都係甘橋
兼我都係唔熟+唔知
去佢地topic略略知小小

所以已現時我略知小學info
個女性格都配合到

而真係不過不失.暫時心目中鎖定
但可能到時又唔係呢幾間.或許我諗得早左

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

G-ma

真係多謝你對此校的心得

我囡囡係呢間學校真係讀得好開心, 英文仲進步咗好多

正係你講呢個point都好好

兼此校又可學多一種語言(心想想學日文)

你女女學乜語言?

真係想入呢間.
學校每年只收80位小一生
都幾難
真係要好好訓練
小朋友面試既表現同英文程度步處吓

thk

原文章由 circle119 於 08-6-10 21:21 發表
silvia

我同你有一樣相似係
一仔一女
所以揀校都可能諗埋另外細個個
但可能其望冇你咁高

不過你不怕
你兩位在祟幼沉出來
邊都都冇有怕.多收

另我直覺你心儀學校應

崇真小學暨幼稚園
聖方濟各英文小學
英華小學
...

唔啦, 我都唔係好高期望咋, 我只係一心想個仔入到英華, 如果唔得就等大抽獎囉。聖方濟各同陳守仁都會考下, 不過考到都未必會入去讀。我只係比仔仔見識下, 比幾十蚊都抵玩啦。出去果d面試班成幾千蚊喎...
崇小我就冇唸住考啦, 太貴啦, 兩個小朋友一齊讀, 差唔多一個月要成萬蚊落樓, 真係供層樓都得啦
崇幼出黎都唔一定受歡迎架, 我地話哂都唔係名校, 外面d人都唔知我地咁谷啦, 今日仔仔評估中文, d字都好深, 又有句子填充.....當係同佢打好個底囉。
你而家睇定學校都差唔多啦, 你先睇下小學概覽個網, 睇下40有咩學校, 睇下學校既校服同校章, 之後又留意下街既小朋友著咩校服, 佢地既成為, 咁都幫到你架!
仲有, 要留意學校係咩類型, (如津校, 直資, 私校), 攪清楚派合遊戲點玩, 自己budget同埋教學方法, 教學理念等等, 先再同老公傾下啦

silvia
哇!乜你咁夜.
我剛剛網上搵d料就訓
"比仔仔見識下, 比幾十蚊都抵玩啦。出去果d面試班成幾千蚊喎"
咁又係取經驗都抵

其實聖方濟各都好舊同細
咁不如揀油天咪仲好啦

先再同老公傾下啦
佢不會理.因佢都理不到
我有時俾佢激死佢話我
俾佢讀叻既學校可能變條蟲
但反知學校冇咁叻可能變條龍

係叻既人邊度讀都咁叻

咁又有佢說道理.

崇幼都唔係名校.我個間...

Sorry, 路過入黎, 見你想入英華, 比小小意見.
如果你想你仔入英華, 你要同佢多d看書 (無論什麼topic, 中或英也好), 因為英華係幾著重閱讀, 我唔知咁講啱唔啱, 因為我見我仔常常也借書回來 (我仔今年讀P1), 而且我見去年其中一樣係要小朋友帶故事書見校長.
預祝你願望成真.

原文章由 silvia_ng 於 08-6-11 00:21 發表
唔啦, 我都唔係好高期望咋, 我只係一心想個仔入到英華, 如果唔得就等大抽獎囉。聖方濟各同陳守仁都會考下, 不過考到都未必會入去讀。我只係比仔仔見識下, 比幾十蚊都抵玩啦。出去果d面試班成幾千蚊喎...
...

原文章由 circle119 於 08-6-11 03:19 發表
silvia
哇!乜你咁夜.
我剛剛網上搵d料就訓
"比仔仔見識下, 比幾十蚊都抵玩啦。出去果d面試班成幾千蚊喎"
咁又係取經驗都抵

其實聖方濟各都好舊同細
咁不如揀油天咪仲好啦

先再同老公傾下啦
佢不會理.因佢都理不到: ...

