用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報了....心舒服了
樓主: ChiFungMom
go

舉報了....心舒服了 [複製鏈接]

Why not 暗舉? To show your bravery?

咁當年你見葉繼歡坐你隔離檯食飯, 你唔會偷偷報警, 係會跳上檯大聲話我報警o勒!!!!!

原文章由 Childhood 於 08-6-19 11:59 發表

我選1或3, 並冇矛盾, 是否要見到所有錯事都去舉報?你出來做事, 是否見到你同事一有做錯, 就立刻去"暗舉"?你有冇試過最終都冇舉報. 講咗咁耐, 我只想講一樣野: 絕不會"暗舉"! ...
:-D

回覆 #1 ha8mo 的文章

完全同意你的看法
你正講出香港的實況

原文章由 circleda 於 08-6-19 17:26 發表
不會

如果佢知道, 我也會認, 呢d朋友唔要唔使恨, 盞教壞人.

你會認, 我好尊敬你, 敢作敢為敢認敢面對.
但若果那人不是你朋友, 是你的兄弟姊妹, 你會同樣大義滅親嗎?我好"老實"話你聽, 我唔會舉報佢, 所以我先前在"偷睇默書"那例子中, 選1&3.

咁我可以用咩地址報? 唔可以用婆婆地址, 因唔想囝囝跨區讀書. 謝解答~

原文章由 daydream 於 08-6-19 17:11 發表
Of course not acceptable unless you have aleady moved to the same district of 嫲嫲 at the time of submitting application!

You are right!  Absolutely Right!  

原文章由 cherriemama 於 08-6-19 11:19 發表
有冇想過點解被人舉報的小朋友會有如此悽慘下場??? 如果佢父母唔係做出呢d不當行為在先, 又點會被人舉報, 點可以怪人??? 要怪就怪自己! 係佢自己害到自己小朋友落得如此下場! 虛報之前好應該明白自己要冒上被人揭發o ...

王國長老

你想用呢條橋?使唔使搵人送你一程?

原文章由 ha8mo 於 08-6-19 17:36 發表
咁要點先可以
父母雙亡?

用新界區的地址報, 即係要選番果區的小學. 如果出年 4,5 月先通知教局改地址, 咁到時仲趕唔趕得切選番新地址果區的小學? 謝解答 ~

原文章由 daydream 於 08-6-19 17:45 發表
You must use your actual living address at the time you submit application BUT once you have already moved to a new address, you may IMMEDIATELY inform EB to change the address.

笑C我!!!

原文章由 circleda 於 08-6-19 17:34 發表
Why not 暗舉? To show your bravery?

咁當年你見葉繼歡坐你隔離檯食飯, 你唔會偷偷報警, 係會跳上檯大聲話我報警o勒!!!!!

好好笑! 你差d送我一程....... 笑C o左!

原文章由 麟媽媽 於 08-6-19 17:43 發表
你想用呢條橋?使唔使搵人送你一程?

你真係幾好笑!
乜係家虛報地址的家長好似葉繼歡咁有AK47咩?
比我見到葉繼歡, 我梗係"偷偷報警"啦, 佢對我生命構成威脅嗎!到佢比警察拉後, 要我出庭出証, 我會挺身而出, 出庭作証.

重有, 你未答我, 若你的兄弟姊妹, 係6月7日後先比你知佢虛報, 重抽到第一志願名校, 你會大義滅親嗎?你的親子姪喎?
我好老實同你講, 我不會咁做, 我唔會係網上扮正義, 現實就唔敢!

原文章由 circleda 於 08-6-19 17:34 發表

回覆 #1 Childhood 的文章

重有, 你未答我, 若你的兄弟姊妹, 係6月7日後先比你知佢虛報, 重抽到第一志願名校, 你會大義滅親嗎?你的親子姪喎?
我好老實同你講, 我不會咁做, 我唔會係網上扮正義, 現實就唔敢!
我也贊同的你的見解 孔子曾說一個沒親情的社會,很難想像是一個怎樣的社會

ChiFungMom,

我支持你正義之舉 .可唔可以公開一下舉報o既具體手續呢?

原文章由 ChiFungMom 於 08-6-19 07:34 發表
在這星期多看了各家長既debate, 仍然有部份人覺得借地借沒有錯.
為避免助長這歪風, 我已舉報了已知借地址而抽(偷)了本來屬于別人名小學之人士.
心.....舒服了.
希望各家長亦能身教.

錄自CJ7,
「我們雖然窮,但我們 ...

有咁多問題出現, 都係政府責任.
應該清楚定明報住址的定義, 再將虛報刑事化, 第一輪自行計分階段只可用屋契、租契、差餉作証明(水電煤好易改名), 再加人手逐一家訪, 還要求幼稚園向教局提供學生地址, 以作查証.

更提議政府, 唔好淨係對付小一, 應將學區範圍擴展到幼稚園, 所有非本區幼稚園生不得參加"學卷制".
‹ 上一主題|下一主題