用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無金巴倫媽咪可以比意見呀
樓主: fatsin
go

有無金巴倫媽咪可以比意見呀 [複製鏈接]

我個仔19/11先in,會唔會冇晒位?
:-P

可唔可以講吓點解呀,謝謝。

原帖由 kimmiechiu 於 08-11-11 14:53 發表
當然創價啦!

我有朋友讀sn, 佢話sn好架, 不過就冇學卷.
不過sn係冇其他名校要求咁高.

因為學劵問題, 9/07起有部份幼稚園轉可用學劵, 如york, 啟思, 迦南......, 所以sn收生少左,
但之後嗰年york都停左學劵, 所以又正常返.
其實報多幾間, 邊間收先慢慢唸囉, 如首選收左嘅, 就唔使唸咁多啦
你話係咪

咁仍然有咁多人考 st cat 同 kv 等,如果撇除學卷,又點睇呢?

st cat、kv(不過我興趣不大)、創價、sn 同又一村(依家好後悔無留位)

謝謝。

原帖由 kakajune 於 08-11-11 15:35 發表
因為學劵問題, 9/07起有部份幼稚園轉可用學劵, 如york, 啟思, 迦南......, 所以sn收生少左,
但之後嗰年york都停左學劵, 所以又正常返.
其實報多幾間, 邊間收先慢慢唸囉, 如首選收左嘅, 就唔使唸咁多啦
你話係 ...

補充一下先,如果係想小朋友開心返學之餘,又學到學術上既野。

原帖由 fatsin 於 08-11-11 15:39 發表
咁仍然有咁多人考 st cat 同 kv 等,如果撇除學卷,又點睇呢?

st cat、kv(不過我興趣不大)、創價、sn 同又一村(依家好後悔無留位)

謝謝。

fatsin,

創價有學卷架,同埋d人讀得好開心. 同sn比, 大家都係讀得開心, 更係搵間有學卷啦!!

sn唔係唔好, 不過通常都做大後比(算我直言)

原帖由 fatsin 於 08-11-11 15:17 發表
可唔可以講吓點解呀,謝謝。

讀完sc / kv, 出去考小學收機會大d.

原帖由 fatsin 於 08-11-11 15:39 發表

謝謝。

請問創價既英文同普通話程度如何?

原帖由 kimmiechiu 於 08-11-11 16:07 發表

又想問下創價升小學情況如何呢?

創價好似開心啲幼稚園, 上傳統小學會辛苦啲, 我只有一個街坊個仔讀過, 佢好叻仔,
英華同培僑都收左, 最後佢揀左英華, 現在讀緊小一, 佢話好辛苦, 如揀培僑, 可能會愉快得多~~~
kv 就注重中文數學, 傳統幼稚園, 上返傳統小學, 多數無問題, 學費二千幾蚊, 又出名又多人讀, 有保證~~~

待續.......

好多謝你呀。

咁想問下 sn 上小學辛苦嗎?

讀 kv 小朋友會否唔開心架呢?

st cat 又如何?

原帖由 kakajune 於 08-11-11 16:33 發表
創價好似開心啲幼稚園, 上傳統小學會辛苦啲, 我只有一個街坊個仔讀過, 佢好叻仔,
英華同培僑都收左, 最後佢揀左英華, 現在讀緊小一, 佢話好辛苦, 如揀培僑, 可能會愉快得多~~~
kv 就注重中文數學, 傳統幼稚園, 上返 ...

Mine is originally scheduled on 12/11 at 12 noon and i called them to change coz my son needed to attend nursery class in a.m.
原帖由 kimmiechiu 於 08-11-11 14:40 發表
parchochu & jackiejones,

多謝大家d意見, 試下改啦!!
其實之前, 佢地安排過我12/11. 但是我明明交form講左星期六先in. 但是寄左個平日interview信比我. 打去時又話因為人數太多, 要星期六先in唔知幾時. 我話唔緊 ...

點解 sn 同其他學校 in 既方法咁唔同既?一路 in 一路收生,in 到幾時呢?咁後面d小朋友咪機會越黎越少囉?無人投訴過?呢間學校準則係點架呢?

原帖由 Jackiejones 於 08-11-11 16:49 發表
Mine is originally scheduled on 12/11 at 12 noon and i called them to change coz my son needed to attend nursery class in a.m.

妳個b又係去sc同kv都唔合作?
之前我個仔in附近kinder表現好差,
但去到sn就表現好好, 我仲以為個仔好識揀啦,
in九龍塘kinder會醒神d,
點知上星期in kv佢個口好似上左zip咁,
點tum佢都唔肯答老師問題, 唉......
証明佢d taste都係麻麻﹗

原帖由 Jackiejones 於 08-11-11 12:46 發表
me too!  he did very well during the interview but SC and KV....
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 kimmiechiu 於 08-11-11 16:07 發表

都唔一定,
多數睇小朋友嘅表現. ^o^

我就prefer創價, 但競爭好激烈呀﹗
收生比率係9-10個先收1個,
希望個仔到時合作d, 唔好再玩我啦﹗

原帖由 fatsin 於 08-11-11 14:41 發表
各位媽咪,
如果sn 同創價兩間學校,你地會點揀呢?

好似講到 sn 有問題咁?

謝謝。
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

sn 唔係大多數人嘅首選幼稚園,
但作為用家嘅我, 我相信她絶對係一所又開心又可銜接小學嘅用心教學嘅幼稚園.
呢個都係我當年選校嘅心態.
現在囡囡上小學後, 我所看見的和感受的, 都令我覺得, 没有選擇錯誤.

有感而發:
教育, 不只單是學校嘅責任, 作為家長都要用心去教導, 培育孩子閱讀興趣, 品德等等
最後無論各位選讀任何一間幼稚園, 三年蜜月年都好快過去, 好希望大家開心愉快渡過,
共勉之:loveliness:

kakajune,

多謝妳分享﹗
另外想問, 妳覺得sn行政運作上ok嗎?
對小朋友教學, 活動各樣安排怎樣?

原帖由 kakajune 於 08-11-11 19:07 發表
sn 唔係大多數人嘅首選幼稚園,
但作為用家嘅我, 我相信她絶對係一所又開心又可銜接小學嘅用心教學嘅幼稚園.
呢個都係我當年選校嘅心態.
現在囡囡上小學後, 我所看見的和感受的, 都令我覺得, 没有選擇錯誤.

有感而 ...

原帖由 BabyHilary 於 08-11-11 19:50 發表
kakajune,

多謝妳分享﹗
另外想問, 妳覺得sn行政運作上ok嗎?
對小朋友教學, 活動各樣安排怎樣?

行政上, 我末發現有問題喎, 是否驚佢摺呢? 我又無唸過喎.
教學和活動都幾好, k3 開學到現在, 三次outing, 一次親子遊行, 每星期都要show and tell, 國語一星期三次, 大時大節有個主題週, 講關於節日嘅野, 每週中英默書, 下學期開始寫手冊...... 大致上進度都唔錯.
唔知解唔解答到你

聽落都唔錯, 唔該哂kakajune!

原帖由 kakajune 於 08-11-11 20:50 發表
行政上, 我末發現有問題喎, 是否驚佢摺呢? 我又無唸過喎.
教學和活動都幾好, k3 開學到現在, 三次outing, 一次親子遊行, 每星期都要show and tell, 國語一星期三次, 大時大節有個主題週, 講關於節日嘅野, 每週中英 ...
‹ 上一主題|下一主題