油天....我家中有親戚(不過唔係好親果d)係入面教高年班, 有一次見到她, 佢話入去既小朋友會好辛苦, 正常既家長都唔應該比小朋友入喎.....所以真係唸都冇唸過呀!
崇真唔算什麼名校啦, 只係老牌學校。

原文章由 dickielam 於 08-6-11 13:13 發表
Sorry, 路過入黎, 見你想入英華, 比小小意見.
如果你想你仔入英華, 你要同佢多d看書 (無論什麼topic, 中或英也好), 因為英華係幾著重閱讀, 我唔知咁講啱唔啱, 因為我見我仔常常也借書回來 (我仔今年讀P1), 而且我見 ...

是的, 呢樣我都有聽講過....都有盡量同佢睇多d書....不過佢pat pat坐唔定.....唉....冇計
另8掛問下, 你小朋友讀邊間幼稚園得嗎
希望我個仔都可以入到啦....咁我就唔洗捱大抽獎之苦啦

SFA - Good Students & English

dickielam

你好!請指教你

點令小朋友睇書感受到樂趣
正如siliva話
都有盡量同佢睇多d書....不過佢pat pat坐唔定.....唉....冇計

個女三歲半同仔仔歲半還遲嗎?
你經常帶圖書館嗎?
可否教授下謝謝!thx

yes.
我都盼仔女讀到呢間
但都幾難in
是否又要考入去or有冇得大抽獎入

俾d此校的心得
小朋友應採什麼
面試既表現同英文程度or
才藝步處吓

謝謝你!

silvia
其實油天+聖方濟各+英華
我都覺差唔多都好谷類別

"油天....我家中有親戚(不過唔係好親果d)係入面教高年班, 有一次見到她, 佢話入去既小朋友會好辛苦, 正常既家長都唔應該比小朋友入喎.....所以真係唸都冇唸過呀!"
崇真唔算什麼名校啦, 只係老牌學校。

英華係今年9月入學先係考, 我仔好好彩係最係一年津校既學生, 而家讀緊小一.

原文章由 silvia_ng 於 08-6-11 13:20 發表

是的, 呢樣我都有聽講過....都有盡量同佢睇多d書....不過佢pat pat坐唔定.....唉....冇計
另8掛問下, 你小朋友讀邊間幼稚園得嗎
希望我個仔都可以入到啦....咁我就唔洗捱大抽獎之苦啦 ...

英華既小一, 二功課而家黎講比其他小學係小好多 (轉咗直資唔知, 我講既係今年07-08), 但我覺得佢哋係著重閱讀, 因為小朋友係閱讀所吸收既知識比課本多, 呢方面我係好認同學校.

原文章由 circle119 於 08-6-11 14:09 發表
silvia
其實油天+聖方濟各+英華
我都覺差唔多都 ...

之前係間中帶佢去圖書館走走, 叫佢自己攞書比我講故事, 另外, 我本身鐘意看書, 所以多多少少都會叫佢試下好似我咁攞書來看, 雖然佢而家睇老夫子, 但都係好既開始.  

所以加油呀.

原文章由 circle119 於 08-6-11 13:58 發表
dickielam

你好!請指教你

點令小朋友睇書感受到樂趣
正如siliva話
都有盡量同佢睇多d書....不過佢pat pat坐唔定.....唉....冇計

個女三歲半同仔仔歲半還遲嗎?
你經常帶圖書館嗎?
可否教授下謝謝!thx ...

