用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 08培基小一交流站
樓主: KW
go

08培基小一交流站 [複製鏈接]

阿仔突然唔舒服? 感冒? take care 呀!

內聯網 login & password,未試過? 都唔記得左 tim 呀!

原帖由 KW 於 08-10-14 11:28 發表
仲有無一信家長呀?

學校內聯網嗰新individual login & password唔work, 你地d ok 嗎?

亞仔今曰病了,要早退...我歸心似箭...想快d放工..

他坐校車時作嘔,頭又痛,校務處通知我接他走, temp around 37.x...

昨天手冊背頁夾了一張login list. 我仔指俾我看, I tried all, some of those passwords not valid...

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-14 12:45 發表
阿仔突然唔舒服? 感冒? take care 呀!

內聯網 login & password,未試過? 都唔記得左 tim 呀!

各位好,

阿仔今年一信, 多多指教! 想問一下小一家長會果日睇到d相呢, 我走去校園電視台都搵唔到, 只係見到"開學了", 想話睇多d小一既相, 唔知係邊度可以睇多d呢?
:-D

Hi 各位:
我囡囡讀一信, 多多指教.
我尋晚只試過LONGMAN 一個網站, OK喎... 今日再試下其他先.
小一第一次做評估, 係米都係10月21-24日內進行. 無範圍, 係米唔需要特別溫書呢??  TKS.

其實評估隨課已有做,此次測驗週都未必日日做評估,所以給小朋友太大壓力.

原帖由 feelogsofee 於 08-10-16 10:43 發表
Hi 各位:
我囡囡讀一信, 多多指教.
我尋晚只試過LONGMAN 一個網站, OK喎... 今日再試下其他先.
小一第一次做評估, 係米都係10月21-24日內進行. 無範圍, 係米唔需要特別溫書呢??  TKS. ...

feelogsofee,

hi, 我試過玩埋longman個game, 對我呢個打機白知黎講, 好好玩

122510,

想問下係校園電視台, 佢話可以睇更多相片, 但要login先, 咁係咪又要另外登記過呢, 我試過用學校比既內聯既唔得

Hello Brianmama & feelogsofee,

我又係Brian mammy ..hahahaha. Nice to meet you here. 學校網左down 左 now.

我試過login部份自學網站得,但有d就唔得. 我地自己個內聯網login就未成功過.

原帖由 Brianmama 於 08-10-15 19:57 發表
各位好,

阿仔今年一信, 多多指教! 想問一下小一家長會果日睇到d相呢, 我走去校園電視台都搵唔到, 只係見到"開學了", 想話睇多d小一既相, 唔知係邊度可以睇多d呢? ...

而家一信班有 KW, Brianmama, feelogsofee & me, 希望可以知多 d 我地小朋友上堂 d 事啦,我仔仔成日答我 '唔話妳知',或者妳們小朋友會講多 d 啦!

KW,
早幾日我同阿仔講,妳有位同學唔舒服早走喎! 阿仔好緊張即刻問我點知架,哈 ..... 我又答 '唔話妳知'  

嘩,有密探呀!嘻嘻!好呀多d互通消息..

feelogsofee & Brianmama, 有机會大家相認下... 等我問下亞仔邊位同學仔咁岩又叫Brian 先...hehehe

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-16 17:00 發表
而家一信班有 KW, Brianmama, feelogsofee & me, 希望可以知多 d 我地小朋友上堂 d 事啦,我仔仔成日答我 '唔話妳知',或者妳們小朋友會講多 d 啦!

KW,
早幾日我同阿仔講,妳有位同學唔舒服早走喎! 阿仔好緊張即刻問我點知 ...

原帖由 KW 於 08-10-16 17:37 發表
Brianmama, 有机會大家相認下... 等我問下亞仔邊位同學仔咁岩又叫Brian 先...hehehe

我已經問咗阿仔, 哦, 原來係男班長, 阿仔話成日同男班長一齊玩橡棋同睇書.

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-16 17:00 發表

KW,
早幾日我同阿仔講,妳有位同學唔舒服早走喎! 阿仔好緊張即刻問我點知 ...

唉, 阿仔又係唔多講學校發生物事, 尤其是被老師罰果d啦, 都係要由其他同學仔話比媽咪聽, 然後再由媽咪話比我聽, 轉轉折折咁, 想話知多d, 就要四圍找料, 好彩有同班幼稚園同學一齊昇, 咁先收到多d料咋.

我問過亞仔呀, 他有講有和你仔仔玩呀..小朋友們有捉棋,去圖書舘等,聽麼落幾開心...