HI~~circle119  MA~
好高興係認識你呀~
我住西九龍附近呀,
唔可以話指教,我都學更野,都要多d上黎學野,
得閒大家交流下心得啦~^^
我個仔2000出世今年年尾就8歲,
我就講d我既唔係咁好彩經驗比你知,
我個仔之前升小一搵左d資料,
但我個仔係比起同期小朋友係細仔,
係岩岩好入幼稚園k1.
當我地要準備要選校之前,
都有搵d資料,睇下邊間教學/師資會比較岩我個仔啦.
最後都搵到間心儀學校,係用小班教學,
可能有d媽咪未必會同我一個想法,
我就唔會比啊仔去填鴨式教學讀書,(個人意見)
我比較喜歡小朋友用一種學得開心環境讀書,
同小班教學,老師會比較照顧到同學們.
當時派位都派中左心儀小學,
點知~不開心既事情開始黎.
有好多好多問題,另我好頭痛,
例如1:我個仔一直有什麼問題都會同我/我老公講.
不論開心定唔開心都係,仲知就好多野講.
改變左:咩都唔講,好似自閉咁.
例如2:我個仔係好喜歡返學,同d老師/同學仔好friend
改變左:我一接佢放學就喊住對我,問佢佢又唔答.
例如3:老師有無理投訴,咁我就同我老公立即返學校問個老師,
點知,都唔係個回事.
仲有好多好多,以上係開學無耐發生,已經攪到咁
(之後係有一個三年級媽咪知道左,舊老師全部係個年走晒,我個仔入去讀時候,已經係新老師)
但我都知道小朋友係幼稚園升小一個轉接點,
小朋友係會唔習慣,係會有改變,
但都唔會改變到咁囉,我仲同教幼稚園老師討論宜個問題
個個老師都話以我個仔性格唔會改變到咁大,
攪到我要同佢轉校,係個一年我都唔知個仔學左d咩,
所以我就同佢搵左另一間學校,
比佢重讀小一,宜家宜間學校不是名校,
但老師資歷高,有經驗,至今係宜間學校讀了一年,
大致上都ok,個人都正常返,
唔好意思左了你地咁耐聽我講野,
不過我想講係師資都係一個好重要既問題.

宜嘉寧我有朋友d仔女讀呀,
都ok呀,功課就一般都可以接受,
可以話唔係迫到好緊又唔係好鬆
中上位,我都見佢地有好多課外活動學,
以我所知,間學校好重視家庭生活
最好係完正既家庭,

原文章由 circle119 於 08-6-10 12:06 發表
精靈bb&silvia

好多謝你的意見

silvia
我住通州街.得閒出來交流下.
我地小朋友好近女0411+男0610
真係想向你多多請教

至於我搵d小學info+bkma敘述.

發覺有幾間校舍都不錯
(新同大dd)兼津校

寶血會嘉靈學校
瑪利 ...

[ 本文章最後由 精靈bb 於 08-6-11 15:43 編輯 ]

係呀,我個仔宜家咩書都睇,宜期都係喜歡睇老夫子,
我既方法就係開始要佢習慣睇書時候,
睇d唔好咁厚既書同時間唔好咁長
因為小朋友無咁好耐性呀,慢慢.慢慢+上去,
我講故事比佢聽要+d表情,同佢討論下,
好鬼開心呀.^^
等佢講返佢既睇發比我知,
之後就叫佢講比我聽,我又講正確睇法比佢知,
咁小朋友就增大左睇書興趣,
我個仔就係咁,你地試下睇下得唔得.
希望有幫助啦~

原文章由 dickielam 於 08-6-11 14:20 發表
之前係間中帶佢去圖書館走走, 叫佢自己攞書比我講故事, 另外, 我本身鐘意看書, 所以多多少少都會叫佢試下好似我咁攞書來看, 雖然佢而家睇老夫子, 但都係好既開始.  

所以加油呀.

...

吾好意思!
想問下各位BK MAMA, 嘉齡及聖紀文邊間好? 因此2間均有父母舊生的10分, 應該都會入到, 但吾知現在邊間好D.

精靈bb
點會覺得厭你阻.你真客氣!多謝你都來不切.
反而我覺阻你時間就真

1."唔好意思左了你地咁耐聽我講野,
不過我想講係師資都係一個好重要既問題"
2.心儀學校,係用小班教學,
可能有d媽咪未必會同我一個想法,
我就唔會比啊仔去填鴨式教學讀書,(個人意見)
我比較喜歡小朋友用一種學得開心環境讀書,
同小班教學,老師會比較照顧到同學們

認同及我所諗方針

所以之前想入名幼一念打消了

因家下女女間校雖不名.但有愛.
兼在小朋友不多情況下.

最主要想講係
老師好有耐性及愛心
老師真係會比較照顧到同學們
家長亦隨時可以問番小朋友在校平時表現
老師們亦好樂意及不歉其煩地有關佢地好壞
都向家長回報

(本人亦不是偏激直指名幼冇愛不是不好意思)
如小朋友兼家長如不能配合學校摧谷壓力下
都真係好辛苦下.
名校當然有名校好.在品學行真不錯.

學你話頭

睇你小朋友個程度去到邊,
如果你小朋友係讀書好叻,
唔洗講啦你都會選名校啦,
佢讀得上咪比佢讀囉~
如果佢根本係未去到宜個程度,
比佢入去讀個小朋友好辛苦,
仲有大人都好辛苦,
因為我有個朋友都係咁,
不過又要諗下名校既學費問題啦,
如果家庭負擔得黎,又可以不用想啦
但相反....你就要想下啦.
宜家有d唔洗比學費,但就有好多雜費要比

所以有時冇兩全其味
有得必有失

反而呢度冇咁知清楚
寶血會嘉靈學校既學 習 生 活
因冇topic

宜嘉寧我有朋友d仔女讀呀,
都ok呀,功課就一般都可以接受,
可以話唔係迫到好緊又唔係好鬆
中上位,我都見佢地有好多課外活動學,
以我所知,間學校好重視家庭生活
最好係完正既家庭

你咁講我都可以放心去多d了解此校學 習 生 活

thk for 你培養孩子睇書感受到樂趣

我既方法就係開始要佢習慣睇書時候,
睇d唔好咁厚既書同時間唔好咁長
因為小朋友無咁好耐性呀,慢慢.慢慢+上去,
我講故事比佢聽要+d表情,同佢討論下,
好鬼開心呀.^^

希望得閒八下嘉寧此校學 習 生 活
因最近我屋企.thx

寶血會嘉靈學校
http://www.kalingpb.edu.hk/data.html

宗教 : 天主教
創校年份 : 1969
學校佔地面積 : 6400 平方米
學校類別 : 津貼﹝全日﹞
時間:7:55 a.m.-3:20 p.m

課 外 活 動
1.幼童軍、小女童軍、公益少年團、基督小先鋒、升旗隊。 2.英語拼音、雙語翻譯、奧數訓練、珠心算、視藝創作、童詩繪畫、科學DIY、小提琴、古箏、口琴、中西舞蹈、健美操、跆拳道、體操、功夫、游泳、乒乓球。

學生表現   

1.學校音樂節中文聖詩組及唱遊組冠軍,另鋼琴、小提琴、古箏、琵琶獨奏獲亞軍及優良獎共24名。
2.學校朗誦節粵語及英語詩文集誦分別奪得冠軍及亞軍,獨誦冠、亞、季軍及優異獎共28項。
3.學校舞蹈節西方舞及中國舞甲級獎及編舞獎。
4.九龍西區田徑賽冠、季及殿軍共6項。
5.全港區際田徑賽女甲短跑冠軍1名。
6.聯校跆拳道大賽亞軍、殿軍及優異獎各1名。
7.第四屆全港學界健美操比賽優良獎3名。

重點或未來發展項目   

1.小一及小二以普通話教授中國語文。
2.加強學生的健康意識及培養學生對體藝活動的興趣和鑑賞能力。
3.按步發展校本資優教育,協助高能力學生展現潛能

VS

聖公會聖紀文小學
http://www.skhscps.edu.hk/

宗教 : 基督教
創校年份 : 1969
學校佔地面積 : 1520 平方米
學校類別 : 津貼﹝全日﹞
時間:8:00 a.m.-3:15 p.m.

課 外 活 動
奧林匹克數學組、珠心算、劍橋考試預備班、學能增進班、英語民歌組、英語話劇組、足球、排球、籃球、非撞式欖球、曲棍球、游泳、跆拳道、中國舞、踢毽子、小提琴、口風琴、男、女童軍、校園小記者、舞獅、舞龍

學生表現   

1.歷年來畢業生獲派中學:拔萃男書院、喇沙書院、華仁書院(九龍)、聖公會林護紀念中學、伊利沙伯中學、寶血會上智英文書院、英華書院、荃灣官立中學、中華基督教會銘賢書院及長沙灣天主教中學等。
2.獲派英文中學的學生超過五成

重點或未來發展項目   

1.一至六年級英文科推行專科專教。
2.一至三年級以普通話教授中文課。
3.課程發展願景:多閱讀,啟創意,遨遊知識王國;常思考,重品德,發掘個人潛能。
4.推行創造校園語言環境計劃,提升學生的英文、普通話能力。
5.推行資優教育計劃

[ 本文章最後由 circle119 於 08-6-11 20:59 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題