你又好la, 有舊同學家長問下,我就一味問亞仔,好在班主任好nice, 又講下亞仔的上課情況...上幾日亞仔早走,她打來問候下亞仔好D未,我說亞仔好精神下,我問起當日功課,她又好好安排校車姨姨轉交俾我工人...仲話休息夠先好做,可以過2日先交....

原帖由 Brianmama 於 08-10-16 19:48 發表

唉, 阿仔又係唔多講學校發生物事, 尤其是被老師罰果d啦, 都係要由其他同學仔話比媽咪聽, 然後再由媽咪話比我聽, 轉轉折折咁, 想話知多d, 就要四圍找料, 好彩有同班幼稚園同學一齊昇, 咁先收到多d料咋. ...

回覆 # 的文章

我都覺得阿仔好好彩有呢位老師做班主任, 有d午飯義工家長話, 我地班主任有返班房同小朋友一齊食飯, 佢仲要好忙咁一路食飯, 一路改簿, 一路睇住小朋友.

完全同意,班主任好有責任心..我仔以前的幼稚園老師又係好好,我本以為上到小學老師workload重未必可以跟得咁貼,遇上這位班主任,實在意外地好彩...

原帖由 Brianmama 於 08-10-17 12:26 發表
我都覺得阿仔好好彩有呢位老師做班主任, 有d午飯義工家長話, 我地班主任有返班房同小朋友一齊食飯, 佢仲要好忙咁一路食飯, 一路改簿, 一路睇住小朋友. ...

hi,

唔知係米而家d小朋友都係咁呢, 阿囡都唔多講學校d野我知.  問一句, 答一句咁啦.

哦... 男班長...阿女都有提過呀, 佢話男班長好乖架喎, 媽咪你放心啦.

最近兩日, 阿女有d 唔開心, 話小息無人同佢玩.  我話,無理由喎, 你係幼稚園時, 個個都係你朋友仔架.  唔知係米, 佢一時情緒到, 定係亂咁唸呢.

brianmama : 你係米...係第一城接放學個位媽咪呀??? 希望我無攪錯啦.....失禮...失禮...

回覆 # 的文章

係呀! 原來我地都見過面

唔曳時就呃到下人咋....

不如叫你女女小息去下圖書館, 佢地有幾個成日去架,一齊去開,就一齊玩...

原帖由 feelogsofee 於 08-10-17 13:19 發表
hi,

唔知係米而家d小朋友都係咁呢, 阿囡都唔多講學校d野我知.  問一句, 答一句咁啦.

哦... 男班長...阿女都有提過呀, 佢話男班長好乖架喎, 媽咪你放心啦.

最近兩日, 阿女有d 唔開心, 話小息無人同佢玩.  我話,無 ...

圖書館?我都想佢看多些書,不過我諗阿仔一次都未入過,或者可能遺傳自阿媽啦,皆因我都唔 '好' 書。 所以到而家阿仔本 story book record 都係空空如也 ! 象棋更加不用想,阿仔無乜耐性 ..... 可以點 train 呢?

KW, 妳仔仔係咪比較靜架? 好書生呀:) !

feelogsofee & Brianmama, 好羨慕妳們可以接放學呀!

By the way, 妳們會出席下週的家長會嗎?

可能我仲意看書他有少少似我掛! 不過亞仔借埋d恐龍,
飛机,太空之類的書..
有一次借左本象棋入門簡体版,
救命呀!我話セ你識簡体?
就算識,
象棋点可睇書學?好攪笑

係堝,家教會聚會我會去呀, 我老公 今次來唔到因為要帶亞仔上泳班...

我地不如又相認下...

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-17 15:38 發表
圖書館?我都想佢看多些書,不過我諗阿仔一次都未入過,或者可能遺傳自阿媽啦,皆因我都唔 '好' 書。 所以到而家阿仔本 story book record 都係空空如也 ! 象棋更加不用想,阿仔無乜耐性 ..... 可以點 train 呢?

KW, 妳仔仔 ...

原帖由 KW 於 08-10-17 16:46 發表
可能我仲意看書他有少少似我掛! 不過亞仔借埋d恐龍,
飛机,太空之類的書..
有一次借左本象棋入門簡体版,
救命呀!我話セ你識簡体?
就算識,
象棋点可睇書學?好攪笑

係堝,家教會聚會我會去呀, 我老公 今次來唔到因為要帶亞 ...

果日我都會去, 大家一齊相認
‹ 上一主題|下一主題